Ξιφασκία – GP Rio de Janeiro: Γαλλική κυριαρχία στο ξίφος μονομαχίας

Μετά το εξαιρετικό διήμερο του ξίφους ασκήσεων στην Shanghai της Κίνας, το FIE GP series συνεχίστηκε στην οικοδέσποινα των Ολυμπιακών Αγώνων της επόμενης χρονιάς με τη συμμετοχή περισσότερων από 300 κορυφαίων ονομάτων που αναζητούν την πρόκριση στο Rio 2016.

Η μεγαλύτερη έκπληξη ήρθε στους «16» από τον Γερμανό Christoph Kneip ο οποίος επικράτησε τον Robeir. Στην προημιτελική φάση βρέθηκαν 7 ξιφομάχοι απο διαφορετικές χώρες γεγονός που έκανε το τουρνουά αρκετά αμφίρροπο. Η τελική τετράδα αποτελούταν από τον Γερμανό Kneip, τον Ελβετό Heinzer, τον Πολωνό Zawrotniak και τον Γάλλο Borel. Heinzer και Borel πέρασαν στον τελικό με τον Γάλλο να νικά τον Radoslaw Zawritniak στα ημιτελικά, ενώ ο Heinzer πήρε την πρόκριση σε βάρος του Kneip.

Ο τελικός ήταν συναρπαστικός, ειδικά από την στιγμή που οι δύο αθλητές είχαν ένα πολύ διαφορετικό στιλ. Ο Borel αγωνίζεται συνήθως με μία πιο κλασική γαλλική τεχνική αξιοποιώντας την ακρίβεια και τις καλά υπολογισμένες κινήσεις, ενώ ο Heinzer βασίζεται περισσότερο στην ταχύτητα και τα αντανακλαστικά. Στο τέλος ο Borel ήταν εκείνος που επικράτησε κερδίζοντας με 15/10, με τη Γαλλία να έχει κερδίσει τα 6 από τα 8 χρυσά μετάλλια στο αγώνισμα αυτή τη σεζόν.

Χρυσό μετάλλιο για την Boscarelli

Έχοντας νικήσει την Κινέζα Sun Yiwen στα ημιτελικά, η 32χρονη ξεπέρασε και το εμπόδιο της Γαλλίδας Coraline Vitalis στον τελικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ στο τουρνουά συμμετειχαν οι κορυφαίες του κόσμου, ωστόσο καμία από τις 16 πρώτες της παγκόσμιας κατάταξης, δεν κατάφεραν να φτάσουν στα ημιτελικά.

Από τα μεγάλα ονόματα που δεν πέρασαν στους τελικούς γύρους ξεχωρίζουν εκείνα των Γερμανίδων Britta Heidemann και Imke Duplitzer, της Ουγγαρέζας Emese Szasz, της Ρωσίδας Violetta Kolobova, της Εσθονής Erika Kirpu, της Κορεάτισσας Shin A-lam και της Ιταλίδας Rossella Fiamingo. Στον τελικό, τα αθλητικά προσόντα της Vitalis δεν ήταν αρκετά για να ξεπεράσει την τεχνική της Ιταλίδας. Η Boscarelli είχε τον έλεγχο κατακτώντας τον πρώτο της μεγάλο ατομικό τίτλο με 15-9.