Ποδηλασία – Στη Madonna di Campiglio επιστρέφει το 2015 το Giro

Οι διοργανωτές του Giro d’Italia, η RCS Sport, αποκάλυψε λεπτομέρειες του 15ου ετάπ του αγώνα της επόμενης χρονιάς σε μία παρουσίασε στο Trento όπου το παρών έδωσε ο ντόπιος ποδηλάτης Maurizio Fondriest. Το Giro d’Italia του 2015 θα αρχίσει με μία ομαδική χρονομέτρηση στο San Remo το Σάββατο 9 Μαϊου και θα ολοκληρωθεί την τελευταία ημέρα του μήνα.

Η πλήρης διαδρομή του Giro d’Italia του 2015 θα αποκαλυφθεί στο Μιλάνο τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου.

Το Giro d’Italia θα δει τη δεύτερη ημέρα ξεκούρασης του αγώνα στη Madonna di Campiglio τη Δευτέρα 25 Μαϊου ενώ το 16ο ετάπ την επόμενη ημέρα θα αρχίσει από το κοντινό Pinzolo.

Το ετάπ στη Madonna di Campiglio θα αρχίσει από το Marostica, στην περιοχή του Veneto και μετά θα ανηφορήσει στα βουνά του Trento μέσω του Asiago και της ανηφόρας Fricca. Περνώντας από το Trento και στην σκιά του Monte Bondone, η διαδρομή ανηφορίζει προς το Passo Daone, το οποίο έχει μέση κλίση 9% και κομμάτια 14%. Τα 17 χλμ μέχρι τον τερματισμό αρχίζουν στο Pinzolo και ο δρόμος ανηφορίζει προς τη Madonna di Campiglio με μέση κλίση 6%.

Η γραμμή τερματισμού θα είναι 2 χλμ πάνω από το χωριό στο Patacross, με το τελευταίο κομμάτι να έχει διψήφιο αριθμό μέσης κλίσης. Θα είναι μόλις η δεύτερη φορά που η Madonna di Campiglio έχει ένα ετάπ στο Giro d’Italia. Το 1999, ο Pantani κέρδισε ενώ φορούσε τη ροζ φανέλα. Παρόλα αυτά μία εξέταση αίματος της UCI αποκάλυψε ότι είχε αιματοκρίτη 52% και αποβλήθηκε από τον αγώνα. Ο Pantani τελικά επέστρεψε και κέρδισε δύο ετάπ στο Tour de France του 2000 χωρίς όμως να καταφέρει ποτέ να επιστρέψει στο προηγούμενο επίπεδο.

Η κατάθλιψη και η χρήση ουσιών στιγμάτισαν το υπόλοιπο της καριέρας του και οδήγησαν τελικά στον τραγικό του θάνατο την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου το 2004.

«Η σχέση μεταξύ του Giro d’Italia και της περιοχής του Trentino έχει βαθιές ρίζες σε πολλά επίπεδα», είπε ο αγωνιστικός διευθυντής του Giro d’Italia, Mauro Vegni, κατά την παρουσίαση του ετάπ. «Φέτος, με την επιστροφή ενός τερματισμού στη Madonna di Campiglio, 16 χρόνια μετά τη μία και μοναδική φορά που νίκησε εκεί ο Marco Pantani, θέλαμε να φέρουμε τον αγώνα πίσω σε αυτή την ξεχωριστή περιοχή».

Ενώ η Madonna di Campiglio ξεχωρίζει, ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 1988 Maurizio Fondriest παρατήρησε ότι το Passo Daone μπορεί να είναι εξίσου καθοριστικό. «Η Madonna di Campiglio είναι μία γνωστή ανηφόρα που μπορεί να διανυθεί με τον συνηθισμένο ρυθμό», είπε. «Η λιγότερο γνωστή ανηφόρα είναι η Passo Daone, που είναι εξίσου απαιτητική τόσο στην ανηφόρα όσο και στην κατηφόρα. Αυτό το άκρως τεχνικό κομμάτι μπορεί να είναι το ιδανικό μέρος για μία επίθεση που θα κρίνει τη νίκη στο ετάπ».