Ξιφασκία – Αποκόμισε εμπειρίες και άφησε υποσχέσεις ο Στέλιος Μεταξάς

Ολοκληρώθηκε στην πόλη Klagenfurt της Αυστρίας το Παγκόσμιο Κύπελλο Εφήβων στο ξίφος μονομαχίας με τη συμμετοχή 167 ξιφομάχων από 22 χώρες. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Στέλιος Μεταξάς ο οποίος μετέβη στην αυστριακή πόλη με γονική κάλυψη εξόδων (και όχι της ομοσπονδία) πραγματοποιώντας καλά παιχνίδια και αφήνοντας υποσχέσεις για το μέλλον.

Ο 15χρονος αριστερόχειρας, αν και είχε δύσκολη αποστολή, καθώς η διοργάνωση είχε δύο προκριματικές φάσεις ομίλων (λόγω μεγάλης συμμετοχής αθλητών), κατάφερε να πάρει την πρόκριση στην πρώτη φάση, όπου αγωνίστηκε στον 24ο όμιλο.

Στον ίδιο όμιλο συμμετείχαν οι Balint Bakos (Ουγγαρία), Vlad Georgescu (Ρουμανία), Martin Reclo (Σλοβακία), Jakob Hattinger (Αυστρία), Elia Dagani (Ελβετία) και Jiri David (Τσεχία).

Ο Έλληνας ξιφομάχος πήρε δύο νίκες κόντρα στον «οικοδεσπότη» Hattinger με 5/0, αλλά και απέναντι στον Τσέχο David με 5/4. Οι ήττες του αθλητή της Μακεδονικής Λέσχης, προήλθαν από τους Bakos (0/5), Georgescu (4/5), Reclo (4/5) και Dagani (2/5).

Όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα οι λεπτομέρειες στέρησαν από τον Μεταξά ένα καλύτερο πλασάρισμα στον όμιλο, ωστόσο ο 15χρονος έδειξε πολύ καλά στοιχεία και πάλεψε σε όλα τα παιχνίδια του. Με τις δύο νίκες που σημείωσε κατάκτησε την 4η θέση και πήρε την πρόκριση στην επόμενη φάση, έχοντας την 112η θέση μέχρι εκείνη την ώρα στη γενική κατάταξη.

Από εκεί και πέρα ο Μεταξάς συμμετείχε σε έναν αρκετά πιο δυνατό όμιλο (20ος), μαζί με τους Matteo Geritzer (Αυστρία), Gustav Gustenau (Αυστρία), Robin Cheong (ΗΠΑ), Waclaw Bartolewski (Πολωνία) και Martin Szilagyi (Ουγγαρία).

Ο Έλληνας ξιφομάχος, κατέβαλε τεράστια προσπάθεια για να βρεθεί στα νοκ-άουτ, ωστόσο πήρε την 6η θέση στον όμιλο σημειώνοντας μία νίκη απέναντι στον Bartolewski με 5/2. Στα υπόλοιπα παιχνίδια του, αν και προσπάθησε, ηττήθηκε από τους Geritzer (1/5), Gustenau (2/5), Cheong (1/5) και Szilagyi (4/5), μένοντας εκτός συνέχειας και καταλαμβάνοντας την 115η θέση στη γενική κατάταξη.

Το χρυσό μετάλλιο πήγε στον Ρουμάνο Adrian Dabija ο οποίος στο μεγάλο τελικό επικράτησε του Ούγγρου Gergely Sikloski με 15/9. Τα δύο χάλκινα μετάλλια κατέκτησαν ο Τσέχος Jakub Jurka και ο Αμερικανός Clinton Rodell.