Πατινάζ – Cha(n)mpion για δεύτερη φορά!

Το άστρο του Patrick Chan έλαμψε στην πίστα του Palais des Expositions εκεί όπου φιλοξενείται το Παγκόσμιο πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ, με τον Καναδό να κατακτά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το χρυσό μετάλλιο. Υπό τους ήχους του «Concerto de Aranjuez», μάγεψε τη σάλα αποδεικνύοντας περίτρανα για πιο λόγο θεωρείται ο κορυφαίος αθλητής του κόσμου. Μπορεί να μην απέφυγε τα λάθη, όμως η γενική του παρουσία και το δυνατό του πρόγραμμα στάθηκαν ικανά για να συγκεντρώσει 176.70 βαθμούς και με σύνολο 266.11 να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Τις άλλες δύο θέσεις κατέλαβαν δύο αθλητές από την Ιαπωνία μια χώρα που εξελίσσεται σε μία μεγάλη δύναμη του καλλιτεχνικού πατινάζ. Τόσο ο Daisuke Takahasi, όσο και ο-μόλις 17 ετών-Yuzuru Hanuy πραγματοποίησαν εξαιρετικές εμφανίσεις, ειδικά ο δεύτερος που στο τέλος του προγράμματος του εμφανώς συγκινημένος από τις επευφημίες του κόσμου δεν μπόρεσε να κρατήσει τα δάκρυα του.

Στις επόμενες δύο θέσεις βρέθηκαν οι δύο Γάλλοι, κάτι το οποίο δεν άρεσε και πολύ στον κόσμο, Briant Joubert και Florent Amodio, ενώ η μεγάλη απογοήτευση της διοργάνωσης ήταν ο Ρώσος Artur Cachinski που κατέλαβε μόλις την 18η θέση.

1. Patrick Chan CAN       266.11

Ο δις πρωταθλητής κόσμου ξεκίνησε με ένα τετραπλό toe loop, πολύ ωραία εκτελεσμένο, εξαιρετικά άνετο τετραπλό toe loop και τριπλό toe loop, όπως και το τριπλό axel. Κυκλικές περιστροφές αρμονικές με τη χορογραφία και τη μουσική, πολύ ωραίο τριπλό loop. Στο τέλος είχε  προβληματάκια με έξτρα περιστροφές σε δύο άλματα,  ενώ του έφυγε το διπλό axel.

2. Daisuke Takahashi      JPN        259.66  

Ο Παγκόσμιος πρωταθλητής του 2010 πραγματοποίησε ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα, που ξεκίνησε με τετραπλό toe loop, τριπλό axel και διπλό salchow. Είχε πολύ ωραία κίνηση πάνω στον πάγο με συνεχόμενες εναλλαγές φοράς και όμορφο κύλισμα. Έβγαλε πολύ άνετα το τριπλό axel συνδυασμό με το τριπλό toe loop, ενώ συνέχισε με τριπλό loop, τριπλό lutz ενώ ολοκλήρωσε με πολύ αρμονικό κάθισμα περιστροφής.

3. Yuzuru Hanyu               JPN        251.06

Αν στην πρώτη συμμετοχή σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα κάνει τέτοιες εμφανίσεις φανταστείτε τι θα γίνει αργότερα… Ο 17χρονος πραγματοποίησε ένα πρόγραμμα υψηλού επιπέδου ξεκινώντας με τετραπλό toe loop και ένα εξαιρετικό τριπλό axel , με τριπλό flip και τριπλό lutz. Το μοναδικό πρόβλημα ήταν μία απρόσμενη πτώση πάνω στο βηματισμό του, ωστόσο απάντησε με τριπλό axel, διπλό toe loop, τριπλό lutz, τριπλό toe loop και διπλό loop, ενώ ολοκλήρωσε τα πολλά άλματα με διπλό loop και τριπλό salchow. Εξαιρετική εμφάνιση, βελτίωση καλύτερης επίδοσης και δίκαιο χάλκινο μετάλλιο.

 

4. Briant Joubert               FRA        244.58

Ο 27χρονος Γάλλος, πρωταθλητής κόσμου του 2007 και τρις πρωταθλητής Ευρώπης, μετά από συνεχόμενες άτυχες εμφανίσεις σε μεγάλες διοργανώσεις, επέστρεψε δυναμικά με ένα δυναμικό πρόγραμμα χάνοντας το μετάλλιο τις λεπτομέρειες. Το ξεκίνημα του ήταν μάλλον μέτριο με ένα αγχωμένο τριπλό toe loop, αλλά το τετραπλό salchow, με το τριπλό toe loop και το τριπλό axel ήταν πολύ ωραία εκτελεσμένα γεμάτα με ενέργεια. Ωραία spins κεντραρισμένα, ενώ στη συνέχεια επιχείρησε επιτυχημένα ένα τριπλό toe loop και δύο διπλά loop. Αναμφίβολα η επιστροφή ενός μεγάλου αθλητή.

5. Florent Amodio            FRA        243.03

Καταπληκτική εμφάνιση από τον πρωταθλητή Ευρώπης του 2011. Πολύ ωραία κίνηση, επικοινωνιακός με το κοινό, υποστήριξε με τον καλύτερο τρόπο τη χορογραφία του, ενώ παράλληλα βελτίωσε την καλύτερη επίδοση του στο ελεύθερο πρόγραμμα. Αρχή με τετραπλό salchow, τριπλό axel και διπλό toe loop, ενώ συνέχισε με τριπλό axel. Εκπληκτικοί κυκλικοί βηματισμοί που ολοκλήρωσε με τριπλό lutz, διπλό toe loop, διπλό salchow και διπλό αντί για τριπλό lutz. Τελείωσε με τριπλό flip, και διπλό axel μέσα σε αποθέωση.

6. Michal Brezina              CZE         239.55

Δεν κατάφερε να βγάλει όπως θα ήθελε ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα με πολλά άλματα και αρκετά φιλόδοξους συνδυασμούς. Θα λέγαμε ότι τα έπαιξε όλα για όλα για το χρυσό μετάλλιο βάσει της πολύς καλής εμφάνισης και της δεύτερης θέσης που είχε από το σύντομο πρόγραμμα αλλά δεν τα κατάφερε. Πτώση με το καλημέρα στο τετραπλό toe loop, όπως και στο τετραπλό salchow που ακολούθησε στη συνέχεια. Αγχωμένο τριπλό axel και τριπλό toe loop με έξτρα περιστροφή. Δεν ήταν η μέρα του.

7. Denis Ten                       KAZ        229.70

Από τις ωραίες παρουσίες του Παγκοσμίου πρωταθλήματος με πολύ καλές εμφανίσεις τόσο στο σύντομο όσο και στο ελεύθερο πρόγραμμα. Ιδανικό ξεκίνημα με τετραπλό toe loop, όμως το τριπλό axel είχε προβλήματα. Συνέχισε με διπλό αντί τριπλό axel, διπλό, τριπλό toe loop, διπλό flip, ολοκληρώνοντας με ωραίες καθιστές περιστροφές με όμορφες εναλλαγές. Γενικά καλή εμφάνιση η οποία βαθμολογήθηκε με 153.70 η οποία είναι και η καλύτερη επίδοση του για φέτος.

8. Jeremy Abbot               USA       226.19

Εκφραστικός αθλητής, μέσα στη μουσική, με εκπληκτικό κλείσιμο, ωστόσο τεχνικά μετά από τη μέση του προγράμματος κάπου τεχνικά έχασε τον έλεγχο. Δεν είχε καλή εκκίνηση με ένα μέτριο τετραπλό toe loop ενώ το τριπλό axel και το διπλό loop είχαν προβλήματα. Τέλεια καθιστή περιστροφή με ωραίες εναλλαγές, ωραία εκτελεσμένο τριπλό flip, όμως βγήκε από το τριπλό lutz. Δεν βρέθηκε σε καλή μέρα και η βαθμολογία του ήταν αρκετά χαμηλότερη από την καλύτερη φετινή του επίδοση.

 9. Javier Fernandez         ESP         225.87

Μετά από το Ρώσο Gachinski ο Fernandez ήταν η άλλη μεγάλη απογοήτευση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Από την αρχή δεν του βγήκαν τα άλματα με αποτέλεσμα να βγει εκτός ρυθμού και να κάνει ένα πολύ μέτριο πρόγραμμα. Καλό τετραπλό toe loop στο ξεκίνημα, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Τετραπλό salchow με έξτρα περιστροφές για να μην πέσει, πτώση στο τριπλό axel, νευρικά τριπλό axel, τριπλό toe loop, ενώ ανάμεσα από το διπλό salchow και το διπλό toe loop έκανε έξτρα περιστροφές. Πολλά προβλήματα, ειδικά στα άλματα.

10. Samuel Contesti        ITA         224.89

Ο συμπαθέστατος 29χρονος έδωσε και πάλι μία πολύ καλή παράσταση όντας εκφραστικός και πολύ επικοινωνιακός με το κοινό. Πολύ ωραίο πρόγραμμα αρμονικά δεμένο με τη μουσική με εξαιρετική χορογραφία. Δεν επιχείρησε τετραπλό άλμα σε κανένα σημείο του ελεύθερου προγράμματος, ωστόσο τα άλματα του ήταν εντυπωσιακά, είχε ωραίες εναλλαγές φοράς και κόψεων, ενώ η μόνη «παραφωνία» ήταν ένα τριπλό toe loop προς το τέλος το οποίο κράτησε με έξτρα περιστροφή.

11. Takahiko Kozuka       JPN        218.63

Είχε αρκετά προβλήματα στα άλματα, ειδικά στο πρώτο τετραπλό από το οποίο βγήκε, ενώ το τετραπλό και  διπλό toe loop ήταν αρκετά νευρικό με αποτέλεσμα να αγγίξει τον πάγο με το χέρι, ενώ τριπλό axel που ακολούθησε, χρειάστηκε να κάνει έξτρα περιστροφή. Διπλό αντί για τριπλό flip, ωστόσο έκλεισε θεαματικά με μία εξαιρετικά γρήγορη περιστροφή.

12. Kevin Reynolds         CAN       217.20

Πραγματοποίησε ένα αρκετά φιλόδοξο πρόγραμμα κάτι που τον άγχωσε στην πράξη. Αν και ξεκίνησε με εξαιρετικό τετραπλό salchow, όμως αμέσως μετά βγήκε από τετραπλό toe loop, στο τριπλό axel προσγειώθηκε με τα δύο πόδια. Ακολούθησε ένα προβληματικό toe loop, αλλά από εκεί και πέρα εκτέλεσε πετυχημένα ένα τριπλό salchow, τριπλό toe loop και διπλό loop. Δύσκολο πρόγραμμα στο οποίο προβλημάτισε.

13. Adam Rippon              USA       216.63

Δεν τα πήγε και τόσο καλά στο πρόγραμμα του καθώς είχε πτώση στο πρώτο άλμα που επιχείρησε (τετραπλό salchow). Το τριπλό axel το κράτησε δύσκολα κάνοντας μία έξτρα περιστροφή. Άνετο διπλό toe loop και διπλό loop που ακολούθησαν, όπως και οι κυκλικοί βηματισμοί, ωστόσο το τριπλό loop το προσγείωσε με τα δύο πόδια. Τριπλό lutz και πάλι με έξτρα περιστροφή, ενώ ολοκλήρωσε με διπλό axel τελειώνοντας το πρόγραμμα του πάνω στον τονισμό της μουσικής.

14. Nan Song      CHN       216.33

Ο 21χρονος είναι ένα καινούριο πρόσωπο στο χώρο του καλλιτεχνικού πατινάζ το οποίο έδειξε καλά στοιχεία και αναμένεται να μας απασχολήσει στο μέλλον. Το πρόγραμμα του είχε αρκετά και δυνατά άλματα, όπως το τετραπλό, τριπλό toe loop, από όπου και ξεκίνησε. Επιχείρησε να κάνει ένα δεύτερο συνεχόμενο τετραπλό toe loop, αλλά δεν τα κατάφερε καθώς είχε πτώση. Πολύ ωραία εκτέλεση στο τριπλό axel, διπλό toe loop, διπλό lutz και τριπλό salchow και ένα αρκετά καλό κλείσιμο.

15. Kevin Van Der Perren             BEL         214.04

Από τις καλύτερες παρουσίες που είδαμε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα όσο αφορά το ελεύθερο πρόγραμμα. Ο έμπειρος Βέλγος είχε ένα εξαιρετικό ξεκίνημα με τετραπλό toe loop, τετραπλό salchow και τριπλό lutz.Ωραίοι βηματισμοί στο ένα πόδι, με αλλαγές κατευθύνσεων και κόψεων. Συνέχισε με τριπλό axel, τριπλό και διπλό toe loop και τριπλό loop άψογα εκτελεσμένα. Δυνατός αθλητής τον οποίο μακάρι να δούμε σε ψηλότερες θέσεις στο μέλλον.

16. Thomas Verner          CZE         210.66

Ήταν αρκετά αγχωμένος και αυτό φάνηκε στα άλματα του στα οποία δεν ήταν σταθερά. Ξεκίνησε με νευρικό τετραπλό toe loop, όμως στο τριπλό flip το έβγαλε άνετα. Ωραίοι κυκλικοί βηματισμοί με ωραίες εναλλαγές, αλλά και ένα προβληματικό τριπλό axel. Μέτριο διπλό salchow με προσγείωση στα δύο πόδια. Ολοκλήρωσε το πρόγραμμα του με ωραίες περιστροφές. Γενικά τα πήγε καλά χορογραφικά αλλά τεχνικά θέλει δουλειά ακόμα.

17. Segei Voronov           RUS        210.04

Αναμφίβολα έκανε καλύτερο πατινάζ από το αυτό που παρουσιάσει στο σύντομο πρόγραμμα. Εξάλλου η βαθμολογία των 143.23 βαθμών μιλάει από μόνη της καθώς βελτίωσε κατά πολύ το 136.04 (στο ελεύθερο πρόγραμμα). Ξεκίνησε με τετραπλό toe loop, τριπλό axel, αρκετά καλά εκτελεσμένα, όμως το δεύτερο συνεχόμενο τριπλό axel είχε προβλήματα. Ακολούθησαν κατά σειρά τριπλό flip, τριπλό axel, διπλό, διπλό toe loop και ολοκλήρωσε με τριπλό loop. Αν κι έκανε καλή αρχή από τη μέση του προγράμματος και μετά είχε πρόβλημα στο τεχνικό κομμάτι.

18. Artur Gachinski          RUS        205.06

Η αρνητική έκπληξη της διοργάνωσης. Ο κάτοχος του ασημένιου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Sheffield δεν βρέθηκε στην καλύτερη εβδομάδα του κάτι που φάνηκε αισθητά από το σύντομο πρόγραμμα στο οποίο κατέλαβε την 16η θέση. Στο ελεύθερο τα πήγε ακόμα πιο άσχημα έχοντας ένα καταστροφικό ξεκίνημα με πτώση στο τετραπλό toe loop, αλλά και στο τριπλό που ακολούθησε. Πρόβλημα είχε και στο τριπλό, διπλό axel όπου και εκεί δεν κράτησε το άλμα.

Η συνέχεια ήταν καλύτερη δείχνοντας μερικές πτυχές από το πλούσιο ταλέντο του με αρμονικό κύλισμα στον πάγο και ωραίες εναλλαγές. Προς το τέλος του προγράμματος τα άλματα που επιχείρησε του βγήκαν ωστόσο είχε χάσει αρκετό έδαφος στο ξεκίνημα.

19. Misha GE      UZB        186.41

Ξεκίνησε με ένα μέτριο τριπλό axel που το προσγείωσε στα δύο πόδια και αναγκάστηκε να κάνει έξτρα περιστροφή. Τριπλό flip, τριπλό toe loop πολύ καλά εκτελεσμένα, τριπλό lutz, πτώση στο τριπλό lutz, όχι και τόσο επικεντρωμένη καθιστή περιστροφή. Άνετο τριπλό flip, τριπλό loop, διπλό salchow, διπλό toe loop, διπλό loop, ακόμα ένα axel, ωραίοι βηματισμοί κατά μήκος της πίστας. Στο φινάλε του προγράμματος του τα έδωσε όλα, αλλά τον πρόδωσε το μέτριο ξεκίνημα.

20. Peter Liebers       GER        184.13

Αγχωμένο τετραπλό toe loop, τριπλό axel και διπλό toe loop. Τριπλό lutz αρκετά μεγάλο, τριπλό axel το οποίο κράτησε μεν αλλά δύσκολα. Τριπλό salchow, τριπλό toe loop χωρίς να καταφέρει να το κρατήσει κάνοντας έξτρα περιστροφή. Σε γενικές γραμμές έδωσε ένα πολύ καλό πρόγραμμα σε αντίθεση με το σύντομο, ωστόσο  δεν υποστήριξε εκφραστικά τη μουσική του.

21. Christopher Caluza   PHI         184.10  

Από τις πιο συμπαθητικές «μορφές» του Παγκόσμιου πρωταθλήματος, με ζωντάνια με κέφι με γεμάτη χορογραφία, χωρίς τριπλό axel, ωστόσο έδωσε και τη ψυχή του, όπως έκανε και στο σύντομο βγάζοντας ένα πολύ καλό πρόγραμμα με το οποίο «διέλυσε» την καλύτερη μέχρι τότε φετινή επίδοση σε ελεύθερο πρόγραμμα (114.58 βαθμοί) καθώς οι κριτές του έδωσαν 184.10(!) βαθμούς.

22. Viktor Pfeifer              AUT       182.54

Ξεκίνησε με τριπλό αντί για τετραπλό toe loop (που είχε σχεδιάσει), τριπλό axel και διπλό toe loop και ένα τεράστιο τριπλό lutz. Προσγειώθηκε στο δύο πόδια στο τριπλό axel που επιχείρησε αμέσως μετά, ενώ «ζωντάνεψε» κάνοντας ένα μεγάλο τριπλό salchow. Στα αρνητικά η έλλειψη εκφραστικότητα και το ότι ολοκλήρωσε το πρόγραμμα του μετά το τέλος του κομματιού.

23. Kim Lucine   MON     181.37

Ξεκίνημα με διπλό flip και διπλό toe loop, διπλό loop (καλά εκτελεσμένα), διπλό lutz, διπλό salchow, συνδυασμός τριπλό, διπλό loop, διπλό flip, τριπλό toe loop, και ένα διπλό axel. Πολύ ωραία παρουσία με ελάχιστα λάθη, μία πολύ ενδιαφέρουσα μοντέρνα χορογραφία. Τεχνικά πήγε πολύ καλά χωρίς ωστόσο να φτάνει σε επίπεδο μεταλλίων.

24. Javier Raya   ESP         167.48

Ξεκίνημα με διπλό axel ωραία εκτελεσμένο. Τριπλό flip και διπλό αντί για τριπλό toe loop μέτριο, τριπλό flip με πρόβλημα, άλμα με καθιστή περιστροφή ακολούθησε πτώση στο τριπλό lutz, τριπλό toe loop, διπλό toe loop αρκετά αγχωμένα, διπλό axel, διπλό toe loop και διπλό toe loop. Τριπλό toe loop με έξτρα περιστροφή και διπλό salchow. Δεν πήγε και τόσο καλά, πρόγραμμα χωρίς τριπλό axel και πολύ αγχωμένη εμφάνιση.