Πάλη – FILA World Championships 2014: Ο Stefanek κέρδισε το πρώτο χρυσό για τη Σερβία

Ο Stefanek νίκησε τον χρυσό ολυμπιονίκη του 2012 στο Λονδίνο, τον Ιρανό Omid Noroozi για τον τίτλο στα 66 κιλά ενώ ο Lopez διατήρησε τον τίτλο του στα 130 κιλά επί του παγκόσμιου πρωταθλητή του 2011, του Τούρκου Riza Kayaalp.

Η νίκη του Stefanek έδωσε επίσης στην Σερβία το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο Kristijan Fris είχε πάρει το χάλκινο στα 55 κιλά στη διοργάνωση του 2007.

«Ονειρευόμουν αυτό το χρυσό μετάλλιο σε όλη μου τη ζωή και επιτέλους η σκληρή δουλειά και τα όνειρά μου πραγματοποιήθηκαν», είπε ο Stefanek, ο οποίος χθες έκλεισε τα 29. «Αυτό είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσα να φανταστώ για τα γενέθλιά μου».

Στο μεταξύ, ο 5ος παγκόσμιος τίτλος για τον Lopez, μαζί με τα δύο χρυσά μετάλλια στους ολυμπιακούς αγώνες, έφεραν τον μεγάλο Κουβανό στη 2η θέση της λίστας των πιο επιτυχημένων όλων των εποχών στην ελληνορωμαϊκή πάλη με τον Σοβιετικό Valery Rezantsev.

Ο θρυλικός Ρώσος Alexander Karelin είναι στην κορυφή της ελληνορωμαϊκής με 12 τίτλους – 9 παγκόσμια πρωταθλήματα και τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια.

Απόψε επίσης ο πρωταθλητής Ευρώπης, ο Ούγγρος Peter Bacsi πήρε τον πρώτο του τίτλο στα 80 κιλά και έδωσε στη χώρα του το πρώτο της χρυσό από το 2009.

Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στην ελευθέρας, ο Ρώσος Beylal Makhov έκανε το ντεμπούτο του σε παγκόσμιο επίπεδο στην ελληνορωμαϊκή και κέρδισε το χάλκινο χάνοντας από τον Lopez στα ημιτελικά.

«Επέλεξα την ελληνορωμαϊκή για να δω αν η δύναμή μου μπορεί να είναι αποτελεσματική και σε αυτό το στυλ», είπε όταν ρωτήθηκε για την αλλαγή του. «Πιστεύω ότι το όνομά μου μπορεί να τραβήξει την προσοχή και είμαι ικανοποιημένος που οι Ρώσοι προπονητές μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία».

Όταν ρωτήθηκε για την εμπειρία του στο mat της Τασκένδης, ο Makhov τόνισε: «Την τελευταία φορά που αγωνίστηκα στην ελληνορωμαϊκή ήταν το 2006 και με τους παλιούς κανονισμούς, αισθανόμουν ότι οι διαιτητές είχαν όλη τη δύναμη. Τώρα οι αποφάσεις βρίσκονται στα χέρια του παλαιστή. Θέλω εκδίκηση από τον Lopez. Στο μέλλον μπορεί να δοκιμάσω να αγωνίζομαι και στα δύο στιλ».

Τα μετάλλια της έκτης ημέρας

66kg

Χρυσό: Davor Stefanek (Σερβία) – Omid Haji Norrozi (Ιράν) 7-3

Χάλκινο: Edgaras Venckaitis (Λιθουανία) – Hasan Aliyev (Αζερμπαϊτζάν) με πτώση

Χάλκινο: Tamas Llorincz (Ουγγαρία) – Frank STAEBLER (Γερμανία) 5-0

Ημιτελικά: Davor Stefanek (Σερβία) – Hasan Aliyev (Αζερμπαϊτζάν) 5-3

Ημιτελικά: Omid Haji Norrozi (ιράν) – Tamas Lorincz (Ουγγαρία) 4-1

80 kg

Χρυσό: Peter Bacsi (Ουγγαρία) – Evgeny Saleev (Ρωσία) 2-1

Χάλκινο: Jim Eric Filip Pettersson (Σουηδία) – Tadeusz Michalik (Πολωνία) 4-0

Χάλκινο: Selcuk Cebi (Τουρκία) – Bozo Starcevic (Κροατία) 1-0

Ημιτελικά: Peter Bacsi (Ουγγαρία) – Tadeusz Michalik (Πολωνία) TF 10-2

Ημιτελικά: Evgeny Saleev (Ρωσία) – Selcuk Cebi (Τουρκία) 4-0

130kg

Χρυσό: Mijain Lopez (Κούβα) – Riza Kayaalp (Τουρκία) 2-0

Χάλκινο: Bilial Makhov (Ρωσία) – Eduard Popp (Γερμανία) TF 9-0

Χάλκινο: Heiki Nabi (Εσθονία) – Lyubomir Dimitrov (Βουλγαρία) 1-0

Ημιτελικά: Mijain Llopez (Κούβα) – Bilial Makhov (Ρωσία) 1-0

Ημιτελικά: Riza Kayaalp (Τουρκία) – Lyubomir Dimitrov (Βουλγαρία) με πτώση 4-0