Ποδηλασία – «Έφυγε» ο πρώην Ιταλός προπονητής Martini

Γεννημένος στη Φλορεντία, ο Martini έγινε επαγγελματίας με τη Bianchi στην καρδιά του Β’ Π.Π. το 1941. Αντίθετα με πολλούς συμπατριώτες του ο Martini επέζησε από τον πόλεμο. Η κορυφαία του αγωνιστική στιγμή ήρθε το 1950, όταν κέρδισε το Giro del Piemonte, ένα ετάπ του Giro d’Italia και τερμάτισε 3ος γενικής. Φόρεσε επίσης τη ροζ φανέλα για μία ημέρα. Την επόμενη σεζόν πήρε τη μοναδική του νίκη εκτός Ιταλίας κερδίζοντας ένα ετάπ στο γύρο Ελβετίας.

Ακόμη πιο επιτυχημένος αποδείχθηκε ως ομοσπονδιακός τεχνικός. Στα 36 του ο Martini αποσύρθηκε από τη δράση το 1957. Μόλις 12 χρόνια μετά άρχισε την καριέρα του ως αγωνιστικός διευθυντής με τη Ferretti, όπου κέρδισε το Giro d’Italia με τον Gösta Pettersson. Έμεινε στην ομάδα για τέσσερις σεζόν, πριν από μία σύντομη θητεία στην Sammontana. Ο Martini έκανε ντεμπούτο ως ομοσπονδιακός τεχνικός της Ιταλίας το 1975. Η Ιταλία απέτυχε να βρεθεί στο βάθρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος εκείνη την σεζόν, αλλά η κατάσταση βελτιώθηκε την επόμενη με τον Francesco Moser και τον Tino Conti να παίρνουν το αργυρό και το χάλκινο στο Ostuni.

Το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Martini ως προπονητή ήρθε το 1977 με τον Francesco Moser στο San Cristóbal. Άλλα 5 θα ακολουθούσαν τα επόμενα 20 χρόνια με τον Giuseppe Saronni (1982), τον Moreno Argentin (1986), τον Maurizio Fonriest (1988) και τον Gianni Bugno (1991, 1992). Οι ομάδες του πήραν άλλα 7 αργυρά και χάλκινα μετάλλια. Τελικά παρέδωσε την σκυτάλη στον Antonio Fusi, που κράτησε όμως μόλις 4 χρόνια στη θέση.

Ο Martini συνέχισε να έχει ρόλο στην ιταλική ομάδα μετά την αποχώρησή του το 1997. Ήταν επίσης ο επίτιμος πρόεδρος της ιταλικής εθνικής ομοσπονδίας. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας και απουσίασε από το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φλορεντίας αν και ήταν πολύ κοντά στο σπίτι του.

Ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός Davide Cassani αγωνίστηκε με προπονητή τον Martini από το 1985 ως το 1996. «Τα μάτια μου δάκρυσαν. Θα έδινα τα πάντα για να τον δω στο αυτοκίνητο της ιταλικής ομάδας που ήταν δικό του  για 23 χρόνια. Αντίο Alfredo. Ήδη μου λείπεις», έγραψε στο Twitter.

Ο κάτοχος του τίτλου στο Tour de France, Vincenzo Nibali, τίμησε επίσης τον Martini στο δικό του λογαριασμό στα social media. «Δεν θα μπορούσε να ακουστεί κάτι χειρότερο από αυτήν την είδηση. Αντίο Alfredo Martini, ένας σπουδαίος άνθρωπος. Τα λόγια σου μας λείπουν!».