Ορειβασία – Para-Climbing Cup: Μεσογειακή…κυριαρχία στο Imst

Οι καλύτεροι ορειβάτες με κινητικά και όχι μόνο προβλήματα συγκεντρώθηκαν στο Imst της Αυστρίας για τη σειρά του παγκοσμίου κυπέλλου Para-Climbing. Έξι διαφορετικές κατηγορίες (άνδρες-γυναίκες), έξι γύροι, αδρεναλίνη στο κόκκινο και απεριόριστη ψυχική και σωματική δύναμη.

Ιταλία και Ισπανία ήταν οι χώρες που ξεχώρισαν τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες κατακτώντας 7 από τις 12 κατηγορίες στις οποίες αναμετρήθηκαν οι ορειβάτες.

Ξεκινάμε από τους άνδρες και από την κατηγορία amputee leg (αναπηρία κάτω άκρου), με τον Ισπανό Urko Carmona Barandiaran να κατακτά την πρώτη θέση έχοντας την υψηλότερη βαθμολογία και στους 6 γύρους συγκεντρώνοντας 251 βαθμούς.

Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου βρέθηκε ο Γερμανός Thomas Meier με 242 βαθμούς, ενώ από πολύ κοντά ακολούθησε ο έτερος Γερμανός Gunther Grausam, στον οποίον κόστισε το λάθος στον πρώτο γύρο χάνοντας το ασημένιο μετάλλιο μόλις για έναν βαθμό (241).

Στην κατηγορία με τους αθλητές που έχουν ποσοστό οπτικής αναπηρίας 100%, αγωνίστηκε μόνο ο Ιταλός Matteo Stefani ο οποίος πήρε το χρυσό μετάλλιο έχοντας συγκεντρώσει 255 βαθμούς.

Στην ίδια κατηγορία, αλλά στις γυναίκες, την 1η θέση πήρε η Alessia Refolo, η οποία ήταν κυρίαρχη στην αναμέτρηση κόντρα στην Αυστριακή Daniela Bergmann, με την Ιταλίδα να συγκεντρώνει 227 βαθμούς έναντι 163 της Bergmann.

Μεγάλη μάχη έγινε στην κατηγορία των αθλητών με κινητά και σωματικά προβλήματα με τον Ιταλό Alessio Cornamusini, να μην ξεκινάει καλά στον πρώτο γύρο, όμως στη συνέχεια βρήκε ρυθμό και κερδίζοντας όλους τους επόμενους γύρους κέρδισε και το χρυσό μετάλλιο έχοντας σύνολο 247 βαθμούς.

Τέσσερις βαθμούς λιγότερους (243) συγκέντρωσε ο Ρώσος Yury Starovoytov, ενώ το χάλκινο μετάλλιο πήρε ο Ούγγρος Andras Szijarto με 236 βαθμούς.

Στην κατηγορία με του αθλητές που έχουν ποσοστό οπτικής αναπηρίας 5%-20% νικητής στην κατηγορία των ανδρών (χωρίς συναγωνισμό) ήταν ο Ισπανός Ricardo Perez με 223 βαθμούς, ενώ στις γυναίκες (χωρίς συναγωνισμό) στην κορυφή του βάθρου βρέθηκε η Αυστριακή Sara Kofler με 184 βαθμούς.

Ο ΙManikandan Kumar ήταν ο πρωταγωνιστής στην κατηγορία με κινησιακές και σωματικές αναπηρίες, με τον Ινδό να ολοκληρώνει την προσπάθειά του συγκεντρώνοντας 251 βαθμούς, αφήνοντας στη 2η θέση τον Ισπανό Juan Pipo Blanco με 245.

Στην ίδια κατηγορία στις γυναίκες, η Βελγίδα Elodie Orbaen αγωνίστηκε εκτός συναγωνισμού κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο έχοντας 250 βαθμούς.

Στην κατηγορία με ποσοστό οπτικής αναπηρίας 5% στο πρώτο σκαλί του βάθρου βρέθηκε ένας ακόμη Ιταλός, ο Simone Salvagnin ο οποίος επικράτησε με 244 βαθμούς, ενώ το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο Βρετανός John Churcher με 223 βαθμούς. Τους δύο πρωτοπόρους ακολούθησε ο Γεωργιανός Giorgi Liparteliani με 215 βαθμούς.

Στις γυναίκες η Σλοβένα Tanja Glusic σκαρφάλωσε στον τοίχο του Imst χωρίς αντίπαλο συγκεντρώνοντας 248 βαθμούς. Τέλος στην κατηγορία των αθλητριών με αναπηρία στα κάτω άκρα το χρυσό μετάλλιο πήγε στην Ισπανίδα Paula De la Calle Pizzaro, η οποία συγκέντρωσε 224 βαθμούς, με την Ιταλίδα Lucia Capovilla να ακολουθεί με 219 και την Βρετανίδα Sianagh Gallagher να καταλαμβάνει την 3η θέση με 130 βαθμούς.

Και για όσους δεν μπορούν να φανταστούν πως αυτοί οι αθλητές και αυτές οι αθλήτρεις μπορούν να ορειβατούν, πάρτε μια γεύση από την εκπληκτική Pavitra Vandenhoven