Ξιφασκία – Σπαθιά με μέλλον!

Το πρόσημο είναι θετικό. Τα ελληνικά σπαθιά έχουν μέλλον. Πολύ μέλλον. Κι αν οι συνθήκες, οργανωτικές και μη, στη χώρα μας  ήταν λίγο καλύτερες αυτή τη στιγμή θα μιλούσαμε κάτω από άλλο πρίσμα.

Το θετικό στοιχείο είναι ότι ακόμα και έτσι η ξιφασκία στην Ελλάδα όχι μόνο καταφέρνει να υπάρχει, αλλά συνεχίζει να βγάζει πολύ καλούς αθλητές. «Αρχικός στόχος να μπορέσουμε να μπούμε στους 32», είχε πει την Παρασκευή στο othersporsnews.gr, ο Στάθης Γεροσίδερος.

Εννέα αθλητές μας κατάφεραν να περάσουν στους καλύτερους «32», ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που έμειναν εκτός συνέχειας από καθαρή ατυχία χάνοντας στις λεπτομέρειες.

Το πρόσημο είναι θετικό. Και θα παραμείνει θετικό όσο πίσω από αυτά τα παιδιά βρίσκονται άνθρωποι που βοηθούν. Από τους γονείς μέχρι τους προπονητές που ουσιαστικά μόνο, αποκλειστικά, προπονητές δεν είναι κι αυτό γιατί είναι «επιφορτισμένοι» και με άλλα καθήκοντα προκειμένου να βγει μια άρτια διοργάνωση όπως αυτή στη Φλώρινα χθες βράδυ (19.10).

Στο καθαρά αγωνιστικό μέρος, ξεχώρισε η εμφάνιση του εξαιρετικού Βασίλη Μπεσίρη (Α.Ο.Ξ Αιγάλεω) ο οποίος έμεινε εκτός μεταλλίων στις λεπτομέρειες χάνοντας από τον Δανό Mathias Danckwardt με 12/5, καταλαμβάνοντας ωστόσο την έβδομη θέση.

Οι όμιλοι

Στον πρώτο όμιλο συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι Ηλίας Γιάννος Ρίζος (Α.Ο.Ξ. Αιγάλεω), Αρθούρος Μαρκέζης (Ο.ΞΙ. Γλυφάδας) και ο Μιχάλης Χρυσικός (Ο.ΞΙ.Φλώρινας).

Ο Ρίζος ξεκίνησε την προσπάθεια του με νίκη απέναντι στον Δανό Benjamin Jeiner Wilmont με 5/3, ενώ στη συνέχεια ηττήθηκε από τον πολύ δυνατό Τούρκο Batuhan Engin Menkuer με 1/5. Επόμενος αντίπαλος ήταν ο ξιφομάχος της Γλυφάδας Αρθούρος Μαρκέζης με τον Ρίζο να επικρατεί, σε ένα πολύ καλό παιχνίδι, με 5/4, όμως μέχρι το τέλος των αγώνων του ομίλου γνώρισε τρεις ήττες απέναντι στους Leo Smrekar (Κροατία) με 2/5, Μιχάλη Χρυσικό (Ο.ΞΙ. Φλώρινας) με 0/5 και τον Ρουμάνο Cristian Candescu με 3/5 καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση, αλλά παίρνοντας οριακά την πρόκριση για την επόμενη φάση.

Από τη μεριά του ο Μαρκέζης, παρά τη τεράστια προσπάθεια που κατέβαλλε δεν μπόρεσε να πάρει καμία νίκη χάνοντας κατά σειρά από τους Wilmont (2/5), Ρίζο (4/5), Menkuer (0/5), Smrekar (3/5), Χρυσικό (2/5) και Candescu (0/4).

Η καλύτερη επίδοση στον πρώτο όμιλο για τα ελληνικά σπαθιά ήρθε από τον Μιχάλη Χρυσικό, ο οποίος ηττήθηκε μόνο από τους Candesku και Menkuer και μάλιστα κόντρα στο μεγάλο φαβορί που ήταν ο Τούρκος, κατάφερε να του πάρει τους περισσότερους πόντους από κάθε άλλο ξιφομάχο.

Οι τέσσερις νίκες του Χρυσικού ήταν απέναντι στους Wilmont (5/1), Ρίζο (5/0), Μαρκέζη (5/2) και Smrekar (5/2) κατακτώντας την τρίτη θέση και παίρνοντας το δεύτερο ελληνικό εισιτήριο για τους «32».

Πρόκριση για τον Μαυρίδη

Στον δεύτερο όμιλο η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από τους Δημήτρη Μοσχόλοπουλο (Ο.ΞΙ. Φλώρινας), Δαμιανό Μαυρίδη (Α.Ο.Ξ. Αιγάλεω) και Θόδωρο Κωνστέτση (Ο.ΞΙ.Φλώρινας). Ο Μοσχόπουλος, πάρα το νεαρό της ηλικίας του (μόλις 10 ετών) έκανε μια αξιοπρεπέστατη εμφάνιση παίρνοντας μάλιστα μια νίκη κόντρα στον Μοσχόπουλο με 4/3, ενώ στα υπόλοιπα τα οποία έχασε έκανε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Οι ήττες του δεξιόχειρα αθλητή της Φλώρινας προήλθαν από τον Μαυρίδη με 0/5, τον Κροάτη Petar Files με 1/5, τον Ρουμάνο Daniel Onofrei με 2/5, τον Δανό Sophus Landorph με 0/5 και τον Τούρκο Arda Can Tekkupeli με 1/5, παίρνοντας την έκτη θέση.

Ο άτυχος των ελληνικών συμμετοχών στον δεύτερο όμιλο ήταν αναμφίβολα ο Θόδωρος Κωνστέντσης, ο οποίος εκτός από την «καθαρές» ήττες από τον Κροάτη Files (0/5), και τον Δανό Landorph (1/5), έχασε όλα τα παιχνίδια στις λεπτομέρειες. Ηττήθηκε με 3/5 από τον Μαυρίδη, με 3/5 από τον Onofrei και 4/5 από τον Tekkupeli καταλαμβάνοντας την έβδομή θέση.

Ωστόσο η χώρα μας πανηγύρισε τη μεγάλη πρόκριση του Δαμιανού Μαυρίδη, με τον ξιφομάχο του Αιγάλεω να χάνει στις λεπτομέρειες από τον Files με 3/5 και τον Landorph με 2/5, αλλά να κάνει τέσσερις νίκες απέναντι στους Μοσχόπουλο (5/0), Κωνστέντση (5/3), Onofrei (3/2) και Tekkupeli (5/4) και με την τρίτη θέση που πήρε στον όμιλο πέρασε στην επόμενη φάση.

Εντυπωσίασε ο Ανδριόπουλος

Για τον τρίτο όμιλο Σωτήρης Ζαχαρόπουλος (Ο.ΞΙ.Φλώρινας), Γιάννης Ανδριόπουλος (Α.Ο.Ξ Αιγάλεω) και Παναγιώτης Γεροσίδερης (Ο.ΞΙ.Φλώρινας) έκαναν μια μεγάλη προσπάθεια για την πρόκριση στους «32».

Ο 13χρονος Ζαχαρόπουλος γνώρισε έξι ήττες από τους Alexandru Dragan (Ρουμανία) με 3/5, Γιάννη Ανδριόπουλο με 2/5, Παναγιώτη Γεροσίδερη με 0/5, Mathias Danckwardt (Δανία) με 0/5, Matthew Abrahams (Μ. Βρετανία), με 0/5 και Temel Erhan Telloglu (Τουρκία) με 2/5 με τον αριστερόχειρα ξιφομάχο να καταλαμβάνει την έβδομη θέση.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Ανδριόπουλος κατάφερε να κάνει τρεις νίκες κόντρα στους Ζαχαρόπουλο με 5/2, Dragan με 5/1, Γεροσίδερη με 5/2, αλλά και τρεις ήττες απέναντι στους Danckwardt με 0/5, Abrahams με 4/5 και Tellioglu με 2/5 παίρνοντας όμως την τέταρτη θέση που τον οδήγησε στον επόμενο γύρο.

Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τον Γεροσίδερη, καθώς ο 15χρονος έκανε μόλις μια νίκη, αυτή κόντρα στον Ζαχαρόπουλο, αλλά και πέντε ήττες στα παιχνίδια με τους Dragan (3/5), Ανδριόπουλο (2/5), Danckwardt (1/5), Abrahams (2/5) και Tellioglu (1/5).

Οριακή πρόκριση για Χασιώτη

Για τον τέταρτο όμιλο στη «μάχη» της πρόκρισης έπεσαν οι Θόδωρος Παπαχαρίσης (Ο.ΞΙ.Φλώρινας) και Θανάσης Χασιώτης (Μ. Αλέξανδρος). Ο 14χρονος Παπαχαρίσης κατέβαλε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και τους πέντε αγώνες που συμμετείχε, όμως δεν κατάφερε να κάνει νίκη μένοντας εκτός συνέχειας.

Ο ξιφομάχος του Μ. Αλέξανδρου ηττήθηκε από τους Gokay Atabek (Τουρκία) με 2/5, Edo Zoons (Ολλανδία) με 2/5, Benjamin Bodo (Ρουμανία) με 0/5, Χασιώτη με 0/5 και Felix Bo Caspersen (Δανία) με 2/5.

Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Θανάσης Χασιώτης ο οποίος με δύο νίκες απέναντι στον Παπαχαρίση (5/0) και στον Ρουμάνο Bodo (5/3), αλλά και με τρεις ήττες κόντρα στους Atabek (4/5), Zoons (2/5) και Caspersen (1/5) πήρε την πέμπτη θέση και προκρίθηκε οριακά στον επόμενο γύρο.

Στους «32» χωρίς ήττα ο Σούλιος!

Με δύο συμμετοχές εκπροσωπήθηκε η χώρα μας και στον πέμπτο όμιλο με τους Αποστόλη Ραφαήλ Σούλιο (Α.Ο.Ξ. Αιγάλεω) και Διονύση Μπαρδάκα (Ο.ΞΙ. Φλώρινας) να προσπαθούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο Σούλιος πραγματοποίησε σειρά εντυπωσιακών εμφανίσεων επικρατώντας σε όλα τα παιχνίδια. Οι πέντε νίκες του ξιφομάχου του Αιγάλεω ήρθαν απέναντι στους Bora Mutis (Τουρκία) με 5/1, Bruno Biscevic (Κροατία) με 5/2, Maxim Valeur (Δανία) με 5/1, Διονύση Μπάρδακα με 5/2 και Victor Gheorghe (Ρουμανία) με 5/4 και καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση πέρασε πανηγυρικά στην επόμενη φάση.

Από τη μεριά του ο 12χρονος Μπάρδακας μπορεί να μην πήρε νίκη, αλλά το σίγουρο είναι ότι αγωνίστηκε όσο καλύτερα μπορούσε αποκομίζοντας πολλές εμπειρίες για το μέλλον.

Ηττήθηκε κατά σειρά από τους Mutis με 1/5, Σούλιο με 2/5, Biscevic με 1/5, Valeur με 0/5 και Gheorghe με 1/5, ολοκληρώνοντας τις προσπάθειες του στην έκτη θέση μένοντας εκτός συνέχειας.

Διπλή πρόκριση στον έκτο όμιλο

Συναρπαστικούς αγώνες έδωσαν οι Ρωμανός Ρεπάτσης (Ο.ΞΙ. Φλώρινας) και Στέργιος Χριστόπουλος (Μ. Αλέξανδρος) οι οποίοι έχοντας δύο νίκες και τρεις ήττες πέρασαν στην επόμενη φάση.

Ο Ρεπάτσης σε αρκετά σημεία στάθηκε εξαιρετικά άτυχος, καθώς οι δύο από τις τρεις ήττες του κρίθηκαν στον πόντο. Αναλυτικά επικράτησε κόντρα στους Alihan Turan (Τουρκία) με 5/0 και Στέργιο Χριστόπουλο με 5/1, ενώ ηττήθηκε από τους Ege Muhammed Cosgun (Τουρκία) με 4/5, Jacob Lang Brandt (Δανία) με 4/5 και Silviu Rosu (Ρουμανία) με 2/5, αλλά με τις δύο νίκες κατάφερε να περάσει ως τέταρτος.

Την πρόκριση πήρε και ο Χριστόπουλος, που έκανε δύο απίστευτα παιχνίδια απέναντι στους Brandt και Rosu τους οποίους και κέρδισε με 5/4 και 5/1 αντίστοιχα, ενώ ηττήθηκε από τους Turan (4/5), Cosgun (0/5) και Ρεπάτση (1/5).

Οι…άγριες διαθέσεις του Μπεσίρη

Δύο ήταν οι ελληνικές συμμετοχές και στον έβδομο όμιλο με τον Χρήστο Παπαγιάννη (Ο.ΞΙ. Φλώρινας) να μένει εκτός πρόκρισης μετά από τις πέντε ήττες. Ο 14χρονος δεξιόχειρας, αν και σε όλα τα παιχνίδια που αγωνίστηκε πήρε ένα μόλις σημείο, όμως έδειξε ότι έχει τα φόντα να κάνει πολύ καλούς αγώνες, αρκεί να συνεχίσει να αγωνίζεται σε τόσο σημαντικές διοργανώσεις, έτσι ώστε να μπορέσει να κερδίζει συνεχώς εμπειρίες.

Ο Παπαγιάννης ηττήθηκε από τους Hergan (Ρουμανία) με 1/5, Mihaly Mero (Ουγγαρία) με 0/5, Βασίλη Μπεσίρη με 0/5, Tolga Yesil (Τουρκία) με 0/5 και Conrad Kongstad με 0/5.

Από τη μεριά του ο Βασίλης Μπεσίρης, στην τελευταία του χρονιά στην κατηγορία cadet, έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις χάνοντας μόνο ένα παιχνίδι αυτό κόντρα στον αήττητο του ομίλου Kongstad με 1/5.

Ωστόσο κατάφερε να κερδίσει κατά σειρά τους Hergan με 5/1, Παπαγιάννη με 5/0, Mero με 5/0 και Yesil με 5/1 κατακτώντας την πρόκριση ως δεύτερος.

Τρεις απευθείας, δυο στα repechage…

Στη φάση των «32» ο Βασίλης Μπεσίρης συνέχισε τις εξαιρετικές εμφανίσεις του επικρατώντας του Κροάτη Leo Smrekar με 15/10 εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή του στους «16». Την ίδια τύχη είχε και ο Σούλιος, ο οποίος αντιμετώπισε τον Δανό Maxim Valeur τον οποίο και κέρδισε με 15/6 συνεχίζοντας υο σερί του το οποίο είχε φτάσει αισίως τις έξι διαδοχικές νίκες!

Στους «16» προκρίθηκε και ο Ρωμανός Ρεπάτσης, καθώς επιβλήθηκε του Τούρκου Temel Erhan Tellioglu με 15/12. Ο Ηλίας Γιάννος Ρίζος (που πέρασε ως 32ος) είχε δύσκολο απέναντι στο νούμερο ένα του κυρίως ταμπλό Batuhan Engin Menkuer (Τουρκία), από τον οποίο ηττήθηκε με 15/3. Στα repechage έπεσε πάνω σε έναν ακόμα Τούρκο τον Adra Can Tekkupeli. Εκεί στάθηκε απίστευτα άτυχος χάνοντας με 10/9 μένοντας εκτός της φάσης των «16».

Μεγάλη μάχη έδωσε ο Θανάσης Χασιώτης κόντρα στον Ολλανδό Edo Zoons από τον οποίο έχασε δύσκολα με 15/10. Όμως στα repechage κατάφερε να επικρατήσει του Μιχάλη Χρυσικού με 15/7 και έτσι πήρε το εισιτήριο για τους «16».

Ο Χρυσικός από την πλευρά του είχε ηττηθεί δύσκολα από τον Ούγγρο Mihaly Mero με 15/9 και με την ήττα και στα repechage έμεινε εκτός συνέχειας.

Την ήττα παρά τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε, γνώρισε και ο Στέργιος Χριστόπουλος, από τον Δανό και νούμερο τρία στο ταμπλό Sophus Landorph με 15/6, ενώ στο παιχνίδι της δεύτερης ευκαιρίας, είχε την ατυχία να πέσει πάνω στον πανύψηλο Κροάτη και μετέπειτα νικητή της διοργάνωσης Petar Files, από τον οποίο και ηττήθηκε με 15/4.

Δύο ήττες και συνεπώς τον αποκλεισμό γνώρισε και ο Γιάννης Ανδριόπουλος. Η πρώτη από τον Τούρκο Ege Muhammed Cosgun με 15/7 και η δεύτερη στα repechage απέναντι στον επίσης Τούρκο Temel Erhan Tellioglu με 15/4.

Εξαιρετικά άτυχος στάθηκε ο Δαμιανός Μαυρίδης απέναντι στον Τούρκο Gokay Atabek κι αυτό γιατί ενώ το σκορ ήταν 8/7 υπέρ του Τούρκου ο Μαυρίδης πίστεψε ότι τον είχε βρει, όμως το πράσινο φως δεν άναψε ποτέ με αποτέλεσμα ο Atabek να το εκμεταλλευτεί και να πάρει τον πόντο ανοίγοντας τη διαφορά κι ενώ ο χρόνος τελείωνε. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 7/11 για τον Τούρκο, με τον Μαυρίδη όμως να παίρνει την πρόκριση, καθώς στα repechage κατάφερε να κάνει μια απίστευτη νίκη απέναντι στον Ρουμάνο και νούμερο 2 του ταμπλό (repechage), Daniel Onofrei με 12/7!

Ασταμάτητος ο Μπεσίρης!

Ο Βασίλης Μπεσίρης συνέχισε στον ίδιο ρυθμό επικρατώντας και του Ρουμάνου Benjamin Bodo με 15/11 κάνοντας το μεγάλο βήμα για τα προημιτελικά. Αντίθετα ο Αποστόλης Ραφαήλ Σούλιος γνώρισε την πρώτη ήττα στη διοργάνωση πάρα τη νέα του εξαιρετική εμφάνιση, κόντρα στον Ρουμάνο Victor Gheorghe με 15/12. Στα repechage βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Τούρκο Tolga Yesil, αλλά και πάλι ηττήθηκε στις λεπτομέρειες με το ίδιο σκορ (15/12) μένοντας εκτός συνέχειας.

Την ήττα γνώρισε και ο Ρωμανός Ρεπάτσης από τον Τούρκο Ege Muhammed Cosgun με 15/3, ενώ στη δεύτερη ευκαιρία, μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα δεν κατάφερε να επικρατήσει του Temel Erhan Tellioglu (Τουρκία) χάνοντας με 14/15!

Εκτός συνέχειας έμεινε και ο Δαμιανός Μαυρίδης, οποίος ηττήθηκε από τον Κροάτη Bruno Biscevic με 15/5, ενώ συγκλονιστικός ήταν ο Θανάσης Χασιώτης, που έχασε στις λεπτομέρειες από τον Ρουμάνο Silviu Rosu με 12/15.

Με τη δεύτερη…

Ο Βασίλης Μπεσίρης αντιμετώπισε τον δυνατό και νούμερο ένα του κυρίως ταμπλό Batuhan Engin Menkuer ο οποίος μέχρι εκείνη την ώρα είχε αποκλείσει ήδη έναν Έλληνα τον Ηλία Γιάννο Ρίζο. Η αναμέτρηση με τον Μπεσίρη ήταν δραματική με τον Τούρκο όμως να επικρατεί με 15/12.

Στα repechage ο Μπεσίρης τα κατάφερε μετά από μια πολύ μεγάλη εμφάνιση και νίκη κόντρα στον Τούρκο Temel Erhan Tellioglu τον οποίο και κέρδισε εύκολα με 15/4. Ωστόσο στη μάχη για τη εξασφάλιση του μεταλλίου ο Μπεσίρης αντιμετώπισε έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο τον Δανό Mathias Danckwardt από τον οποίο ηττήθηκε με 12/5 μένοντας εκτός βάθρου, παρά τη εξαιρετική του πορεία.

Η έκπληξη ήρθε από την Κροατία!

Το χρυσό μετάλλιο πήγε στον Κροάτη Petar Files ο οποίος στον τελικό επικράτησε του Τούρκου Ege Muhammed Cosgun με 15/9. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο πανύψηλος Κροάτης είχε ηττηθεί στον πρώτο νοκ-αουτ παιχνίδι από το συμπατριώτη του Bruno Biscevic με 15/9 και έφτασε μέχρι τον τελικό, αλλά και το χρυσό μετάλλιο μέσω repechage! Τα δύο χάλκινα μετάλλια πήγαν στους Δανούς Conrad Kongstad και Mathias Danckwardt.

Δαμιανός Μαυρίδης: Μπορούσα και καλύτερα

Στο othersportsnews.gr μίλησε για τους αγώνες ο αθλητής του Α.Ο.Ξ Αιγάλεω Δαμιανός Μαυρίδης. «Σίγουρα ήταν δύσκολα. Ευρωπαϊκό Κύπελλο, αρκετές και δυνατές χώρες, αλλά αναμφίβολα θα μπορούσα να πάω και καλύτερα. Αρκετά παιχνίδια κρίθηκαν στις λεπτομέρειες, όπως και σε να δικό μου με τον Τούρκο Atabek, όπου βιάστηκα να πανηγυρίσω πριν ακόμα ανάψει το φως κάτι που όμως μου κόστισε».

Από τη μεριά του ο υπεύθυνος προπονητής του Ο.ΞΙ. Φλώρινας κ. Στάθης Γεροσίδερης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της ελληνικής αποστολής. «Μπορεί κάποιος να βλέπει τα παιδιά να βρίσκονται στην 24η και στην 25η θέση, όμως από την πλευρά μου μπορώ να πω ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Κι αυτό γιατί τα παιδιά τα πήγαν εξαιρετικά τόσο στους ομίλους, ενώ και στα νοκ-άουτ έδωσαν πολύ δυνατά παιχνίδια τα περισσότερα εκ των οποίων χάθηκαν στον πόντο. Οι αθλητές της Φλώρινας έκαναν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια παρουσιάζοντας μεγάλη βελτίωση από το Ευρωπαϊκό Κύπελλο της Βουδαπέστης. Σίγουρα έγιναν κάποια λαθάκια, όμως όπως είπα και πριν έμεινα πολύ ευχαριστημένος.

Όσο για τα παιδιά του Αιγάλεω ήταν κρίμα για τον Μπεσίρη στην τελευταία του χρονιά στην κατηγορία cadet ήταν πολύ κρίμα που δεν κατάφερε να κάνει τετράδα. Φυσικά κανείς δεν ήταν απογοητευμένος από την έβδομη θέση, όμως ήταν αρκετά οριακά για να φτάσει στο μετάλλιο», όσο για το αν περίμενε τον Κροάτη Petar Files δήλωσε: «Αν μου το ρωτούσατε αυτό το πρωί θα σας έλεγα ναι ότι είναι μεγάλη έκπληξη. Ωστόσο στη συνέχει έπαιξε εκπληκτικό σπαθί, εκμεταλλεύτηκε τα προσόντα του και έφτασε στην κορυφή του βάθρου».

Για την έλλειψη εμπειρίας, αλλά και διεθνών αγώνων μίλησε στο othersportsnews.gr ο βοηθός της κ. Έλλης Τσολακίδου, στον Α.Ο.Ξ Αιγάλεω και ξιφομάχος της Εθνικής ομάδας Ανδρών Νίκος Κοντοχρηστόπουλος. «Τα παιδιά πήγαν αρκετά καλά, απλά περίμενα από τις δύο δυνατούς ξιφομάχους που έχουμε, τον έναν να μπει στα μετάλλια και τον άλλον να μπει στην οκτάδα. Ωστόσο αυτά τα παιδιά δεν έχουν την εμπειρία να ανταπεξέλθουν σε κάποια δύσκολα σημεία του αγώνα. Εννοώ ότι αν δεν τους πάει από την αρχή το παιχνίδι δεν έχουν αποκτήσει ακόμα την εμπειρία για να το γυρίσουν.

Αυτό φυσικά μπορεί να συμβαίνει και λόγω έλλειψης αγώνων κυρίως στο εξωτερικό. Για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τους αθλητές του εξωτερικούς θα πρέπει ουσιαστικά να «μεγαλώνεις» μαζί τους κι αυτό γίνεται μόνο με συνεχόμενους αγώνες στο εξωτερικό. Ωστόσο τα παιδιά κάνουν ό, τι μπορούν κι αυτό είναι το σημαντικό. Γενικά θεωρώ ότι η εικόνα είναι θετική».