Ποδηλασία – Εξέταση και του Β’ δείγματος ζήτησε ο Iglinskiy

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του κινήματος για την αξιοπιστία στην ποδηλασία (MPCC), οι ομάδες – μέλη πρέπει να αποσύρονται από τους αγώνες για 8 ημέρες, αρχίζοντας από τον επόμενο αγώνα του WorldTour όταν δύο αθλητές της βρίσκονται θετικοί εντός περιόδου 12 μηνών.

Το βράδυ της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι ο νικητής του Liège-Bastogne-Liège του 2012, Maxim Iglinskiy, βρέθηκε θετικός σε ερυθροποιητίνη την 1η Αυγούστου. Τον περασμένο μήνα ο αδερφός του, Valentin, τιμωρήθηκε με 4 χρόνια από την ποδηλατική ομοσπονδία του Καζακστάν καθώς ομολόγησε τη χρήση ντόπινγκ όταν βρέθηκε θετικός στην ίδια ουσία κατά τη διάρκεια του Eneco Tour τον Αύγουστο.

Αντίθετα με το μεγάλο του αδερφό όμως, δεν υπήρχε αποδοχή της χρήσης από τον Maxim Iglinskiy και η ανακοίνωση από την ομάδα του, την Astana, επιβεβαίωσε ότι ο αθλητής ζητά την ανάλυση και του δεύτερου δείγματος. «Ο αθλητής έχει αποβληθεί προσωρινά και θα μείνει εκτός δράσης αναμένοντας τα αποτελέσματα του δεύτερου δείγματος», είπε ο διευθυντής της Astana, Alexandre Vinokourov.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της MPCC, η Astana δεν είναι υποχρεωμένη να αποσυρθεί από τους αγώνες μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάλυση του δεύτερου δείγματος του Iglinskiy. Με δεδομένο ότι το δεύτερο δείγμα δεν πρόκειται να αναλυθεί πριν το τέλος του διημέρου, η απόφαση ουσιαστικά δίνει χρόνο στην Astana και θα της επιτρέψει να εμφανιστεί στο Tour of Lombardy και – το πιο σημαντικό – στο Tour of Almaty στους δρόμους της χώρας της, του Καζακστάν, όπου ο νικητής του Tour de France, Vincenzo Nibali, αναμένεται να αγωνιστεί.

«Οι κανονισμοί μας είναι ξεκάθαροι: αναφέρουν ότι η αρχή του αυτοαποκλεισμού εφαρμόζεται μόνο μετά την ανάλυση του δεύτερου δείγματος», είπε ο πρόεδρος της MPCC, Roger Legeay. «Ο Alexandre Vinokourov μου είπε ότι δεν είχε μιλήσει ακόμα με τον αθλητή. Αν ο αθλητής δεν ζητήσει ανάλυση του δεύτερου δείγματος τότε η ομάδα πρέπει να αποκλειστεί μόνη της. Αν την ζητήσει ς όμως, πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο κανονισμός».

Υπάρχουν δύο ομάδες – μέλη της MPCC που παλαιότερα αυτοαποκλείστηκαν σύμφωνα με το άρθρο 10. Η Ag2r-La Mondiale έχασε το Critérium du Dauphiné του 2013 μετά την ανάλυση του δεύτερου δείγματος που επιβεβαίωσε ότι ο Sylvain Georges ήταν θετικός στην ουσία heptaminol (προηγουμένως ο Steve Houanard είχε βρεθεί θετικός σε EPO), ενώ η RusVelo απουσίασε από το περυσινό Giro dell’Appennino καθώς τρεις αθλητές της βρέθηκαν θετικοί στο φάρμακο Fenoterol για το άσθμα.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει παραδοχή ή επιβεβαίωση του δεύτερου δείγματος του Maxim Iglinskiy, ο Fabio Aru θα ηγηθεί της Astana στο Tour of Lombardy την Κυριακή, ενώ ο Vincenzo Nibali και ο Alessandro Vanotti θα ταξιδέψουν στο Καζακστάν όπως αναμενόταν την Παρασκευή για το Tour of Almaty. Ο Vinokourov και άλλα μέλη της Astana σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στο Καζακστάν για τον αγώνα που είδε πέρυσι νικητή τον Maxim Iglinskiy.

Απομένει να δούμε την απόφαση που θα πάρει η Astana στην περίπτωση που το δεύτερο δείγμα του Iglinskiy βρεθεί θετικό. Μιλώντας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της UCI, Brian Cookson, εξέφρασε την επιθυμία η MPCC να εναρμονίσει τους κανονισμούς της με τον κώδικα της WADA , αλλά ο Legeay είπε ότι οι κανονισμοί του κινήματός του είναι συμπληρωματικοί αυτών της UCI.

«Καταλαβαίνω τα όσα λέει ο Brian Cookson και δεν έχω πρόβλημα με αυτό, αλλά η MPCC ακολουθεί τους κανονισμούς της UCI και της WADA και επίσης επιτρέπει στους διευθυντές των ομάδων να παίρνουν αποφάσεις που συμπληρώνουν τους κανονισμούς της UCI όπως ο αυτοαποκλεισμός των ομάδων ή οι εξετάσεις για κορτιζόλη. Η MPCC υπάρχει ώστε οι διευθυντές των ομάδων να παίρνουν μέτρα πέρα από αυτά που προβλέπει η UCI, επειδή θέλουν να φέρουν τη μέγιστη αξιοπιστία στο άθλημα. Το ιδανικό θα ήταν οι κανονισμοί της MPCC σήμερα να υιοθετηθούν από την UCI».