Πάλη – EG Baku 2015: O Bogomoev χάλασε τη φιέστα του Aliyev

Το Heydar Aliyev Arena ήταν σχεδόν γεμάτο με τους Αζέρους θεατές να ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο. Ο Haji Aliyev, ο κυρίαρχος στην κατηγορία των 61κ. ελευθέρας πάλης τα τελευταία δύο χρόνια, ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το πρώτο σκαλί του βάθρου.

Ωστόσο, ο Ρώσος Aleksandr Bogomoev είχε διαφορετική άποψη. Ο 25χρονος αφού πέρασε bye από τον πρώτο γύρο και αμέσως μετά επικράτησε του Τούρκου Recep Aktas με 3-0, βρέθηκε στα ημιτελικά απέναντι στον παγκόσμιο πρωταθλητή και τον πρωταθλητή Ευρώπης, Haji Aliyev.

Η εξαιρετική, αρχικά, αμυντική στάση του Ρώσου απέναντι στον «φουριόζο» Aliyev, τον κράτησε μέσα στο σκορ. O Bogomoev ξεκίνησε την επίθεση στα μισά του αγώνα επικρατώντας τελικά με 3-1 μέσα σε…χλιαρές αποδοκιμασίες.

Στον τελικό ο Ρώσος αντιμετώπισε τον Γεωργιανό Beka Lomtadze ο οποίος ξεκίνησε την πορεία του προς τη διεκδίκηση του χρυσού μεταλλίου κόντρα στον κάτοχο του χάλκινου μεταλλίου στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Φινλανδία) τον Ουκρανό Vasyl Shuptar.

Η αναμέτρηση ήταν «μονόλογος» για τον Lomtadze, ο οποίος επικράτησε εύκολα με 4-1. Στα προημιτελικά ο 23χρονος απέκλεισε τον Μολδαβό Ivan Guidea με 3-1, ενώ στον ημιτελικό έκανε ένα από τα καλύτερά του παιχνίδια κερδίζοντας τον δυνατό Βούλγαρο Radoslav Velikov με 4-0.

Στον τελικό όμως βρήκε μπροστά του έναν εξαιρετικό Bogomoev ο οποίος κατάφερε να «λυγίσει» τον δυνατό Lomtadze κερδίζοντας με 3-1.

Τα δύο χάλκινα μετάλλια πήγαν στους Haji Aliyev και Vasyl Shuptar οι οποίοι επικράτησαν των Aktas και Guidea αντίστοιχα με το ίδιο σκορ (3-1). Μεγάλη αίσθηση έκανε ο αποκλεισμός από τον πρώτο γύρο του Μολδαβού Andrei Perpelita, ο οποίος είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, από τον Σλοβάκο Mykola Bolotnjuk με 3-1.