Ορειβασία – Πρωταθλητής ένας…15χρονος

Ο 15χρονος Kai Lightner από το Fayetteville, ήταν ο νεότερος αθλητής από τους 36 που πήραν μέρος στο εθνικό πρωτάθλημα αγωνιστικής αναρρίχησης των ΗΠΑ. Ο Lightner βρίσκεται στην πρώτη του χρονιά στη μεγάλη κατηγορία έχοντας κυριαρχήσει στις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες.

Ο 15χρονος μετράει ήδη 8 εθνικά πρωταθλήματα σε bouldering και αναρρίχηση, παίρνοντας και το χρυσό μετάλλιο το περασμένο φθινόπωρο στο παναμερικανικό και το παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας έφηβος καταφέρνει να επικρατεί των ενηλίκων στο άθλημα. Ο Chris Sharma έγινε γνωστός στα 14 του όταν το 1996 πήρε τον τίτλο στο bouldering.

Το χρυσό, αλλά και το ασημένιο μετάλλιο των γυναικών πήγαν σε δύο 16χρονες, στην Margo Hayes από το Boulder του Colorado και στην Claire Buhrfeind από το Plano του Texas. Η Sidney Trinidad, επίσης 16 ετών, από το Seattle, ήταν η πρώτη στην κατηγορία speed climbing και 5η στη γενική.

Ο 18χρονος John Brosler, από το Plano του Texas, αναδείχθηκε ξανά πρωταθλητής ΗΠΑ στο speed climbing, αν και ο τίτλος στη γενική πήγε στον Τσέχο Libor Hroza. Στο άθλημα οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν σχοινιά για την προστασία σε περίπτωση πτώσης και βαθμολογούνται με βάση το πόσο μακριά φτάνουν προτού πέσουν.