Πάλη – Ali Aliev Tournament: Ρώσικη κυριαρχία

Η ρώσικη κυριαρχία ήταν αναμφισβήτητη στο ετήσιο τουρνουά στη μνήμη του μεγάλου Ali Aliev του 5 φορές παγκόσμιου πρωταθλητή (1959-67) στην ελευθέρα πάλη.

Οι Ρώσοι παλαιστές, όπως αναμενόταν, έκλεψαν την παράσταση, καθώς επικράτησαν στις 6 από τις συνολικά 8 κατηγορίες, ενώ σε όλες υπήρχαν Ρώσοι αθλητές στο βάθρο.

Στην κατηγορία των 57κ. νικητής αναδείχθηκε ο Ismail Musukaev ο οποίος επικράτησε στον τελικό του συμπατριώτη του Rustam Kharakhanov με το εμφατικό 10-1, ενώ την τρίτη θέση μοιράστηκαν οι Ramazan Ferzaliev (Ρωσία) και ο Artas Sanaa (Καζακστάν).

Στα 61κ. αναμετρήθηκαν δύο πρώην πρωταθλητές Ρωσίας, ο Akhme Chakaev κόντρα στον Magomed Magomedov με τον πρώτο να φτάνει εύκολα στην επικράτηση με 12-2. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν οι επίσης Ρώσοι Rustam Abdurashidov και Murshid Mutalimov με τον τελευταίο να χάνει τα σκήπτρα από το περσινό τουρνουά το οποίο και είχε κατακτήσει.

Ο Αζέρος Joshgun Azimov «έσπασε» το ρώσικο σερί, στην κατηγορία των 65κ. επικρατώντας του Ρώσου Alibeggadzhi Emeev, σε έναν συναρπαστικό τελικό με αρκετές εντάσεις και ενστάσεις, με 4-2. Στο βάθρο ανέβηκαν οι Ρώσοι Magomed Kurbanaliev και Gadshimurad Abakarov οι οποίοι κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο.

Στα 70κ. είχαμε ίσως το πιο δραματικό φινάλε όλων των κατηγοριών με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Magomedkhabib Kadimagomedov, να παίρνει μια συγκλονιστική νίκη στα τελευταία δευτερόλεπτα απέναντι στον επίσης κάτοχο μεταλλίου σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, τον Khabib Magomedov με 2-0. Οι Ρώσοι Kamal Malikov και Magomed Khizriev ήταν οι χαμένοι των ημιτελικών κατακτώντας ωστόσο το χάλκινο μετάλλιο.

Η ρώσικη σημαία βρέθηκε στο ψηλότερο σημείο και στην κατηγορία των 74κ. με τον Akhemed Gadzhimagomedov να επικρατεί εύκολα του Γεωργιανού Giorgi Makarashvili με 10-0, ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε τόσο ο Καζακστανός Zhinger Zakirov, όσο και ο Ρώσος Kakhaber Khuberzthy.

Στην κατηγορία των 86κ. νικητής αναδείχθηκε ο Ρώσος Shamil Kudiyamagomedov, ο οποίος μετά από μία μεγάλη μάχη με τον Dauren Kurugliev επικράτησε με 4-0. Στο βάθρο ανέβηκαν επίσης ο Adilet Daulumbaev (Καζακστάν), αλλά και ο Πολωνός Zbigniew Baranowski.

Στην Πολωνία πήγε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 97κ. με τον Radoslaw Baran να κερδίζει στον τελικό τον Magomed Musaev (Κιργιστάν) με 7-1. Magomedgadzhi (Ντατζεστάν) και Yuri Belonovski (Ρωσία) κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο.

Τέλος, στην κατηγορία των «δυνατών» στα 125κ. το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο εντυπωσιακός Beylal Makhov, ο οποίος αφού έκανε την έκπληξη στον ημιτελικό κερδίζοντας τον Γεωργιανό και «ασημένιο» ολυμπιονίκη David Modemanashvili, στη συνέχεια επικράτησε και του Ρώσου πρωταθλητή Muradin Kushkhov με το εμφατικό 13-0. Στο βάθρο, εκτός του David Modemanashvili, βρέθηκε και ο συμπατριώτης του Giorgi Sakandelidze.