Πρεμιέρα στο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ξιφασκίας με τέσσερις ελληνικές συμμετοχές

Η μεγάλη στιγμή έφτασε για την ελληνική ξιφασκία και τον ελληνικό αθλητισμό, καθώς εδώ και λίγες ώρες άνοιξε η αυλαία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που  διεξάγεται στη Βουδαπέστη.

Η ελληνική αποστολή λαμβάνει μέρος με 14 συμμετοχές με τις τέσσερις από αυτές να αγωνίζονται στους προκριματικούς γύρους. Συγκεκριμένα ο Βαγγέλης Σαρρής αγωνίζεται στη Σπάθη Ανδρών και οι Ιωάννα Χρήστου, Ελένη Πασχαλίδου και Νίκη Σιδηροπούλου στο Ξίφος Μονομαχίας Γυναικών.

Το othersportsnews.gr σας μεταφέρει από το μεσημέρι τις εξελίξεις LIVE με τα αποτελέσματα των ομίλων, ενώ θα σας ενημερώνει συνεχώς, μέσω twitter, για τις επιδόσεις των αθλητών μας.

Λίγο πριν τους αγώνες η ομοσπονδιακή προπονήτρια, στο ξίφος ασκήσεως, Έλλη Τσολακίδου μίλησε στο othersportsnews.gr για τους στόχους της ελληνικής αποστολής σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

«Περιμένουμε να πάνε όλα τα παιδιά καλά. Αυτό σημαίνει ότι μία θέση στη 16αδα, όπως στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, θα είναι το ιδανικό. Ωστόσο αυτό πρέπει να τονίσω είναι ότι τα παιδιά έχουν προετοιμαστεί όσο καλύτερα μπορούσαν, αλλά πάνω απ’ όλα είναι ένας αγώνας δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου.

Μέχρι στιγμής στα Παγκόσμια πρωταθλήματα έχουμε φτάσει μέχρι τους «32», το οποίο είναι πάρα πολύ καλό ως αποτέλεσμα για τα ελληνικά δεδομένα. Επομένως αν αυτό ξαναγίνει θα είναι πάρα πολύ καλό. Για παράδειγμα τον περασμένο Ιούνιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είχαμε φτάσει στους Άνδρες μέχρι τους «16», σε μία διοργάνωση που είναι σαφώς πιο δύσκολη απ’ ότι το Παγκόσμιο.

Κι αυτό γιατί υπάρχου λιγότερες συμμετοχές και οι καλύτεροι ξιφομάχοι προέρχονται από την Ευρώπη. Γενικά θεωρώ ότι αν καταφέρουμε να μπούμε στους «32» θα ήμαστε πολύ ικανοποιημένοι.

Για την Βάσω (Βουγιούκα) μία πρόκριση στις οκτώ καλύτερες του κόσμου θα ήταν το ιδανικό, ωστόσο είναι μία μεγάλη αποστολή και αναφέρομαι μόνο για τα παιδιά στο ξίφος ασκήσεως τα οποία και προπονώ»

Εντυπωσιακό ξεκίνημα!

Την πρώτη μέρα είχαμε τέσσερις ελληνικές συμμετοχές με τις Ιωάννα Χρήστου και Νίκη Σιδηροπούλου να κάνουν ιδανική αρχή παίρνοντας το εισιτήριο για τη φάση των «96».

Στη φάση των ομίλων η Χρήστου αγωνίστηκε στον τέταρτο όμιλο μαζί με τις Isabel Di Tella (Αργεντινή), Julia Beljajeva (Εσθονία), Talia Espinosa (Μεξικό), Lizzie Assi (Βενεζουέλα), Francesca Quondamcarlo (Ιταλία) και Albina Abdurahmonova (Ουζμπεκιστάν).

Η Ελληνίδα έκανε μία τρομερή εμφάνιση κερδίζοντας κατά σειρά τις Di Tella (3/2), Beljajeva (5/4), Espinoza (5/4), Assi (5/2) και Quondamcarlo (4/3), ενώ στον τελευταίο αγώνα του ομίλου ηττήθηκε από την Abdurahmonova με 5/2 και έτσι με πέντε νίκες και μία ήττα πήρε το εισιτήριο για τη φάση των «128» ως 69η στη βαθμολογία.

Σπουδαία εμφάνιση και για τη Νίκη Σιδηροπούλου η οποία συμμετείχε στον πέμπτο όμιλο αντιμετωπίζοντας τις Yana Zvereva (Ρωσία), Nusa Trpin (Σλοβακία), Maria Marinez (Βενεζουέλα), Miho Morioka (Ιαπωνία), Malika Khakimova (Ουζμπεκιστάν) και Kseniya Pantelyeyeva (Ουκρανία).

Η Ελληνίδα ξιφομάχος κέρδισε τις Trpin (5/2), Morioka (5/3), Khakimova (5/2) και Pantelyeyeva (5/2), ενώ έκανε δύο ήττες από τις Zvereva (5/1) και την Martinez με 5/2 περνώντας  κι αυτή στη φάση των «128» ως 75η στη γενική βαθμολογία.

Ωστόσο και τα δύο κορίτσια πέρασαν απευθείας στη φάση των «64» με την Χρήστου να αντιμετωπίζει, σε λίγη ώρα, την Xiaojuan Luo (Κίνα) και τη Σιδηροπούλου την Joanna Guy από τον Καναδά.

Τεράστια προσπάθεια από την Πασχαλίδου

Η τρίτη ξιφομάχος (πάντα στο ξίφος μονομαχίας) Ελένη Πασχαλίδου αγωνίστηκε στον δέκατο όμιλο στον οποίο συμμετείχαν οι Aleksandra Jevremovic (Σερβία), Ayaka Shimookawa (Ιαπωνία), Malgorzata Stroka (Πολωνία), Pia Klafstad (Νορβηγία), Ulyana Balaganskaya (Καζακστάν) και Anfisa Pochkalova (Ουκρανία).

Η Πασχλίδου έκανε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια κοντράροντας όλες τις αντιπάλους της, αλλά κερδίζοντας μόνο την Klafstad με 5/4. Από εκεί και πέρα ηττήθηκε από τις Jevremovic (5/3), Shimookawa (5/4), Stroka (5/1), Balaganskaya (5/4) και Pochkalova (5/4), μένοντας εκτός συνέχειας καταλαμβάνοντας την 127η θέση στον κόσμο.

Αποκλεισμός για τον Βαγγέλη Σαρρή

Από την ελληνική αποστολή πρώτος μπήκε στη μάχη ο Βαγγέλης Σαρρής στη Σπάθη Ανδρών. Ο Έλληνας Πρωταθλητής αγωνίστηκε στον όγδοο όμιλο αντιμετωπίζοντας τους Eunseok OH (Κορέα), Ali Pakdaman (Ιράν), Nishi Gisho (Ινδία), Alvaro Lopez Mendes (Ισπανία), Julie Wu (Κίνα) και Andra Szatmari (Ουγγαρία).

Ο Σαρρής γνώρισε πέντε ήττες από τους ΟΗ (5/3), Pakdaman (5/3), Lopez (5/2), Wu (5/4) και Szatmari (5/1), μένοντας εκτός επόμενης φάσης καταλαμβάνοντας την 121η θέση στον κόσμο.

Το othersportsnews.gr θα σας μεταφέρει τις εξελίξεις από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης και τα αποτελέσματα των Χρήστου και Σιδηροπούλου από την προσπάθεια τους για πρόκριση στη φάση των «64».