Πατινάζ – WCShanghai: Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Tuktamysheva

Η 18χρονη Tuktamysheva πήρε μία μεγάλη διαφορά μετά το τριπλό axel σε ένα εντυπωσιακό και τολμηρό σύντομο πρόγραμμα φτάνοντας στη νίκη, καθώς στο ελεύθερο πρόγραμμα ρίσκαρε ακόμη περισσότερο δοκιμάζοντας το τριπλό lutz και το διπλό toeloop. Οι 132,74 βαθμοί που πήρε ανέβασαν το σύνολό της στους 210,36, παίρνοντας τον τίτλο με διαφορά από τη Γιαπωνέζα Satoko Myahara, η οποία κατετάγη 2η με 193,60.

«Δεν μπορώ να το πιστέψω ακόμα», είπε η Ρωσίδα η οποία δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Sochi πέρσι. «Ήμουν αρκετά σφιγμένη, παρά το προβάδισμα που είχα στη βαθμολογία από το σύντομο πρόγραμμα.

Αλλά γνώριζα ότι δεν έπρεπε να κάνω μεγάλα λάθη, καθώς η διαφορά μου θα μπορούσε να χαθεί. Διατήρησα το υψηλό επίπεδο και αγωνίστηκα πραγματικά καλά, αλλά η απόδοσή μου δεν ήταν τόσο καλή όσο στο σύντομο πρόγραμμα. Ελπίζω ότι θα κάνω το τριπλό triple axel στο ελεύθερο πρόγραμμα στο μέλλον».

Η Myahara πέτυχε την καλύτερή της εμφάνιση στην σεζόν, ωστόσο η 17χρονη τόνισε σε δηλώσεις της ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης καθώς έβαλε το χέρι της στον πάγο μετά το δεύτερο lutz που επιχείρησε.

Από την άλλη η Ρωσίδα Elena Radionova ήταν πανευτυχής με το χάλκινο μετάλλιο αν και αγωνίστηκε με ίωση, συγκεντρώνοντας 121,96 βαθμούς στο ελεύθερο πρόγραμμα φτάνοντας συνολικά τους 191,47.

Η Radionova, η οποία βρέθηκε πίσω από την Tuktamysheva στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, άφησε εκτός μεταλλίων την Αμερικανίδα Gracie Gold. Η Gold, η οποία κατετάγη 4η και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, είχε την δεύτερη καλύτερη επίδοση στο ελεύθερο πρόγραμμα με 188,96 βαθμούς, ωστόσο η ζημιά έγινε στο σύντομο πρόγραμμα της Πέμπτης.

Το γαλλικό δίδυμο την έκπληξη…

Η μεγάλη έκπληξη σημειώθηκε στο χορό στον πάγο με την Gabriella Papadakis και τον Guillaume Cizeron να κάνουν άλμα από την 4η θέση, στο σύντομο πρόγραμμα, στην κορυφή του βάθρου με μία εξαιρετική εμφάνιση στον ελεύθερο χορό υπό τους ήχους της 23ης συμφωνίας του Mozart.

Ένα χρόνο μετά τη νίκη των Αμερικανών Meryl Davis και Charlie White επί των Καναδών Tessa Virtue και Scott Moir στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, οι θεατές στην Shanghai περίμεναν μία ακόμη μεγάλη μάχη των βορειοαμερικανών.

Madison Chock και Evan Bates από τις ΗΠΑ είχαν ένα προβάδισμα 1,79 βαθμών από τους Καναδούς Kaitlyn Weaver και Andrew Poje ωστόσο και τα δύο ζευγάρια «λύγισαν» στην ανωτερότητα των Γάλλων.

«Είναι σαν ένα όνειρο, δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη τι συνέβη. Είναι γεγονός ότι δακρύσαμε όταν εμφανίστηκαν οι βαθμολογίες και είδαμε την κατάταξή μας», είπε ο πρωταθλητής Ευρώπης Cizeron, ο οποίος σημείωσε τεράστια βελτίωση από την 13η θέση του περσινού παγκοσμίου πρωταθλήματος. Το σκορ των 184,28 ξεπέρασε τους Chock και Bates που πήραν τη 2η θέση με διαφορά σχεδόν τριών βαθμών ενώ η Weaver και ο Poje κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο.