Πατινάζ – Μαγευτικό πατινάζ, συγκλονιστικός τελικός!

Με τον καλύτερο τρόπο ολοκληρώθηκε χθες βράδυ ο τελικός των ζευγαριών στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ, ο οποίος μας επιφύλασσε συναρπαστικές στιγμές με καταπληκτικά προγράμματα «ντυμένα» από μοναδικές μουσικές, αλλά και έντονο σασπένς μέχρι το τέλος.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές ήταν, για ακόμα μία χρονιά, οι Aliona Savchenko και Robin Szolkowy (Γερμανία) οι οποίοι κατέκτησαν για δεύτερη φορά το χρυσό μετάλλιο, ωστόσο αυτοί που πραγματικά συγκλόνισαν ήταν οι πρωταθλητές Ευρώπης, Tatian Volosozhar και Maxim Trankov (Ρωσία) που παρά την 8η θέση που πήραν στο σύντομο πρόγραμμα, μετά από μία πτώση που είχαν στο τέλος του προγράμματος τους, κατάφεραν να διεκδικήσουν στο χρυσό μετάλλιο μέχρι το τέλος και να το χάσουν για μόλις 0.11 βαθμούς!

Στο τέλος κρίθηκε και το χάλκινο μετάλλιο με το ζευγάρι από την Ιαπωνία, Narum Takahasi και Mervin Tran να παίρνουν την μπουκιά από το στόμα των Pang Qin και Tong Jian που μέχρι εκείνη τη στιγμή κρατούσαν την τρίτη θέση. Μεγάλη απογοήτευση η εικόνα που παρουσίασε το Palais des Expositions το οποίο και πάλι δεν ήταν γεμάτο.

1. Aliona Savchenko/Robin Szolkowy      GER        201.49

Οι κάτοχοι του τίτλου έβγαλαν ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα χωρίς να ρισκάρουν αρκετά γνωρίζοντας ότι μία απλή και ωραία παρουσία θα τους χάριζε το χρυσό μετάλλιο. Ξεκίνησαν με ένα πεταχτό τριπλό flip, συνέχισαν με πολύ όμορφα σπιράλ και εξαιρετικούς συγχρονισμούς στις περιστροφές. Ακολούθησαν παράλληλα τριπλά toe loop και ένα διπλό twist και ολοκλήρωσαν με παράλληλα διπλά axel. Δυνατή, όπως πάντα, παρουσία αλλά η χορογραφία τους δεν ήταν και η καλύτερη.

2. Tatiana Volosozhar/Maxim Trankov    RUS        201.38

Απλά εκπληκτικοί! Αναμφίβολα αν δεν είχαν κάνει το τραγικό λάθος στο σύντομο πρόγραμμα που τους έριξε στην 8η θέση σίγουρα θα είχαν κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο. Εντυπωσιακή χορογραφία, ξεκίνησαν με ένα πολύ μεγάλο τριπλό twist, με παράλληλα τριπλά salchow, τριπλά και διπλά παράλληλα toe loop, ενώ συνέχισαν με ένα πεταχτό τριπλό loop. Εξαιρετική ποιότητα κίνησης και το μόνο αρνητικό στοιχείο ήταν κάποιοι συγχρονισμοί στις περιστροφές που δεν τους βγήκαν.

3. Narumi Takahasi/Mervin Tran               JPN        189.69

Έδειξαν μία μεγάλη βελτίωση σε σχέση με την πρώτη τους εμφάνιση σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα, πέρσι στη Μόσχα, όπου είχαν κατακτήσει την 9η θέση. Έβγαλαν ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα αν και στην αρχή είχαν κάποια λαθάκια που τους κόστισαν βαθμούς. Ωστόσο στη συνέχεια απέδωσαν με μεγάλη ακρίβεια το πρόγραμμα τους γεγονός που τυς χάρισε το χάλκινο μετάλλιο.

4. Pang Qing/ Tong Jian                                 CHN       186.05

Πέρσι στη Μόσχα είχαν κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο πραγματοποιώντας μία εξαιρετική εμφάνιση. Φέτος τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα γι’ αυτούς καθώς είχαν πτώση στα παράλληλα τριπλά toe loop, ενώ το τριπλό loop που επιχείρησαν στη συνέχεια δεν ήταν και τόσο καλό. Ωστόσο όσο κυλούσε το πρόγραμμα έβρισκαν ρυθμό κάνοντας με αρκετά μεγάλη άνεση ένα πεταχτό τριπλό salchow. Δημιούργησαν ωραία ατμόσφαιρα με το πρόγραμμα τους αλλά αυτό δε στάθηκε ικανό για να πάρουν το δεύτερο συνεχόμενο χάλκινο μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

5. Meagan Duhamel/Eric Radforfd           CAN       185.41

Πραγματοποίησαν ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα ξεκινώντας με ένα τριπλό lutz, ενώ στη συνέχεια δοκίμασαν ένα διπλό και ένα τριπλό toe loop όχι τόσο πετυχημένο. Από εκεί και πέρα όμως είχαν μία πολύ καλή παρουσία με παράλληλα salchow, με ωραία σπιράλ και παράλληλες, συγχρονισμένες περιστροφές. Βελτίωσαν τη θέση του σε σχέση με την 7η που είχαν πάρει στο περσινό Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

6. Vera Bazarova/Yuri Larionov                  RUS        183.68

Πρόγραμμα με αρκετά λάθη, συνεχίζοντας έτσι τις προβληματικές εμφανίσεις που ξεκίνησαν από το σύντομο πρόγραμμα. Αρχή με παράλληλα τριπλά toe loop και ένα ωραίο και τεράστιο τριπλό twist, όμως στο πεταχτό τριπλό flip η Bazarova είχε πτώση κάτι που στοίχισε στη βαθμολόγηση του ζευγαριού. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με ένα πολύ ωραίο τριπλό loop. Σαφώς καλύτεροι από το σύντομο πρόγραμμα το οποίο στοίχισε μία καλύτερη θέση στον τελικό.

7. Yuko Kavaguti/Alexander Smirnov      RUS        182.42

Ακόμα ένα ζευγάρι στο οποίο κόστισαν τα λάθη του σύντομου προγράμματος. Ωστόσο στο ελεύθερο πρόγραμμα έδειξαν την αξία τους. Τέταρτοι στο Παγκόσμιο της Μόσχας το 2011 ξεκίνησαν με παράλληλα τριπλά toe loop και lutz, αμέσως μετά ακολούθησε ένα τριπλό twist και ένα πεταχτό τριπλό salchow. Εξαιρετικά συγχρονισμένες περιστροφές με παράλληλα διπλά axel. Άτυχη στιγμή η πτώση της Kavaguti.

8. Caydee Denney/John Coughlin             USA       180.37

Σε αντίθεση με το σύντομο πρόγραμμα στον τελικό κατάφεραν να κάνουν μία πολύ καλή και σίγουρη εμφάνιση ξεκινώντας με εντυπωσιακό lutz και ένα διπλό twist, συνεχίζοντας με πεταχτό τριπλό loop και παράλληλα τριπλά toe loop. Στο διπλό toe loop χάθηκε ο συγχρονισμός ενώ το πρόγραμμα συνεχίστηκε με ένα εκπληκτικό lift. Γενικά ένα πολύ όμορφο και αρμονικό πρόγραμμα.

9. Wenjing Sui/Cong Han                              CHN       179.44

Οι «χρυσοί» νικητές στο πρωτάθλημα των τεσσάρων ηπείρων, πριν από μερικές εβδομάδες, ξεκίνησαν προβληματικά με αγχωτικό τετραπλό solchow, ενώ είχαν έλλειψη συγχρονισμού στα παράλληλα διπλά axel, ωστόσο ακολούθησε ένα τετραπλό lutz. Όχι και τόσο άνετο το σήκωμα που επιχείρησε ο Han. Γεμάτο πρόγραμμα, αρκετά απαιτητικό με πολλά άλματα.  Αναμένουμε θεαματική εξέλιξη στο μέλλον.

10. Mary Beth Marley/Rockne Brubaker                                USA       170.90

Εντυπωσιακή αρχή με διπλό toe loop και τριπλό twist. Πτώση από την Beth Marley στα παράλληλα διπλά axel, ενώ στο πεταχτό τριπλό solchow άγγιξε ελάχιστα τον πάγο. Η 16χρονη έχει όλο τον καιρό μπροστά της να δουλέψει την κίνηση της. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με ένα ωραίο πεταχτό άλμα.

11. Stefania Berton/ Ondrej Hotarek                       ITA         168.16

Δυναμικό ξεκίνημα με τριπλά toe loop, lutz και διπλό twist. Ωραίο και βαθύ σπιράλ του θανάτου και παράλληλα τριπλά salchow με ωραίο συγχρονισμό. Καθαρό lift με το ένα χέρι από τον Hotarek και πολύ ομαλή επαναφορά. Είχαν μερικά λαθάκια από πλευράς τεχνικής, ωστόσο έδειξαν ότι κάνουν πολύ ωραία δουλειά.

12. Jessica Dube/Sebastien Wolfe            CAN       156.36

Αναμφίβολα δεν ήταν η μέρα τους. Μπορεί να ξεκίνησαν αισιόδοξα με ένα τριπλό twist, όμως στα παράλληλα τριπλά salchow είχαμε την πτώση της Dube. Ωραίο σήκωμα λάσο ενώ στη συνέχεια ανέβασαν περισσότερο την αυτοπεποίθηση τους με ένα βαθύ προς τα πίσω σπιράλ. Είχαμε ακόμα δύο πτώσεις η πρώτη σε τετραπλό και διπλό loop και η δεύτερη σε διπλό loop.

13. Maylin Hausch/Daniel Wende             GER        145.80

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα δεν τους πήγε και τόσο καλά τόσο στο σύντομο, όσο και στο ελεύθερο πρόγραμμα. Είναι ένα πολύ καλό ζευγάρι, αρκετά χρόνια μαζί, όμως η μέτρια εμφάνιση στο σύντομο πρόγραμμα έδειξε ότι τους επηρέασε σημαντικά και στον τελικό. Ξεκίνησαν με πεταχτό διπλό salchow και παράλληλα διπλά axel, έχοντας πολύ καλό συγχρονισμό. Αγχωμένο πεταχτό τριπλό loop. Ολοκλήρωσαν με ένα εξωτερικό προς τα πίσω σπιράλ του θανάτου.

14. Mari Vartmann/Aaron Van Cleave    GER        143.29

Βελτίωσαν δύο θέσεις την απόδοση τους καθώς στο σύντομο πρόγραμμα πήραν την τελευταία θέση, ωστόσο χθες βράδυ έκαναν μία πιο καλή εμφάνιση, αλλά μένοντας μακριά από τη διάκριση. Ωραία εκτελεσμένα παράλληλα διπλά και τριπλά toe loop και lutz, προσεγμένο διπλό twist. Αρκετά βαθύ σπιράλ του θανάτου και σήκωμα λάσο με παραλλαγή. Μέτρια προσγείωση στο τριπλό salchow που επιχείρησαν. Γενικά μία πολύ καλή παρουσία για πρώτη συμμετοχή σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

15. Nicole Della Monica/Matteo Guarise                               ITA         137.31

Δεύτερη συμμετοχή σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα για το συγκεκριμένο ζευγάρι με αρκετό άγχος κάτι που φάνηκε στα παράλληλα διπλά axel στο ξεκίνημα του προγράμματος του. Σχετικά καλό το διπλό lutz, προβληματικό τριπλό salchow σε συνδυασμό με το τριπλό toe loop. Ακολούθησε τριπλό salchow με τη Monica να ακουμπάει τον πάγο και ολοκλήρωσαν με ένα πολύ όμορφο σπιράλ του θανάτου.

16. Vanessa James/Morgan Cipres           FRA        130.70

Ένα αρκετά απλό πρόγραμμα από τους «ασημένιους» νικητές του πρωταθλήματος Γαλλίας το 2012, με όχι και τόσο άνετα άλματα, ωστόσο προσπάθησαν να το υποστηρίξουν όσο μπορούσαν. Ξεχώρισαν τα ωραία παράλληλα διπλά και τριπλά toe loop που επιχείρησαν στην αρχή όπως και το άνετο διπλό twist, όμως στο τριπλό loop που ακολούθησε είχαν έλλειψη συγχρονισμού. Καλό το σπιράλ του θανάτου, όχι όμως και η επαναφορά από το σήκωμα λάσο που επιχείρησε ο Cipres.