Ο Γιώργος Τσατσαρώνης αναλύει τον τελικό των τελικών!

Σ’ αυτόν τον τελικό αγωνίζονται δύο ομάδες με την Γαλλία να έχει το πάνω χέρι στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Η Γαλλία είχε αρκετά χρόνια να φτάσει σε ένα τελικό παγκοσμίου κυπέλλου. Το ζευγάρι αυτό είχε αναμετρηθεί και πάλι στον ημιτελικό του 2003 με την Ν. Ζηλανδία όμως να επικρατεί με 40-13.

Ωστόσο οι All Blacks έχουν το προσωνύμιο «chokers» δηλαδή οι άνθρωποι που φτάνουν στη πηγή αλλά νερό δεν πίνουν… Γι αυτό το λόγο έχουν να πάρουν το τρόπαιο του παγκοσμίου κυπέλλου εδώ και 24 χρόνια. Αν και είναι η καλύτερη ομάδα στον κόσμο με βάση βαθμολογίας της IRB. Τώρα, το θέμα είναι αν θα μπορεί να σπάσει αυτή την «κατάρα» στον μεγάλο τελικό.

Πιστεύω ότι θα είναι ένας πολύ δυνατός τελικός. Η Γαλλία κατάφερε να κερδίσει την Ουαλία στον ημιτελικό, την οποία η Αυστραλία διέλυσε στον μικρό τελικό, δείχνοντας ότι αντέχει να παίξει εναντίον μιας μεγάλης ομάδας. Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ν. Ζηλανδία είναι ένα παρά πολύ καλά οργανωμένο σύνολο.

Έχει, ουσιαστικά, τέσσερις νέους παίκτες λόγω τραυματισμών, ειδικά ο Aaron Cruden, ο οποίος να θυμίσω ότι είναι η τέταρτη επιλογή των All Blacks, ένας πιτσιρικάς ο οποίος δείχνει έτοιμος για να αγωνιστεί στη θέση «10» όπως το έκανε με μεγάλη επιτυχία στον ημιτελικό με την Αυστραλία. Η Ν. Ζηλανδία θα μπει στο χορτάρι με μια ψυχολογία τελείως ανάποδη από αυτή που έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, και θεωρώ ότι είναι έτοιμη να κατακτήσει το τρόπαιο μετά από πολλά χρόνια.

Αυτό που περιμένω να δω από τους All Blacks είναι αυτό που έχουν παρουσιάσει μέχρι τώρα. Απλό ράγκμπι χωρίς περιττές ενέργειες. Η Γαλλία από την άλλη έχει, επίσης μια πολύ καλή ομάδα, αλλά, θεωρώ, ότι δεν έχει τις δυνατότητες να κοντράρει αυτή τη Ν. Ζηλανδία. Γενικά δείχνει ένα πολύ συντηρητικό πρόσωπο χωρίς να ρισκάρει, παίζοντας ένα πολύ κλασικό ράγκμπι.

Αυτός ο τρόπος παιξίματος είναι ξεπερασμένος, αν και σίγουρα έχουν τον τρόπο τους να τον ξεδιπλώνουν στο γήπεδο, καθώς είναι παγκοσμίου επιπέδου ομάδα, αλλά δύσκολα θα μπορέσει να το επιβάλει στον μεγάλο τελικό. Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο για την Ν. Ζηλανδία είναι ότι από την αρχή του τουρνουά φρόντισε να μην αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού της. Είτε έπαιζε κόντρα στην Αυστραλία, είτε απέναντι στην Τόνγκα δεν προέβη σε πειραματισμούς δίνοντας το δικαίωμα στις υπόλοιπες ομάδες να σκαφτούν ότι μπορεί να έχει κάποια κενά. Γενικά στο άθλημα αυτό μεγάλο ρόλο παίζει η ψυχολογία, αλλά και το καθαρό μυαλό.

Αυτά τα δύο πράγματα τα έχουν οι All Blacks οι οποίοι γνωρίζουν απόλυτα τους ρόλους τους μέσα στο παιχνίδι. Κι όταν συμβαίνει αυτό τότε δύσκολα χάνεις. Αυτό φάνηκε, άλλωστε στον ημιτελικό με την Αυστραλία. Οι Αυστραλοί ήταν μακράν οι πιο δυνατοί (σε physical game) παίκτες της διοργάνωσης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο παιχνίδι από το γήπεδο αποχώρησαν έξι παίκτες της Ν. Ζηλανδίας με σπασμένη μύτη!

Ωστόσο ακόμα και σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση, οι παίκτες της Ν. Ζηλανδίας κατάφεραν να ανταποκριθούν και να βρουν τρόπους αντιμετώπισης κερδίζοντας παράλληλα το παιχνίδι. Αυτό είναι ένα τρανό παράδειγμα της εξαιρετικής ψυχολογίας και φυσικά της μεγάλης αυτοσυγκέντρωσης που έχουν. Αυτό θα είναι το κλειδί για να επικρατήσουν κόντρα στην Γαλλία.