Ξιφασκία – Τα βλέμματα στη Φλώρινα

Λίγες ώρες απέμειναν μέχρι τα 50 σπαθιά από επτά χώρες αναμετρηθούν στα πλαίσια της τρίτης σειράς του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Εφήβων στο ξίφος ασκήσεως, που διοργανώνει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Φλώρινα.

Ξιφομάχοι από τις Κροατία, Μ. Βρετανία, Ολλανδία, Ρουμανία, Βουλγαρία και τις πάντα υπολογίσιμες Δανία και Τουρκία θα ξεκινήσουν τις προσπάθειες τους από τις 09:30 το πρωί, ενώ (βάσει προγράμματος) στις 18:00 οι καλύτεροι από αυτές τις χώρες (συνυπολογιζόμενης φυσικά και της Ελλάδας) θα αγωνιστούν στα τελικά.

Στις χώρες που θα συμμετάσχουν ήταν και η Ιταλία, η αποστολή της οποία όμως δεν κατάφερε να ταξιδέψει λόγω γενικής απεργίας που κήρυξαν τα συνδικάτα από την Παρασκευή.

Η ελληνική αποστολή

Η σύνθεση της ελληνικής αποστολής απαρτίζεται από 17 ξιφομάχους, τους Γιάννη Ανδριόπουλο, Διονύση, Μπαρδάκα, Θανάση Χασιώτη, Στέργιο Χριστόπουλο, Μιχάλη Χρυσικό, Παναγιώτη Γεροσίδερη, Ηλία Γιάννο Ρίζο, Θοδωρή Κονστέτση, Αρθούρο Μαρκέζη, Δαμιανό Μαυρίδη, Δημήτρη Μοσχόπουλο, Βασίλη Μπρεσίρη, Χρήστο Παπαγιάννη, Θόδωρο Παπαχαρίση, Ρωμανό Ρεπάτση, Αποστόλη Ραφαήλ Σούλιο, και Σωτήρη Βασιλόπουλο.

Στο othersportsnews.gr μίλησαν δύο αθλητές του Ομίλου Ξιφασκίας Φλώρινας, ο Μιχάλης Χρυσικός, αλλά και ο Ρωμανός Ρεπάτσης για το πολύ σημαντικό τουρνουά που βρίσκεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στο επίσημο ημερολόγιο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

«Έχω κάνει όση προπόνηση χρειάζεται και πιστεύω ότι είμαι έτοιμος», θα πει στο othersportsnews.gr ο 16χρονος Μιχάλης Χρυσικός. «Θεωρώ ότι μπορώ να ανταπεξέλθω στις συνθήκες των αγώνων, κάτι που φυσικά θα δείξουν τα αυριανά αποτελέσματα», ενώ για το αν υπάρχει άγχος λόγω του ότι θα αγωνιστεί μπροστά σε ελληνικό κοινό και δει μπροστά στους συμπολίτες του ο δεξιόχειρας ξιφομάχος του Ο.ΞΙ.Φ δήλωσε:

«Σίγουρα το γεγονός ότι θα αγωνιστώ μπροστά στους συμπολίτες μου, δηλαδή σε ανθρώπους που γνωρίζω, μου δίνει ένα παραπάνω κίνητρο για να αγωνιστώ όσο καλύτερα μπορώ και φυσικά είναι λογικό να με γεμίζει λίγο άγχος, ωστόσο όπως είπα και πριν θα δώσω ό, τι καλύτερο μπορώ».

Από τη μεριά του ο Ρωμανός Ρεπάτσης έκανε λόγο για την σκληρή δουλειά και την πολύ καλή προετοιμασία που έχει κάνει ο ίδιος αλλά και οι συναθλητές του προκειμένου να παρουσιαστούν έτοιμοι στους αγώνες. «Έχουμε προετοιμαστεί με τον προπονητή μου και γενικά με όλη την ομάδα πολύ σκληρά γι’ αυτούς τους αγώνες. Ένας λόγος παραπάνω για την σκληρή προετοιμασία είναι το γεγονός ότι οι αγώνες διεξάγονται στην πόλη μας και θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε μια δύναμη και επίσης ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά και γενικά προσπαθούμε μέρα με τη μέρα να δείξουμε κάτι καλύτερο.

Υπάρχει λίγος άγχος από τη πλευρά του ότι θα σε βλέπουν οι γονείς, οι φίλοι σου, οι συμπολίτες σου, ο προπονητής σου και όπως και να το κάνουμε αυτό από μόνο τους λέει πολλά». Ο 16χρονος ξιφομάχος του Ο.ΞΙ.Φ έκανε αναφορά και για τις χώρες που θα λάβουν μέρος σε αυτή τη διοργάνωση.

«Σίγουρα θα είναι δύσκολα, καθώς θα συμμετάσχουν χώρες με παράδοση στη ξιφασκία όπως η Ουγγαρία, ενώ και η Τουρκία έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου. Από την πλευρά μου στόχος μου στους αγώνες είναι να κάνω ό, τι καλύτερο για να μπορέσω να κάνω περήφανο τον προπονητή μου και τους συμπολίτες μου».

Στάθης Γεροσίδερης: Τα παιδιά είναι προετοιμασμένα

Στο othersportsnews.gr μίλησε και ο υπεύθυνος προπονητής του Ο.ΞΙ.Φ και βοηθός της ομοσπονδιακής προπονήτριας Έλλη Τσολακίδου, Στάθης Γεροσίδερης. «Είναι μία πολύ σημαντική διοργάνωση και μπορώ να σας πω ότι την κρατάμε με νύχια και με δόντια για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Και εννοώ φυσικά ότι προσπαθούμε οργανωτικά να συναγωνιστούμε πολύ μεγάλες χώρες και πρωτεύουσες. Στο αγωνιστικό κομμάτι πιστεύω ότι τα παιδιά είναι προετοιμασμένα.

Σίγουρα δεν είμαστε στο επίπεδο (σε γενικές γραμμές) των ευρωπαϊκών χωρών, σαφώς και υπάρχουν πιο δυνατοί αθλητές από εμάς, ωστόσο έχουμε κάνει μια πολύ καλή προετοιμασία από τον Αύγουστο και ευελπιστώ για το καλύτερο, που για μένα σημαίνει να μπορέσουμε να πλασαριστούμε στους «32».

Κι αυτό το λέω καθώς δεν έχουμε πολλές συμμετοχές, κάτι που το κάνει πιο δύσκολο. Σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαμε  να «απλωθούμε» και να μας βγουν και πιο εύκολα παιχνίδια. Θέλω να πιστεύω πάντως ότι θα μπούμε μέσα στους «32» και από εκεί και πέρα αν τα παιδιά που θα περάσουν βρεθούν σε καλή μέρα και πιάσουμε και «16άδα», θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος με μια τέτοια εξέλιξη».

Ποιους να προσέξουμε

Σίγουρα η Δανία παρουσιάζεται με μια πολύ δυνατή αποστολή. Kolja Dahlin (νούμερο 8) και Thomas Berg (νούμερο 34) είναι αθλητές που θα πρέπει να προσεχθούν. Φυσικά πολύ καλούς αγώνες έχει και ο Emil Loekkegaard, αλλά και ο Tor Boesen.

Αλλά και η Ρουμανία κατεβαίνει στους αγώνες με μεγάλες βλέψεις. Alexandru Georgescu (νούμερο 24) και Alexandru Porusniuc (νούμερο 70) αναμένεται να προχωρήσουν από τους ομίλους και να πάνε στα νοκ-άουτ. Φυσικά η Τουρκία, ελλείψει και Ιταλίας, λογικά θα έχει αρκετούς αθλητές στους «32».

Οι πιο δυνατοί είναι ο Ismail Bora Biren (νούμερο 4), ενώ και ο Engin Batuhan Menkuer (νούμερο 2), είναι από τα μεγάλα φαβορί ακόμα και για μετάλλιο.

Το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Εφήβων στο ξίφος ασκήσεως διεξάγεται αύριο και το othersportsnews.gr θα σας μεταφέρει τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα όλων των Ελλήνων αθλητών.