Πυγμαχία – «Έφυγε» ο Μοχάμεντ Άλι

Ένας από τους κορυφαίους και τους πιο σημαντικούς πυγμάχους όλων των εποχών στην κατηγορία των βαρέων βαρών, ο Μοχάμεντ Άλι, άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Φοίνιξ σε ηλικία 74 ετών, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειας.

Η κατάσταση της υγείας του Άλι, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε τα τελευταία χρόνια από την ασθένεια του Πάρκινσον, είχε επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα να εισαχθεί επειγόντως σε νοσοκομείο του Φοίνιξ, όπου και κατέληξε.

Ο Κάσιους Μαρσέλους Κλέι (όπως ήταν το όνομά του πριν το αλλάξει σε Μοχάμεντ Άλι) γεννήθηκε στο Λούισβιλ (Κεντάκι) τον Ιανουάριο του 1942 και αγωνίστηκε σε συνολικά 61 αγώνες έχοντας χάσει μόλις τους 5, ενώ είχε και 37 νίκες με νοκ-άουτ.

Στέφθηκε τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, όντας ο πρώτος πυγμάχος που έχει κάνει κάτι τέτοιο, ενώ υπερασπίστηκε τον τίτλο του 19 φορές. Στη δεκαετία του 1960 μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, ασπάστηκε το Ισλάμ προσχωρώντας στην οργάνωση των «Μαύρων Μουσουλμάνω» και αλλάζοντας το όνομά του σε Μοχάμεντ Άλι.

Το γνωστό περιοδικό Sports Illustrated τον έχρισε «αθλητή του αιώνα», ενώ το BBC τον αποκάλεσε «προσωπικότητα του αιώνα». Πατέρας 9 παιδιών, ενώ ζούσε τα τελευταία χρόνια μαζί με την τέταρτη σύζυγό του στην Αριζόνα.

Η κηδεία του «Greatest» θα γίνει στον τόπο γέννησής του στο Κεντάκι, όπως δήλωσε η οικογένεια του Μοχάμεντ Άλι.