Ποδηλασία – UCI WCH 2016: Όλα τα μεγάλα ονόματα στη μάχη της Ντόχα

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, στα 95 χρόνια ζωής, που το παγκόσμιο πρωτάθλημα διεξάγεται στη Μέση Ανατολή. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που η ημερομηνία μετατέθηκε από τον καθιερωμένο Σεπτέμβριο, στον Οκτώβριο καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην Ντόχα πριν από έναν περίπου μήνα, θα έκαναν τη ζωή των αθλητών δύσκολη. Όχι ότι τώρα δεν θα είναι…Η αυλαία ανοίγει σήμερα (14:10) με τα ομαδική χρονομέτρηση των 40χλμ σε άνδρες και γυναίκες.

Την αρχή θα κάνουν οι γυναίκες με την «ασημένια» στο περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα Boels-Dolmans, αλλά και την «χάλκινη» Rabo-Liv να έχουν αρκετές πιθανότητες για το βάθρο μετά την διάλυση της γερμανικής Velocio-SRAM που είχε κατακτήσει τον τίτλο στο Ρίτσμοντ (2015), ενώ πολύ δυνατή αναμένεται και η oμάδα της Canyon Sram, η οποία θα ξεκινήσει τελευταία την προσπάθειά της. Οι άνδρες θα αρχίσουν αμέσως μετά (15:20) κλείνοντας την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης. Το μεγάλο φαβορί για μια ακόμη χρονιά είναι το «τρένο» της BMC, η οποία έχει κατακτήσει τα τελευταία δύο παγκόσμια πρωταθλήματα, ενώ προέρχεται και από τη νίκη της στο Eneco Tour.

Η κόντρα των ομάδων με την UCI μπορεί να μαίνεται (από τον Αύγουστο) ωστόσο οι ομάδες θα δώσουν κανονικά το παρών στην Ντόχα και η μάχη αναμένεται αρκετά συναρπαστική, καθώς Ettix-Quick Step, Movistar και Orica θα παλέψουν για το χρυσό μετάλλιο. Την Τετάρτη (12.10) θα διεξαχθεί η ατομική χρονομέτρηση σε όλες τις κατηγορίες (Νέοι-Γυναίκες-Άνδρες), ενώ όλα τα βλέμματα θα είναι καρφωμένα στον αγώνα δρόμου ανδρών της Κυριακής με τον Peter Sagan να θέλει να διατηρήσει τα κεκτημένα από το Ρίτσμοντ, αλλά και από το πρόσφατο χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Ο ανταγωνισμός ωστόσο θα είναι αρκετά μεγάλος καθώς Fabian Cancellara, Mark Cavendish, Andre Greipel, οι Βέλγοι Greg van Avermaet και Tom Boonen, αλλά και οι Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen, Caleb Ewan, Michael Matthews, Elia Viviani και Marcel Kittel, αναμένεται να κάνουν την κούρσα των 257χλμ. άκρως συναρπαστική.

Οι ελληνικές συμμετοχές

Με τέσσερις συμμετοχές θα παραταχθεί η χώρα μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα με τον Γιάννη Ταμουρίδη να αγωνίζεται στον αγώνα δρόμου της Κυριακής (16.10), ενώ ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης θα δώσει το παρών στο ατομικό χρονόμετρο της Τετάρτης (12.10). Η Βαρβάρα Φασόη θα πάρει μέρος στην ατομική χρονομέτρηση των γυναικών (11.10), ενώ ο Στέλιος Φαραντάκης θα αγωνιστεί στην κατηγορία U23. Εκτός παγκοσμίου πρωταθλήματος έμεινε την τελευταία στιγμή ο Γιώργος Σταυράκης ο οποίος ταλαιπωρείται από ίωση.

Πρόγραμμα

Κυριακή 9 Οκτωβρίου
Ομαδική Χρονομέτρηση (Γυναίκες)- 14:10
Ομαδική Χρονομέτρηση (Άνδρες)- 15:20

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου
Ατομική Χρονομέτρηση (Junior Women)- 09:30
Ατομική Χρονομέτρηση (U23)- 11:30

Τρίτη 11 Οκτωβρίου
Ατομική Χρονομέτρηση (Junior Men)-09:00
Ατομική Χρονομέτρηση (Γυναίκες)-13:30

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου
Ατομική Χρονομέτρηση (Άνδρες)-13:45

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου
Αγώνας Δρόμου (U23)- 12:00

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου
Αγώνας Δρόμου (Junior Women)-08:30
Αγώνας Δρόμου (Junior Men)-13:15

Σάββατο 15 Οκτωβρίου
Αγώνας Δρόμου (Γυναίκες)-12:45

Κυριακή 16 Οκτωβρίου
Αγώνας Δρόμου (Άνδρες)-10:30