Πατινάζ – FS European Championships: Μια 16χρονη στην κορυφή της Ευρώπης

Μπρατισλάβα, Σλοβακία— Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Πάντα επαναλαμβάνεται. Μπρατισλάβα 2001. Οι φοβερές και τρομέρες Ρωσίδες Irina Slutskaya, Maria Butyskaya και Viktoria Volchkova καταλαμβάνουν τις πρώτες τρεις θέσεις στο βάρο.

Μετά από 15 χρόνια το σενάριο στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας είναι το ίδιο. Διαφορετικές αθλήτριες βέβαια, αλλά ίδια εθνικότητα.

Evgenia Medvedeva, Elena Radionova και Anna Pogorilaya θριαμβεύουν και κατακτούν την Ευρώπη ανεβαίνοντας στα τρία σκαλιά του βάθρου. Όπως άλλαωστε έκαναν και πέρσι στην Στοκχόλμη, μόνο που από την «παρέα» λείπει η τότε πρωταθλήτρια Ευρώπης, Elizaveta Tuktamysheva, με τη θέση της στην κορυφή του βάθρου να παίρνει φέτος η Evgenia Medvedeva.

Πολλά πράγματα από το σύντομο πρόγραμμα δεν άλλαξαν τραγικά στις πρώτες πέντε θέσεις με μοναδική αλλαγή αυτή της Λετονής Angelina Kuchvalska, η οποία από την πέμπτη θέση του σύντομου βρέθηκε στην τέταρτη προσπερνώντας την Ιταλίδα Roberta Rodeghiero.

Έχοντας κατακτήσει την πρώτη θέση στο σύντομο πρόγραμμα η Medvedeva πραγματοποίησε μία ακόμη μεγάλη εμφάνιση υπό τους ήχους των «W.E» και «Allegro» κομμάτια τα οποία υποστήριξε με τριπλά flip, τριπλά lutz και συνδυασμούς με τριπλά salchow και τριπλά toeloop.

Η νικήτρια του Grand Prix Finals, βαθμολογήθηκε από τους κριτές με 142.90 και με σύνολο 215.45 βαθμούς σφράγισε το πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στην καριέρα της.

Πίσω της βρέθηκε η Radionova που με τον «Τιτανικό» της και τα με μικρά λάθη τριπλά, αλλά και διπλά άλματά της πήρε 139.03 βαθμούς και με 209.99 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.

Τη ρώσικη κυριαρχία συμπλήρωσε η πιο…άτυχη της παρέας η Pogorilaya, η οποία έβγαλε ενέργεια, πάθος και αρμονία, στοιχεία όμως τα οποία τελικά δεν αρκούσαν για να φτάσει στην κορυφή, με την Ρωσίδα να έχει πτώση-και μάλιστα άσχημη- στο τριπλό lutz.

Η 17χρονη βαθμολογήθηκε στο ελεύθερο πρόγραμμα με 123.24 βαθμούς, έχοντας και -2 βαθμούς λόγω της πτώσης και με σύνολο 187.05 κατέκτησε, όπως και πέρσι, την τρίτη θέση.

Από εκεί και πέρα θέση στην πρώτη εξάδα πήρε η εξαιρετική Λετονή Angelina Kucvalska που βρέθηκε στην τέταρτη θέση με 176.99 βαθμούς, ενώ πέμπτη ήταν η Ιταλίδα Roberta Rodeghiero με 170.76 βαθμούς.

Την πρώτη εξάδα συμπλήρωσε η Γαλλίδα Mae-Berenice Melite με την 21χρονη να βγάζει ένα πολύ καλό ελεύθερο πρόγραμμα γεγονός που την ανέβασε από την όγδοη θέση στην έκτη με σύνολο 161.23 βαθμούς.

Αποτελέσματα (Τελικά)

1. Evgenia Medvedeva (Ρωσία) 215.45 2. Elena Radionova (Ρωσία) 209.99 3. Anna Pogorilaya (Ρωσία) 187.05 4. Angelina Kuchvalska (Λετονία) 176.99 5. Roberta Rodeghiero (Ιταλία) 170.76

6. Mae Berenice Meite (Γαλλία) 161.23