Ποδηλασία – Την 9η θέση στο κέιριν κατέλαβε ο Χρήστος Βολικάκης

Cali, ΚΟΛΟΜΒΙΑ–  Μπορεί ο Χρήστος Βολικάκης να μην κατάφερε να μπει στον τελικό του κέιριν, στα πλαίσια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος πίστας, ωστόσο σε ένα ακόμη μεγάλο ραντεβού απέδειξε ότι δεν βρίσκεται τυχαία μέσα στην παγκόσμια ελίτ.

Σίγουρα, από την πλευρά μας, θα θέλαμε να τον δούμε να ανεβαίνει το βάθρο, όπως το 2008 στο Μάντσεστερ, ωστόσο ο Βολιώτης έκανε μία τεράστια προσπάθεια για να τα καταφέρει, ασχέτως αν δεν τα κατάφερε.

Ωστόσο η αξιοπρεπέστατη 9η θέση βάζει τις βάσεις για κάτι ακόμα μεγαλύτερο στο μέλλον. Πλέον η παγκόσμια ποδηλασία πίστας τον σέβεται και τον συγκαταλέγει ανάμεσα στους μεγάλους, ασχέτως αν η χώρα μας κάνει βήματα πίσω, την ίδια ώρα που οι παραδοσιακές δυνάμεις προχωρούν με αλματώδεις δρασκελιές…

Στον πρώτο γύρο ο Βολικάκης αγωνίστηκε στην τέταρτη σειρά (η πρώτη θέση χάριζε την πρόκριση), με τον Γάλλο Francois Pervis να είναι το μεγάλο φαβορί της κούρσας. Έτσι κι έγινε. Ο Γάλλος πήρε την πρώτη θέση, αλλά και την πρόκριση, αφήνοντας δεύτερο τον Γερμανό Joachim Eilers και τρίτο το Χρήστο Βολικάκη, ο οποίος είχε την ευκαιρία να διεκδικήσει την πρόκριση μέσω repechages.

Στα repechage, με σωστή στρατηγική και κινούμενος αρκετά γρήγορα πήρε την δεύτερη θέση με τον 22χρονο Αυστραλό-και μεγάλο άτυχο στη συνέχεια της ημέρας-Matthew Glaetzer να κατακτά την πρώτη θέση.

Η επόμενη αποστολή για τον ποδηλάτη του Π.Ο.Η. Κάστρο ήταν αρκετά δύσκολη. Στον ημιτελικό κλήθηκε να αντιμετωπίσει και πάλι τον Francois Pervis, τον Γερμανό Maximilian Levy, τους Βρετανούς Jason Kenny και Matthew Crampton και τον Αυστραλό Shane Perkins.

Για όσους, ίσως δεν γνωρίζουν τι σημαίνουν αυτοί οι αθλητές στην ποδηλασία πίστας, ας σας τους συστήσουμε…

Francois Pervis: 8 μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα (ένα χρυσό, ένα ασημένιο, έξι χάλκινα), 5 μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (τρία ασημένια, δύο χάλκινα).

Maximilian Levy: 3 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες (ένα ασημένιο και δύο χάλκινα), 9 μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα τέσσερα χρυσά, τρία ασημένια και δύο χάλκινα), 4 μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (τρία χρυσά, ένα ασημένιο).

Jason Kenny: 4 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες (τρία χρυσά, ένα ασημένιο), 7 μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα (δύο χρυσά, τρία ασημένια, δύο χάλκινα), 5 μετάλλια σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (ένα χρυσό, ένα ασημένιο, τρία χάλκινα)

Matthew Crampton: 3 μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα (δύο ασημένια, ένα χάλκινο), 4 μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (ένα χρυσό, ένα ασημένιο, δύο χάλκινα).

Shane Perkins: 1 μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες (ένα χάλκινο), 4 μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα (2 χρυσά, ένα ασημένιο, ένα χάλκινο).

Όλα αυτά είχε να αντιμετωπίσει ο Έλληνας πρωταθλητής στον ημιτελικό του κέιριν. Τρεις γύρους πριν από το φινάλε ο Βολικάκης αποφάσισε να κάνει την αντεπίθεσή του ξεκινώντας από την εξωτερική.

Βρέθηκε στην κορυφή της κούρας, αλλά λίγο πριν το καμπανάκι, Pervis, Levy και Kenny «πάτησαν» γκάζι και πήραν τις πρώτες τρεις θέσεις που οδηγούσαν στον τελικό. Ο Βολικάκης τερμάτισε στην έκτη θέση, με τον Matthew Crampton να έρχεται τέταρτος και τον Shane Perkins πέμπτος.

Στον τελικό για τις θέσεις κατάταξης 7-10 Crampton και Perkins προσπέρασαν τον Έλληνα πρωταθλητή, ο οποίος κατέλαβε την 9η θέση σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Ημιτελικός (1:39:04), Θέσεις 7-10 (2:22:32)

Στο φύλλο αγώνα υπήρχε και το όνομα του Αυστραλού Matthew Glaetzer, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να αγωνισθεί καθώς στον προκριματικό γύρο είχε μια επικίνδυνη πτώση που κράτησε τον 22χρονο μακριά από τον τελευταίο αγώνα.

Παγκόσμιος πρωταθλητής στο κέιριν αναδείχθηκε ο Γάλλος Francois Pervis που κέρδισε στη μεγάλη μονομαχία, προς μεγάλη απογοήτευση των Κολομβιανών, τον 23χρονο Fabian Hernando Puerta Zapata ο οποίος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.

Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Ολλανδός Matthijs Buchli, ενώ οι Joachim Eilers και Jason Kenny κατέλαβαν την τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.

Αύριο (01.03) ξεκινάει το αγώνισμα των 200μ. ταχύτητας με τον Χρήστο Βολικάκη να αγωνίζεται στον προκριματικό γύρο.