Ποδηλασία – Με στόχο το Tour Down Under ο Porte

Μετά την απογοητευτική φετινή χρονιά ο Richie Porte της Team Sky προσπαθεί να επιστρέψει δυνατότερος την επόμενη σεζόν. Ο Αυστραλός επιβεβαίωσε ότι το Tour Down Under θα είναι ο πρώτος του μεγάλος στόχος το 2015 όμως όλα θα κριθούν από την ικανότητά του να παραμείνει υγιής.

Ο Porte άρχισε τη χρονιά σε καλή κατάσταση με τη νίκη σε ένα ετάπ και την 4η θέση γενικής στο Tour Down Under. Ο 29ρονος στην συνέχεια πήρε τη 2η θέση στο Ruta del Sol και την 5η στο πρώτο σημαντικό ορεινό ετάπ του Tirreno-Adriatico. Από τότε το ένα πρόβλημα υγείας ακολουθούσε το άλλο με αποτέλεσμα να επηρεαστεί και η απόδοσή του. Ο ίδιος υπέφερε στο Tour de France τον Ιούλιο και ανακάλυψε αργότερα ότι είχε υποστεί πνευμονία στη διάρκεια του αγώνα. Αποφασίζοντας να βάλει τέλος στην σεζόν του τον Αύγουστο ο Porte εστίασε στην αποκατάσταση της υγείας του.

«Τα πηγαίνω πολύ καλά. Έβαλα τέλος στη σεζόν μου τον Αύγουστο και ακολούθησα μία αγωγή με αντιβιοτικά για ένα μήνα. Υπήρξαν αλλαγές στον τρόπο ζωής μου, έχοντας μία σχέση και το κίνητρό μου βελτιώθηκε όπως επίσης η υγεία μου αλλά και η φυσική μου κατάσταση», είπε ο Porte. «Αυτή η χρονιά ήταν καταστροφική αλλά είναι δύσκολο να δω τι ακριβώς πήγε στραβά και που ήταν το πρόβλημα. Είμαι αισιόδοξος ότι μετά από ένα μήνα αντιβιοτικών ξαναβρήκα την υγεία μου και ξεπέρασα την πνευμονία που είχα στο Tour de France».

Ο Porte και οι συναθλητές του στην Team Sky επέστρεψαν πρόσφατα Αγγλίας. Ήταν μία ευκαιρία για τους αθλητές να συναντηθούν και να μιλήσουν για την σεζόν τους και παρά την παρουσίαση των διαδρομών των πρώτων 2 Grand Tour της επόμενης χρονιάς ο Porte επιβεβαίωσε ότι οι προτεραιότητες και οι ηγέτες της Sky για το Giro d’Italia και το Tour de France δεν θα επιβεβαιωθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

«Το μόνο που γνωρίζω αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν θέλω να περάσω αυτά που πέρασα φέτος. Προφανώς ανυπομονώ για το Giro αλλά θέλω να είμαι έτοιμος», είπε.

Πολλά θα εξαρτηθούν φυσικά από τον Chris Froome και τις επιθυμίες αλλά και τους στόχους του. Όταν παρουσιάστηκε η διαδρομή του επόμενου Tour de France ο νικητής του 2013 ανακοίνωσε ότι το Giro d’Italia είναι ο αγώνας που του ταιριάζει καλύτερα. «Τίποτα δεν είναι βέβαιο και πολλά εξαρτώνται από τα όσα θέλει να κάνει ο Chris. Βλέπεις το Giro και καταλαβαίνεις ότι του ταιριάζει καλύτερα και δεν υπάρχει λόγος να μην αγωνιστώ στο Giro αλλά οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι το Δεκέμβριο διότι τότε είναι που οι αθλητές και οι ομάδες παίρνουν τις αποφάσεις τους. Θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε».

Ο Porte θα ήταν ο ηγέτης της ομάδας στο φετινό Giro d’Italia αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει αυτό το όνειρο λόγω ασθένειας στο πρώτο μισό της σεζόν του. Σε εκείνη τη φάση σχεδιάζει να επιστρέψει στη δράση και πρόσθεσε ότι υπάρχει μία σειρά αγώνων που έχει στο στόχαστρό του αν του δοθεί η ευκαιρία. «Δεν εξαρτάται από εμένα να επιλέξω μεταξύ Giro και Tour. Υπάρχουν αγώνες όπως το Paris-Nice και η Ρομανδία, όπου θα ήθελα να πάρω την ευκαιρία. Δεν θα ασχοληθώ πολύ με το Grand Tour που θα αγωνιστώ. Το θέμα είναι να αρχίσω καλά την σεζόν στο Tour Down Under και μετά να επιστρέψω στις νίκες. Το κλειδί για εμένα είναι να μείνω υγιής».