Ποδηλασία – Παρουσιάστηκε η διαδρομή του Tour de France της επόμενης χρονιάς

Ο αγώνας, ο οποίος θα περιλαμβάνει χρονικά bonus 10, 6 και 4 δευτερολέπτων για τους πρώτους τρεις κάθε ετάπ για πρώτη φορά από το 2008, θα αρχίσει από την Ουτρέχτη της Ολλανδίας όπου οι δυνατοί άνεμοι μπορεί να «σπάσουν» το peloton και να δουν μερικούς πρωτοπόρους να χάνουν πολύτιμο χρόνο από την αρχή.

Το 3ο ετάπ στη βόρεια Γαλλίας θα δει ξανά πλακόστρωτους δρόμους που συχνά κρύβουν παγίδες ενώ μπορεί να ευνοήσουν αθλητές όπως το φετινό νικητή, τον Ιταλό Vincenzo Nibali.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι η διαδρομή είναι ευνοϊκή για τον Nibali επειδή ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί», είπε ο διευθυντής του Tour, Christian Prudhomme. «Ένα πράγμα είναι βέβαιο, σε αυτό το Tour θα έχουμε μία τεράστια μάχη».

Ο αγώνας περιλαμβάνει 5 ορεινούς τερματισμούς αλλά και μερικές πολύ σύντομες και απότομες ανηφόρες στο Mur de Huy, όπου ολοκληρώνεται το Fleche Wallonne και στο Mur de Bretagne.

Στα Πυρηναία, οι τερματισμοί στο Pierre St Martin (15,3 χλμ με μέση κλίση 7,4%) και στο Plateau de Beille (15,8 χλμ. στα 7,9%) θα ξεχωρίσουν τους άνδρες από τα αγόρια. Τίποτα δεν θα κριθεί εκεί όμως, καθώς υπάρχουν 4 διαδοχικά ορεινά ετάπ στο μενού την τελευταία εβδομάδα στις Άλπεις. Το 17ο ετάπ ολοκληρώνεται στο Pra Loup, στο μέρος όπου το 1975 ο Γάλλος Bernard Thevenet νίκησε τον σπουδαίο Βέλγο Eddy Merckx.

«Η κατηφόρα του Col d’Allos είναι πολύ τεχνική, είναι πολύ δύσκολο να τη διαχειριστείς», προειδοποίησε ο Thevenet. Την επόμενη ημέρα, οι διοργανωτές παρουσιάζουν μία ακόμη πρόκληση με το ετάπ στο St Jean de Maurienne με μία πολύ σύντομη και απότομη ανηφόρα με 18 φουρκέτες στο Lacets de Montvernier λίγο πριν τον τερματισμό.

Το 19ο θα είναι το βασιλικό ετάπ με μία διαδρομή 138 χλμ. μέχρι το Toussuire που περιλαμβάνει τέσσερις απαιτητικές ανηφόρες πριν το 20ο ετάπ το οποίο θα ευνοεί τους επιθετικούς ποδηλάτες καθώς έχει μήκος μόλις 107 χλμ. με το col du Galibier στα μισά. Συνολικά θα υπάρχουν μόλις 14 χλμ. ατομικής χρονομέτρησης, για πρώτη φορά μετά το Β’ Π.Π. και αυτό παρουσιάζει μία ακόμη πρόκληση μεταξύ των κορυφαίων στις ανηφόρες, του Nibali, του Alberto Contador, του Chris Froome, του Nairo Quintana και του Thibaut Pinot.

Το Tour θα κλιμακωθεί με ένα σκληρό και απαιτητικό προτελευταίο ετάπ με τον τερματισμό στο l’Alpe d’Huez που θα αναδείξει και το νικητή μετά την αμείλικτη μάχη των τριών εβδομάδων.