Ποδηλασία – Oleg Tinkov: «Ο Contador δεν θα πάρει άλλο Grand Tour»

Αναμφίβολα ο 48χρονος επιχειρηματίας είναι η χαρά των δημοσιογράφων. Με το γνωστό του αυθόρμητο, αλλά και ιδιαίτερο στυλ μιλάει πραγματικά χωρίς…αναισθητικό. Κι αφού όλα τα χρόνια που ασχολείται με την επαγγελματική ποδηλασία και την ομάδα Tinkoff ήταν πάντα συνεπής με τις ιδιαίτερες δηλώσεις και τοποθετήσεις του δεν θα μπορούσε να μην κάνει το ίδιο και στην τελευταία του συνέντευξη (για την ώρα) πριν την επίσημη αποχώρηση του ίδιου και της ομάδας του από την ποδηλασία. Ο Ρώσος βρέθηκε στο Μιλάνο, στον μονοήμερο κλασικό αγώνα Il Lompardia και μίλησε στην ιστοσελίδα cyclingnews.gr και στον δημοσιογράφο Stephen Farrand, για τα πάντα.

«Δεν μπορώ να πω ότι είμαι φορτισμένος συναισθηματικά», ήταν τα πρώτα λόγια του Tinkov. «Είχα ανακοινώσει την απόφασή μου από τον περασμένο Δεκέμβριο επομένως περίμενα ότι αυτή η ημέρα θα ερχόταν. Οι δεσμοί μου με την επαγγελματική ποδηλασία τελειώνουν εδώ.

Για να είμαι ειλικρινής δεν λυπάμαι. Όλα τα πράγματα που έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες με κάνουν να νιώθω πιο δυνατός τώρα που φεύγω. Δυστυχώς δεν υπάρχει σαφήνεια στο άθλημα παρά μόνο χάος. Το μέλλον του WorldTour είναι τόσο ασαφές και προκαλεί πραγματικό χάος σε κάθε απόφασή του».

Σε ερώτηση για το ποιος ευθύνεται για αυτό το χάος ο Tinkov μίλησε ανοικτά και ξεκάθαρα. «Κανονικά η UCI, αλλά από την άλλη δεν μπορούν να κάνουν και τίποτα γι’ αυτό. Γενικά τα κάνουν σ….α σε όλα. Όπως έχω πει και στο παρελθόν δεν χρειάζεται να είσαι πολύ ευφυής ή πολύ έξυπνος για να προτείνεις τι πρέπει να γίνει για το μέλλον του αθλήματος. Θεωρώ ότι η ASO πρέπει να αναλάβει άμεσα τον έλεγχο.

Ίσως μαζί με έναν επιχειρηματία με μεγάλο πορτοφόλι θα πρέπει να αγοράσουν το RCS Sports έτσι να απαλλαγούμε από την UCI. Δεν καταλαβαίνω το ρόλο της UCI στην διαχείριση της επαγγελματικής ποδηλασίας. Η ASO θα πρέπει να δημιουργήσει μια επαγγελματική λίγκα όπως το NBA και να το πάει στην τηλεόραση στο μοντέλο του pay-for view. Πολλοί θα κερδίσουν από αυτό και η ποδηλασία θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη και πολύ πιο ελκυστική».

«Δεν μετανιώνω για τα 50 εκατομμύρια»

Γεγονός είναι ότι ο Oleg Tinkov δεν «λυπήθηκε» τα χρήματα. Συνολικά έχει δαπανήσει πάνω από 50εκ. δολάρια κάτι που όπως λέει και ο ίδιος στον δημοσιογράφο Stephen Farrand, ότι δεν μετάνιωσε ποτέ. «Αν πω ότι απλά πέταξα 50εκ δολάρια θα είναι ψέμα. Σήμερα οι περισσότεροι στην Ευρώπη γνωρίζουν τη Tinkov ως brand name. Τις προάλλες αγόραζα μερικά ρούχα στον πιο εμπορικό δρόμο του Μιλάνου και όταν τους έδωσα την πιστωτική μου κάρτ με αναγνώρισαν αμέσως.

Τώρα αν με ρωτάτε αν άξιζε να δαπανήσω τόσα χρήματα η απάντηση είναι δυστυχώς όχι. Δεν υπήρχε κανένα οικονομικό όφελος για την Tinkoff Bank στη Ρωσία. Γι αυτό και σταμάτησα όλο αυτό. Ωστόσο, αν είχα μια μηχανή του χρόνου να με πάει πίσω να είστε σίγουρος ότι θα ξόδευα και πάλι αυτά τα χρήματα γιατί όπως λέει και το «μότο» της Master Card υπάρχουν πράγματα που έχουν ανεκτίμητη αξία».

«Ο μόνος λόγος επιστροφής είναι η κατάκτηση του Tour»

Οι επόμενες κινήσεις του Oleg Tinkov είναι να ξεκουραστεί και να αδειάσει από όλα αυτά για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πιθανότητα επιστροφής στην επαγγελματική ποδηλασία υπάρχει πάντα μέσα στην ατζέντα του, αλλά στην ουσία ο μοναδικός λόγος για να επιστρέψει κάποτε θα είναι για την κατάκτηση του Tour de France.

«Αυτή τη στιγμή θέλω να ξεκουραστώ. Είμαι κουρασμένος από όλα. Πιστεύω ότι δεν θα μου λείψει όλο αυτό. Τουλάχιστον για τα επόμενα 2-3 χρόνια. Οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο άθλημα είναι ένας λόγος για να επιστρέψω. Μπορεί επίσης η Tinkoff Bank να έχει διευρυνθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και ο Chris Froome να είναι πλέον τόσο κουρασμένος και να υπάρχει η δυνατότητα να χάσει στο Tour de France.

Το να κερδίσω το Tour είναι πιστεύω ο μόνος λόγος για να επιστρέψω. Είναι το μόνο που δεν έχουμε κερδίσει. Έχουμε κατακτήσει το παγκόσμιο και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, έχουμε κατακτήσει την κορυφή στην ατομική παγκόσμια κατάταξη, όμως δυστυχώς για ένα δευτερόλεπτο δεν καταφέραμε να ανέβουμε στην κορυφή και της ομαδικής εξαιτίας του Contador».

Οι σχέσεις με Contador και Sagan…

Σε ερώτηση για το ποια ήταν η καλύτερη ανάμνηση από τα χρόνια υπήρξε ιδιοκτήτης στην ομάδα ο 48χρονος τόνισε: «Καλές αναμνήσεις υπήρξαν πολλές και δεν μπορώ να πω μόνο μία. Ωστόσο η πιο δυνατή που δεν θα ξεχάσω ποτέ ήταν η πτώση του Contador στο Tour του 2014. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι αν και δεν είχε συμβεί αυτό και με δεδομένο ότι ο Froome είχε εγκαταλείψει, o Alberto ήταν το μεγάλο φαβορί για τη νίκη. Όχι ο Nibali. Βέβαια το 2015 κερδίσαμε το Giro d’ Italia, αλλά για μένα τo Tour είναι ένας ιδιαίτερος αγώνας».

Όσο για τη σχέση του με τον Peter Sagan ο Tinkov ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ενώ παράλληλα συμπλήρωσε ότι τα πραγματικά προβλήματα τα είχε με τον Alberto Contador: «Όλοι λένε και γράφουν ότι είχαμε μια άσχημη σχέση κι αυτό γιατί άσκησα κριτική εις βάρος του μια φορά, κάτι που είχα κάθε δικαίωμα να κάνω. Όποτε υπήρχαν προβλήματα τα λύναμε μεταξύ μας. Ποτέ δεν είχαμε κανένα θέμα.

Για να είμαι ειλικρινής χειρότερη σχέση έχω με τον Contador παρά με τον Peter, όμως τα ΜΜΕ δεν έχουν ενδιαφερθεί γι’ αυτό. Στην πραγματικότητα δεν έχω καμία σχέση μαζί του. Τον σέβομαι ως ποδηλάτη, σέβομαι την ιστορία του, αλλά ως χαρακτήρας δεν μου λέει κάτι. Δεν μου αρέσει ως άνθρωπος. Ακόμη και στην ομάδα οι περισσότεροι ποδηλάτες δεν τον συμπαθούσαν. Κατέληξε να έχει κακές σχέσεις με όλους εκτός από τη μικρή ισπανική κλίκα του.

Πιστεύω ότι ο διευθυντής της Treck, Luka Guercilena θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός που τους πήρε στην ομάδα του. Θεωρώ ότι θα δημιουργήσουν χάος στην Treck. Απλά θέλω να προειδοποιήσω τον Guercilena γι αυτό που θεωρώ ότι θα συμβεί. Ήταν αρκετά δύσκολο να κάνουν κάτι τέτοιο σε μένα γιατί είμαι αρκετά ισχυρό και έχω μεγάλα…Όμως είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν την Treck άνω-κάτω. Βασικά πιστεύω ότι θα πρέπει να σταματήσει από την επαγγελματική ποδηλασία.

Δεν είναι πια τόσο δυνατός ποδηλάτης. Είναι ένας μεγάλος πρωταθλητής και θα πρέπει να σταματήσει τώρα όσο είναι καιρός. Στην Vuelta βρέθηκε μέσα στην πρώτη 5αδα, του χρόνου θα βρεθεί μέσα στην 20άδα. Δεν είναι αυτός που ήταν κάποτε και δεν πρόκειται να κερδίσει άλλο Grand Tour. Θα πρέπει να το ξεχάσει αυτό και απλά να αποχωρήσει.

Είμαι αρκετά εκνευρισμένος μαζί του κι αυτό γιατί εξαιτίας του χάσαμε την πρωτιά στην παγκόσμια κατάταξη. Μία έχει πτώση, μία είναι άρρωστος, μία εγκαταλείπει τους αγώνες κλπ. Στο Il Lompardia δεν αγωνίστηκε. Δεν ξέρω αν το έκανε επίτηδες ή απλά δεν γούσταρε. Η συμπεριφορά αυτή είναι άθλια. Για τα χρήματα που κερδίζει έπρεπε να τρέξει.

Ο Valverde ήταν άρρωστος πριν από τρεις ημέρες όμως αγωνίστηκε κανονικά και μάλιστα τερμάτισε μέσα στην πρώτη δεκάδα. Αυτό θα πει ποιότητα αθλητή. Του είπα ότι δεν τον θέλω στο αποχαιρετιστήριο πάρτι της ομάδας επειδή είναι άρρωστος και μπορεί να κολλήσει τα υπόλοιπα παιδιά πριν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Νομίζω ότι θα είμαστε πολύ καλύτερα χωρίς αυτόν στο πάρτι. Εξάλλου δεν είναι και ο πιο ευχάριστος άνθρωπος για τέτοια πράγματα. Δεν πίνει σαμπάνια, θέλει να είναι πάντα προσεκτικός στο τι τρώει. Κι αυτό γιατί θέλει να νικάει. Είναι πολύ σκληρός με τον εαυτό του και πολύ συγκεντρωμένος. Γι΄αυτό έπεσε και στο Tour. Από την πολλή συγκέντρωση…Οι άνθρωποι που είναι σοβαροί είναι και οι πιο βαρετοί και έχουν μια βαρετή ζωή».

Για το τέλος ο Tinkov μίλησε και για τις σχέσεις του με τα ΜΜΕ και ειδικά με τα social media. «Μερικοί γράφουν στα social media ότι «Τinkoff είστε ένα μάτσο σ….α, κάποιο Δανοί με αποκάλεσαν κλόουν. Όταν όμως τους απαντώ όλοι τρέχουν στα ΜΜΕ. Κανείς από αυτούς δεν κάθισε να κάνουν εποικοδομητικό διάλογο μαζί μου. Θεωρώ ότι έχω μεγάλη καρδιά. Δεν προσπάθησα ποτέ να βλάψω κανέναν, αλλά αντίθετα θέλησα να βοηθήσω την ποδηλασία.

Δεν περιμένω να λείψω σε κανέναν όμως ελπίζω να με θυμούνται για τους σωστούς λόγους. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι εξακολουθώ να αγαπώ την ποδηλασία. Είναι το αγαπημένο μου άθλημα και αγαπώ όλους τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε αυτό. Το μόνο που μπορώ να πω για να κλείσω είναι: ζήτω το ποδήλατο!».