Πατινάζ – Το Nebelhorn Trophy έδωσε τα τελευταία εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Sochi

Το Nebelhorn Trophy ολοκληρώθηκε χθες βράδυ στην πόλη Oberstdorf της Γερμανίας μοιράζοντας τα τελευταία εισιτήρια για τις θέσεις, οι οποίες είχαν μείνει κενές, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον ερχόμενο Φεβρουάριο στο Sochi της Ρωσίας.

Από τα αποτελέσματα, ξεχώρισαν φυσικά η Βραζιλία και οι Φιλιππίνες οι οποίες θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στο άθλημα του καλλιτεχνικού πατινάζ σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων.

Μεγάλη πρόκριση πήρε και η Τουρκία στο χορό στον πάγο με την Alisa Agafonova και τον Alper Ucar να κατακτούν την 5η θέση και να παίρνουν την πρόκριση. Στην κατηγορία των Γυναικών η ελληνικής καταγωγής Ισαβέλλα Schuster-Βελισαρίου, έκανε μια τεράστια προσπάθεια, αλλά δεν κατάφερε να πλησιάσει τις θέσεις που οδηγούσαν στην πρόκριση.

Όσο για τα μετάλλια, ο Ιάπωνας Nobunari Oda ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί, στην κατηγορία των Ανδρών, αφήνοντας δεύτερο τον εκπληκτικό Jason Brown (ΗΠΑ) και τρίτο τον Καναδό Jeremy Ten.

Στις Γυναίκες έλαμψε το «άστρο» της Ρωσίδας Elena Radionova που κατέκτησε την 1η θέση, ενώ ακολούθησαν οι Miki Ado (Ιαπωνία) και Ashley Cain (ΗΠΑ). Στα ζευγάρια σταθερή αξία, για μια ακόμα διοργάνωση οι Tatiana Volosozhar και Maxim Trankov, οι οποίοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα για να πάρουν τη νίκη, ενώ τα άλλα δύο μετάλλια πήγαν σε γερμανικά ζευγάρια. Το ασημένιο μετάλλιο πήγε στους «νεόνυμφους» Maylin και Daniel Wende, ενώ το χάλκινο κατέκτησαν η Mari Vartman και Aaron Van Cleave.

Εντυπωσιακός ο Nobunari Oda

Στην κατηγορία των Ανδρών ο Ιάπωνας Nobunari Oda έβγαλε δύο πολύ καλά προγράμματα δείχνοντας ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Στο σύντομο πρόγραμμα υπό τους ήχους του Cotton Club, ρίσκαρε αρκετά και δικαιώθηκε. Ήταν μάλιστα ο μοναδικός αθλητής ο οποίος επιχείρησε να κάνει τετραπλό toeloop, ενώ παράλληλα έβγαλε μια μοναδική αρμονία στις κινήσεις του. Οι συγκεκριμένοι παράγοντες του έδωσαν 87.34 βαθμούς και τον έφεραν στην 1η θέση της βαθμολογίας.

Ακολούθησε ένα εξίσου εντυπωσιακό ελεύθερο πρόγραμμα με τον 26χρονο να ξεκινάει εντυπωσιακά με ένα τριπλό toeloop σε συνδυασμό με ένα Axel, ενώ επιχείρησε ακόμα επτά επιτυχημένα άλματα υπό τους ήχους του Wilhelm Tell, συγκεντρώνοντας 175.64 βαθμούς και με σύνολο 262.98 βαθμούς (προσωπικό ρεκόρ) κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Αμερικανός Jason Brown, ο οποίος ξεκίνησε πολύ καλά με το σύντομο πρόγραμμα, υπό τη μουσική του Question of U, να βαθμολογείται με 79.41 που τον έφερε στην 2η θέση, ενώ στο ελεύθερο πρόγραμμα και με τη δυνατή ιρλανδική μουσική του Reel Around the Sun, κατάφερε να βγάλει έξι «καθαρά» τριπλά άλματα, όμως δεν έγινε το ίδιο και στο τριπλό Axel, στο οποίο δεν είχε καλή προσγείωση. Η βαθμολογία του ήταν 175.64, ενώ συνολικά πήρε 228.43 βαθμούς κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο.

Όσο για τον Καναδό Jeremy Ten, είχε πολύ καλή παρουσία στο σύντομο πρόγραμμα, όπου πήρε την 3η θέση με 76.49 βαθμούς, όμως στο ελεύθερο αντιμετώπισε προβλήματα στα άλματά του, με αποκορύφωμα να χάσει το τριπλό Axel που επιχείρησε, κάτι που τον έφερε στην 5η θέση με 129.07. Ωστόσο η συνολική βαθμολογία των 205.56 βαθμών του χάρισε το χάλκινο μετάλλιο στη διοργάνωση.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το εισιτήριο για την Ολυμπιάδα εξασφάλισαν ο Alexei Bychenko (Ισραήλ) που πήρε την 5η θέση με σύνολο 197.46 βαθμούς, ο Zoltan Kelemen (Ρουμανία), ο οποίος ακολούθησε με 194.08 βαθμούς, ο Michael ChristianMartinez (Φιλιππίνες), που ήρθε στην 7η θέση με σύνολο 189.46 βαθμούς, ο Αυστραλός Brendan Kerry (8η θέση) με σύνολο 188.67 βαθμούς, ο Ουκρανός Yakov Godorozha (9η θέση) με 188.26 βαθμούς και ο Ιταλός Paul Bonifacio Parkinson (10η θέση) με σύνολο 184.07 βαθμούς.

Η εκπληκτική Elena Radionova

Γεννημένη στις 6 Ιανουαρίου του 1999(!) η Elena Radionova είναι μόλις 14 ετών, αλλά έχει ήδη καταπλήξει τον κόσμο του καλλιτεχνικού πατινάζ. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια στην κατηγορία των junior, έλαμψε στο ντεμπούτο της σε μια μεγάλη διοργάνωση κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο.

Η 14χρονη Ρωσίδα έβγαλε ένα εξαιρετικό σύντομο πρόγραμμα με τη μουσική της Anna Karenina να τη συνοδεύει, ξεκινώντας με ένα τριπλό Lutz σε συνδυασμό με ένα τριπλό toe συγκεντρώνοντας 64.69 βαθμούς. Στο ελεύθερο υπό τους ρυθμούς λάτιν έβγαλε πέντε «καθαρά» άλματα, αλλά έχασε το διπλό Axel που επιχείρησε. Αυτό όμως δεν της έκοψε την πορεία προς το χρυσό μετάλλιο καθώς βαθμολογήθηκε με 123.52 βαθμούς και με σύνολο 188.21 ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Στη διεθνή σκηνή έπειτα από δύο χρόνια απουσίας επέστρεψε η Miki Ado (Ιαπωνία). Η δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια χόρεψε υπό τους ήχους του My Way πραγματοποιώντας αρκετά καλά τα τέσσερα τριπλά άλματα που επιχείρησε στο σύντομο πρόγραμμα όπου και βαθμολογήθηκε με 59.79 βαθμούς. Το Fairbird του Igor Stravinski της έδωσε αρκετά μεγάλη ώθηση στο ελεύθερο πρόγραμμα όπου πήρε 103.07 βαθμούς και με τους 162.86 βαθμούς πήρε τη 2η θέση.

Το χάλκινο μετάλλιο πήγε στην Αμερικανίδα Ashley Cain η οποία στο σύντομο πρόγραμμα βαθμολογήθηκε με 57.87 βαθμούς, ενώ στο ελεύθερο, όπου έκανε και την καλύτερη εμφάνιση, πήρε 104.52 και με σύνολο 162.39 κατέκτησε την 3η θέση.

Τα τελευταία εισιτήρια για το Sochi πήραν η Brooklee Han (Αυστραλία) που πήρε την 5η θέση με 147.16 βαθμούς, η Elene Gedevanishvili (Γεωργία) που ήρθε 6η με σύνολο 144.80 βαθμούς, η Anne Line Gjersem (Νορβηγία) που κατέλαβε την 7η θέση με 142.87 βαθμούς, η Kerstin Frank (Αυστρία), η οποία πλασαρίστηκε στην 9η θέση με 137.03 βαθμούς, η Elizaveta Ukolova (Τσεχία) που ήρθε 10η με 136.72 βαθμούς και η Βραζιλιάνα Isadora Gledova (12η θέση) με 130.08.

Πολύ καλή παρουσία είχε και η ελληνικής καταγωγής Ισαβέλλα Schuster Βελισαρίου. Στο σύντομο πρόγραμμα η Ελληνίδα πήρε την 27η θέση συγκεντρώνοντας 34.99 βαθμούς, ενώ στο ελεύθερο ήταν 28η με 62.43 και με σύνολο 97.42 βαθμούς κατέλαβε την 29η θέση στη γενική βαθμολογία.

Κανένα πρόβλημα για Volosozhar και Trankov

Στα ζευγάρια το ρώσικο ζευγάρι Tatiana Volosozhar/Maxim Trankov δεν είχε κανένα πρόβλημα για να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο. Οι πρωταθλητές Ευρώπης έβγαλαν το σύντομο πρόγραμμα υπό τους ήχους του Waltz Masquerade με τριπλά άλματα και ένα εξαιρετικό τριπλό loop, συγκεντρώνοντας 81.65 βαθμούς. Στο ελεύθερο εντυπωσίασαν με το μεγάλο τριπλό twist, αλλά με τα δύο τριπλά πετάγματα, για να ολοκληρώσουν με ένα τριπλό Salchow. Πήραν 105.31 βαθμούς και με σύνολο 231.96 βαθμούς ανέβηκαν στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Ακολούθησε το ζευγάρι από τη Γερμανία, Maylin Wende/Daniel Wende (παντρεύτηκαν τον περασμένο Ιούνιο), όπου έβγαλαν δύο «καθαρά» προγράμματα με τις μουσικές των November Rain (σύντομο πρόγραμμα) και Your Highness (ελεύθερο) συγκεντρώνοντας συνολικά 174.88 βαθμούς κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο. Το χάλκινο πήγε και πάλι σε γερμανικά χέρια με το ζευγάρι Mari Vartman/Aaron Van Cleave να βαθμολογείται συνολικά με 162.81 βαθμούς παίρνοντας την 3η θέση.

Την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες εξασφάλισαν το ζευγάρι από τη Μ. Βρετανία (Stacey Kemp/David King) που βρέθηκε στην 7η θέση με 146.30 βαθμούς, το ζευγάρι από την Ουκρανία (Elizaveta Usmantseva/Roman Talan), το οποίο ήρθε στην 8η θέση με 141.45 βαθμούς, το ζευγάρι από την Εσθονία (Nataljia Zabijako/Alexandr Zaboev) που βρέθηκε στην 9η θέση με σύνολο 138.87 και το ζευγάρι από το Ισραήλ (Andrea Davidovich/Evgeni Krasnopolski) που πήρε την 10η θέση με 133.86 βαθμούς.

Hubbell και Donohue την πρωτιά στο χορό στον πάγο

Στο χορό στον πάγο το ζευγάρι από τις ΗΠΑ Madison Hubbel/Zachary Donohue ήταν εντυπωσιακό και δικαίως πήρε το χρυσό μετάλλιο. Μπορεί στο σύντομο πρόγραμμα να βρέθηκε στη 2η θέση με 56.63 βαθμούς, όμως στο ελεύθερο έκανε εξαιρετική εμφάνιση και κατάφερε με 90.58 και 147.11 στο σύνολο να φτάσει στην κορυφή της διοργάνωσης.

Στη 2η θέση βρέθηκε το ζευγάρι από τη Ρωσία (Ksenia Monko/Kirill Khaliavin) με σύνολο 142.14 βαθμούς, ενώ το χάλκινο μετάλλιο πήγε στο ζευγάρι από τον Καναδά (Alexandra Paul/Mitchel Islam) με σύνολο βαθμών 141.99.  Εντυπωσιακό ήταν και το ζευγάρι από την Τουρκία (Alisa Agafonova/Alper Ucar), όπου κατέλαβαν την 5η θέση με σύνολο 133.90 παίρνοντας την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.