Πατινάζ – Στο Τόκιο θα συναντηθούν τα μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού πατινάζ στα πλαίσια του τέταρτου από τα έξι Grand Prix

ΤΟΚΙΟ–  Η σειρά του Grand Prix που διοργανώνει κάθε χρόνο η διεθνής ομοσπονδία καλλιτεχνικού πατινάζ (ISU) συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα με το NHK Trophy το τέταρτο κατά σειρά Grand Prix, από το συνολικά έξι, το οποίο θα διεξαχθεί στο Τόκιο.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση μετράει 34 χρόνια ζωής στο καλλιτεχνικό πατινάζ (από το 1979), ενώ από το 1995 προστέθηκε στις σειρές Grand Prix της ISU. Τη μερίδα του λέοντος, ειδικά στην κατηγορία των ανδρών, την έχει η Ιαπωνία οι αθλητές της οποίας έχουν κατακτήσει έξι χρυσά μετάλλια σε επτά διοργανώσεις με τον Γάλλο Brian Joubert (2009) να «διακόπτει» αυτό το εντυπωσιακό σερί.

Η Ιαπωνία κυριαρχεί και στις γυναίκες με τις Yoshie Onda, Fumie Suguri, Shizuka Arakawa, Yukari Nakano, Mao Asada (2), Miki Ando και Akiko Suzuki να έχουν κατακτήσει εννέα χρυσά μετάλλια από το 2002 (Κιότο), μέχρι το 2012 (Σεντάι).

Στα ζευγάρια η κυριαρχία της Κίνας έχει…περιοριστεί τα τελευταία δύο χρόνια από τη Ρωσία η οποία έχει δύο χρυσά μετάλλια από δυο διαφορετικά ζευγάρια, ενώ στο χορό στον πάγκο οι «αυτοκρατορίες» της Σ. Ένωσης (χρυσό μετάλλιο από το 1985 μέχρι το 1991) και της Γαλλίας (1994-2001) έχουν «γκρεμιστεί» από τις ΗΠΑ, που κερδίζουν τη συγκεκριμένη κατηγορία από το 2009 μέχρι και πέρσι.

Αυτή το Σαββατοκύριακο (08-10.11) θα δούμε όλα τα μεγάλα ονόματα να διαγωνίζονται και στις τέσσερις κατηγορίες, όπου θα προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν όσους περισσότερους βαθμούς μπορούν έτσι ώστε να πλησιάσουν ακόμα πιο πολύ το Grand Prix Final που θα διεξαχθεί στην Ιαπωνία στις αρχές Δεκεμβρίου. Θυμίζουμε ότι στο Grand Prix Final προκρίνονται οι έξι (από κάθε κατηγορία) που έχουν συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς από τα έξι Grand Prix.

«Πρεμιέρα» θα κάνει στη σειρά των Grand Prix, ο κάτοχος του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Javier Fernandez (Ισπανία), ο οποίος όμως θα έχει πολύ δύσκολο έργο απέναντι στους Ιάπωνες Mura, Oda και Takashi (ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ) με τον τελευταίο να θέλει να βελτιώσει την εικόνα του μετά από την τέταρτη θέση που κατέλαβε στο Grand Prix της Αμερικής (το πρώτο στη σειρά), έτσι ώστε για να έχει ελπίδες για τη συμμετοχή του στον τελικό.

Στην κατηγορία των ανδρών συμμετέχουν και δύο από τα μεγάλα ονόματα της Ρωσίας Menshov και Voronov, ενώ από τις ΗΠΑ θα συμμετάσχουν οι Aaron, Abbot και Rippon. Φυσικά η μεγάλη απουσία της κατηγορίας είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής Patrick Chan (Καναδάς), ο οποίος έχει εξασφαλίσει ουσιαστικά την πρόκριση στο Grand Prix Final και προτίμησε να μείνει στη χώρα του.

Μεγάλος ανταγωνισμός αναμένεται στην κατηγορία των γυναικών με τη νικήτρια στο Grand Prix της Αμερικής Mao Asada να έχει τη μεγάλη ευκαιρία να διεκδικήσει ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο και μάλιστα μέσα στη χώρα της, με τη συμπατριώτισσά της Akiko Susuki (δεύτερη στον Καναδά), αλλά και την Elena Radionova (Ρωσία) να την απειλούν.  Την πρώτη τους εμφάνιση στις φετινές σειρές κάνουν οι Mirai Nagasu (ΗΠΑ) και Alena Leonova (Ρωσία).

Στα ζευγάρια οι κάτοχοι του παγκοσμίου και ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Volosozhar και Trankov ψάχνουν για τη δεύτερη νίκη στο Grand Prix, ενώ τα ζευγάρια από την Κίνα Sui/Han και Peng/Zhang έχουν πολλές ελπίδες για να ανέβουν στο βάθρο.

Πολλές ελπίδες για τις τρεις πρώτες θέσεις έχει και το ζευγάρι από τις ΗΠΑ (χρυσό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα junior) Denney και Frazier, ενώ ο κάτοχος του χάλκινου μεταλλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Narumi Takashi θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στο Grand Prix με νέα παρτενέρ την Ryuichi Kihara.

Τέλος, στο χορό στον πάγο το μεγάλο φαβορί έρχεται από τις ΗΠΑ με το ζευγάρι Davis/White (χρυσό μετάλλιο πέρσι στο Σεντάι), όμως τόσο οι Cappellini/Lanotte (Ιταλία), όσο και οι Maia και Alex Shibutani (ΗΠΑ) βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και είναι σε θέση να διεκδικήσουν ακόμα και το χρυσό μετάλλιο.