Ποδηλασία – EG Baku 2015: Η Van Dijk κυριάρχησε στην ατομική χρονομέτρηση

Ellen van Dijk ή αλλιώς «The Animal». Έτσι την προσφωνούν φίλοι και συναθλητές, καθώς η σπεσιαλίστα στην ατομική χρονομέτρηση και παγκόσμια πρωταθλήματα το 2012 και το 2013 κατάφερε να επικρατήσει και στους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, παρά το γεγονός ότι ο σημερινός αγώνας διεξήχθη με πολύ ζέστη, αλλά και δυνατούς ανέμους.

Ο 28χρονη δεν είχε κανένα πρόβλημα σε κανένα από τα συνολικά τρία σπλιτ, στα οποία ήταν πρωτοπόρος και με συνολικό χρόνο 32:26.87 πήρε τη νίκη ανεβαίνοντας στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Στην 2η θέση τερμάτισε η Ουκρανή και ανερχόμενο ταλέντο στη ποδηλασία δρόμου, Ganna Solovei. Η δις παγκόσμια πρωταθλήτρια (juniors) βρέθηκε σταθερά στην 2η θέση από την αρχή της προσπάθειάς της.

Είχε τον δεύτερο καλύτερο χρόνο από τα δύο περάσματα, όμως στο τρίτο κομμάτι της διαδρομής έχασε χρόνο κάνοντας τον 4ο καλύτερο, αλλά η αθλήτρια της Astana κατέκτησε τελικά το ασημένιο μετάλλιο με χρόνο 33:03.37.

Το χάλκινο μετάλλιο πήγε και πάλι σε ολλανδικά χέρια με την Annemiek Van Vleuten να τερματίζει σε χρόνο 33:33.56 με την απόδοσή της να παρουσιάζει αρκετές μεταπτώσεις κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Η πρωταθλήτρια Ολλανδίας στην ατομική χρονομέτρηση, ουσιαστικά ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου χάρη στον εκπληκτικό χρόνο 18:02.31 στο πρώτο σπλιτ που της έδωσε μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες ποδηλάτριες που διεκδικούσαν βάθρο.

Η Βελγίδα Ann-Sophie Duyck, μεγάλη ελπίδα για το Βέλγιο σε αυτούς του Αγώνες για μετάλλιο, έμεινε εκτός βάθρου τερματίζοντας στην 7η θέση (34:05.21), όπως και η Alena Amialiusik (Λευκορωσία), με την «χάλκινη» στο παγκόσμιο πρωτάθλημα δρόμου (2014) να πλασαρίζεται στην 8η θέση με 34:07.32.

Από ελληνικής πλευράς η Βαρβάρα Φασόη έκανε μια μεγάλη προσπάθεια για να διακριθεί, ειδικά στο δεύτερο κομμάτι της διαδρομής, όπου σημείωσε την καλύτερή της επίδοση (15:27.75) για να τερματίσει στην 26η θέση με συνολικό χρόνο 36:24.82.