Μεγάλη νίκη της Εθνικής απέναντι στην Τσεχία με 3-1!

Με μια λέξη εντυπωσιακοί! Έτσι μπορεί να περιγράψει κάποιος τους παίκτες του Κώστα Βατσακλή οι οποίοι πριν από λίγο κατάφεραν να πάρουν την πολυπόθητη νίκη κόντρα στην Τσεχία με 3-1, που τους κρατάει στην κατηγορία, ενώ παράλληλα τους οδηγεί προς το μετάλλιο!

Αντίθετα οι Γυναίκες παρουσιάστηκαν αρκετά αγχωμένες και δεν κατάφεραν να πάρουν τη νίκη απέναντι στην Ιταλία με στόχο την άμεση παραμονή στην Challenge Division. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ηττήθηκε με 3-1 και πλέον θα αγωνιστεί για τις θέσεις 22-25.

Εντυπωσιακή νίκη

Η Εθνική ομάδα των Ανδρών έκανε μια εξαιρετική εμφάνιση απέναντι στους επικίνδυνους Τσέχους, με τους Έλληνες διεθνείς να κρατούν την ψυχραιμία τους σε κρίσιμους πόντους και τελικά να παίρνουν τη νίκη με 3-1 και παράλληλα την πρόκριση τις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Κρεάνγκα vs Sirucek 3-0

Πρώτος στη μάχη, από ελληνικής πλευράς ρίχτηκε, ο Καλλίνικος Κρεάνγκα, ο οποίος αντιμετώπισε τον Pavel Sirucek. Στο πρώτο set ο Έλληνας παίκτης μπήκε καλύτερα και πιο επιθετικά πηγαίνοντας σε ανοικτό παιχνίδι τον αντίπαλό του. Στη μεγαλύτερη διάρκεια ήταν μπροστά στο σκορ (μόλις δύο φορές έχασε το πλεονέκτημα), ωστόσο ένα πολύ ωραίος πόντος του Sirucek τον έφερε κοντά στο πρώτο σετ (9-10). Όμως ο Κρεάνγκα, ήταν πιο ψύχραιμος στο τέλος και εκμεταλλευόμενος δύο λάθη του Τσέχου έφτασε στη νίκη με 12-10.

Στο δεύτερο σετ ο Κρεάνγκα ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακός, κάνοντας ιδανικό ξεκίνημα παίρνοντας πέντε αναπάντητους πόντους, βγάζοντας εξαιρετικές άμυνες στο επιθετικό παιχνίδι του Sirucek. Ο τελευταίος πλησίασε σε 6-3, όμως ο Κρεάνγκα είχε τις απαντήσεις και δυσκολεύοντας ακόμα πιο πολύ το σέρβις του διατήρησε το προβάδισμα με 8-4 και λίγο αργότερα με 10-5.

Ο Sirucek έκανε την τελευταία προσπάθεια για να σώσει το set, μειώνοντας σε 10-8 ασκώντας πίεση στον Έλληνα διεθνή, αλλά ο έμπειρος Κρεάνγκα κατάφερε να τελειώσει το σετ με 11-8, παίρνοντας σημαντικό προβάδισμα για την πρώτη νίκη της Εθνικής.

Η ανωτερότητα του Κρεάνγκα συνεχίστηκε και στην αρχή του τρίτου set, όπου κατάφερε να πάρει δύο γρήγορους πόντους. Το σέρβις συνέχισε να δημιουργεί προβλήματα στον Sirucek, ο οποίος βρέθηκε πολύ γρήγορα πίσω στο σκορ με 7-1. Ο Τσέχος, όπως και στο δεύτερο σετ προσπάθησε να ξαναμπεί μέσα στο set πλησιάζοντας σε 8-4, όμως δύο συνεχόμενα δικά του λάθη έφεραν τον Κρεάνγκα σε απόσταση βολής από το set, το οποίο και κέρδισε με 11-4 χαρίζοντας στη χώρα μας την πρώτη νίκη στην αναμέτρηση.

Γκιώνης vs Prokopcov 2-3

Στο δεύτερο παιχνίδι αναμετρήθηκαν οι Παναγιώτης Γκιώνης, από την ελληνική πλευρά και Dmitrij Prokopcov από την ομάδα της Τσεχίας. Το πρώτο set ήταν συναρπαστικό με τον Prokopcov να βρίσκει απαντήσεις στο γνωστό στυλ παιχνιδιού του Γκιώνη (χτυπήματα με πολύ spin), αλλά και τον Έλληνα παίκτη να απαντάει στα δύσκολα σέρβις του Τσέχου.

Οι δύο αντίπαλοι συμβάδιζαν στο σκορ, με τον Prokopcov να παίρνει «αέρα» δύο πόντων κάνοντας το 6-8. Ωστόσο ο Γκιώνης κατάφερε και πάλι να βρει απαντήσεις ισοφαρίζοντας σε 8-8 και 9-9. Όμως ένα φιλέ και ένα λάθος, σε ένα συναρπαστικό set-point του Τσέχου, έδωσαν το set στον Prokopcov με 11-9.

Στους ίδιους ρυθμούς ξεκίνησε και το δεύτερο set με τον Γκιώνη να παίρνει τον πρώτο πόντο, αλλά στη συνέχεια τον Τσέχο να ισοφαρίζει σε 4-4. Ένα «ξέσπασμα» του Γκιώνη, όμως τον έφερε μπροστά 8-4 και 9-5, κάνοντας σχετικά εύκολα το 1-1 με 11-5.

Ο Γκιώνης είχε βρει ρυθμό, κάτι που φάνηκε στις αρχές του τρίτου set όπου και προηγήθηκε με 3-1. Όμως η απάντηση του Prokopcov ήταν άμεση, καθώς κατάφερε να πάρει οκτώ αναπάντητους πόντους φτάνοντας το σκορ στο 3-9! Ο Γκιώνης μείωσε στο σέρβις του σε 5-9, αλλά ο Τσέχος έφτασε στην κατάκτηση του set με 11-5, παίρνοντας και πάλι το προβάδισμα στο παιχνίδι με 1-2 set.

Στο αμέσως επόμενο set ο Γκιώνης προηγήθηκε και πάλι στην αρχή με 3-1, αλλά αυτή τη φορά κατάφερε όχι μόνο να το διατηρήσει, αλλά και να το αυξήσει σε 5-2, και 6-2. Ο Τσέχος δεν μπόρεσε να κάνει το παιχνίδι του τρίτου set, με αποτέλεσμα ο, ουσιαστικός, Γκιώνης και επικρατήσει εύκολα με 11-3 φέρνοντας το παιχνίδι και πάλι στην ισοπαλία με 2-2.

Στο πέμπτο και καθοριστικό set, ο Prokopcov ξεκίνησε με ενθουσιασμό, κάνοντας πολύ γρήγορα το 0-3, με τον Γκιώνη να μειώνει σε 2-3, αλλά τον Τσέχο να απαντάει με δύο αναπάντητους πόντους ανοίγοντας και πάλι τη διαφορά στους τρεις πόντους με 2-5 και στη συνέχεια με 2-6.

Το επιθετικό παιχνίδι του Τσέχου προβλημάτισε τον Γκιώνη που δεν μπορούσε να βρει λύσεις με αποτέλεσμα να μείνει πίσω με 3-9. Στη συνέχεια μείωσε σε 5-10, αλλά ένα λάθος σέρβις (φιλέ) έδωσε τη νίκη στον Prokopcov με 5-11 και την Τσεχία να ισοφαρίζει στις νίκες σε 1-1.

Παπαγεωργίου vs Korbel 3-1

Στο τρίτο παιχνίδι ο Κώστας Παπαγεωργίου αντιμετώπισε τον «θρύλο» της τσέχικης επιτραπέζιας αντισφαίρισης Petr Korbel. Ο 42χρονος πήρε στην αρχή το προβάδισμα, όμως ο Παπαγεωργίου κατάφερε να ισορροπήσει το παιχνίδι παίρνοντας πολύ ωραίους πόντους, περνώντας μπροστά για πρώτη φορά, με 6-5, ενώ λίγο αργότερα πήρε σημαντικό προβάδισμα τριών πόντων με 8-5. Ωστόσο τα χρόνια έχουν μάλλον περάσει για τον Τσέχο αθλητή κάτι που φάνηκε από την πτώση του (πάτησε άτσαλα στο έδαφος) με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στον αστράγαλο κι ενώ το σκορ ήταν 10-8 υπέρ του Παπαγεωργίου.

Η αναμέτρηση διεκόπη για περίπου δέκα λεπτά, μέχρι να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στον Korbel, αλλά με την επιστροφή του στον αγώνα ο Παπαγεωργίου πήρε τον πόντο που ήθελε κλείνοντας το set με 11-8.

Στο δεύτερο set ο Παπαγεωργίου προηγήθηκε με 3-0, όμως ο Τσέχος κατάφερε να ισοφαρίσει σε 3-3. ο Korbel, που έδειχνε να έχει ξεπεράσει τον ελαφρύ τραυματισμό του, προηγήθηκε με 4-6 και 6-8 και αμέσως μετά με 6-9. Ωστόσο ο Παπαγεωργίου άρχισε να γίνεται επιθετικός, δυσκολεύοντας το σέρβις του και αφού πρώτα ισοφάρισε σε 9-9, κατάφερε να πάρει δύο ακόμα πόντους παίρνοντας τη νίκη με 11-9 κάνοντας ένα μεγάλο βήμα για την κατάκτηση της νίκης.

Στο τρίτο set ο Korbel ξεκίνησε πιο δυνατά ανοίγοντας τη διαφορά στους τέσσερις πόντους (2-6), ενώ εκμεταλλευόμενος δύο συνεχόμενα λάθη του Έλληνα διεθνή έφτασε να προηγείται με 3-9, φτάνοντας τελικά στη νίκη με 3-11 και τη μείωση του σκορ σε 2-1.

Στο τέταρτο set ο Τσέχος ξεκίνησε ακριβώς όπως και στο τρίτο μπαίνοντας μπροστά με 2-5 και 3-6. Ο Παπαγεωργίου, όμως φάνηκε ιδιαίτερα ψύχραιμός και με τέσσερις αναπάντητους πόντους κατάφερε να προηγηθεί με 7-6 σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο του set. Ο Έλληνας παίκτης συνέχισε να έχει το προβάδισμα φτάνοντας στο 9-7 κερδίζοντας έναν πολύ όμορφο πόντο, με τον Korbel να ισοφαρίζει σε 9-9 δίνοντας δραματικό τόνο στο φινάλε του set. Ωστόσο ένα λάθος του Τσέχου κι ένας εντυπωσιακός πόντος του Παπαγεωργίου χάρισαν στον τελευταίο τη νίκη με 11-9 και παράλληλα το παιχνίδι με 3-1.

Γκιώνης vs Gavlas 3-1

Στο τέταρτο παιχνίδι η Ελλάδα έριξε στη μάχη τον Παναγιώτη Γκιώνη, ο οποίος αντιμετώπισε τον Antonin Gavlas. Ο Γκιώνης ξεκίνησε «εκρηκτικά» το set προηγούμενος με 4-1. Ο Τσέχος μείωσε σε 4-3, αλλά ο Γκιώνης άνοιξε και πάλι τη διαφορά σε 8-5 και 9-6 για να πάρει τελικά τη νίκη με 11-9 κάνοντας το 1-0 στα set.

Ιδανικό ήταν το ξεκίνημα του Γκιώνη και στο δεύτερο set όπου προηγήθηκε με 4-2, έχοντας ηρεμία στο παιχνίδι του και βγάζοντας με τον καλύτερο τρόπο άμυνες στις επιθέσεις του Gavlas.

O Gavlas κατάφερε να ισορροπήσει κάνοντας το σκορ 7-7 και 8-8, όμως δύο συνεχόμενα λάθη του έφεραν τον Γκιώνη στο set-point με 10-8, ενώ ένα ακόμα λάθος (φιλέ) του χάρισαν τη νίκη με 11-8 φέρνοντας αυτόν και τη χώρα μας ένα βήμα από μια μεγάλη νίκη.

Το τρίτο set ξεκίνησε με τον Τσέχο να μπαίνει καλύτερα κάνοντας γρήγορα το 1-4, αλλά ένας εξαιρετικός πόντος από τον Γκιώνη μείωσε το σκορ σε 4-2. Ο Gavlas έδειχνε να έχει τον έλεγχο του set φτάνοντας το σκορ στο 3-8 με τον Γκιώνη να προσπαθεί να μπει και πάλι στο set προκειμένου να τελειώσει το ματς. Πήγε μεν το set στο 6-9, όμως δεν μπόρεσε να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό χάνοντας με 6-11, με τον Τσέχο να κάνει το 2-1 στα set.

Πιο ισορροπημένα ξεκίνησε το τέταρτο set με τους δύο παίκτες να εναλλάσσονται στο σκορ (1-1, 2-2, 3-3), χωρίς να μπορεί κανένας από τους δύο να ξεφύγει. Αυτό το έκανε ο Gavlas, ο οποίος, αν και βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο, διατήρησε το επιθετικό του στυλ ανοίγοντας τη διαφορά στους δύο πόντους (4-6, 5-7). Όμως ο Γκιώνης με ψύχραιμο τρόπο και κερδίζοντας τρεις αναπάντητους πόντους πέρασε μπροστά στο σκορ με 8-7 αναγκάζοντας τον Τσέχο να πάρει time-out.

Το λάθος του Gavlas έδωσε έναν ακόμα πόντο στον Γκιώνη (9-7), ενώ αμέσως μετά ο Gavlas υπέπεσε σε ένα ακόμα λάθος με το σκορ να γίνεται 10-7. Ο Γκιώνης παίζοντας πανέξυπνα στο mach-point κατάφερε από αμυνόμενος να γίνει επιτιθέμενος και με ένα ωραίο forehand να πάρει τη νίκη με 11-7 και παράλληλα να χαρίσει την πρόκριση στην Εθνική ομάδα με 3-1 νίκες!

Το άγχος έφερε την ήττα

Στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του Schwechat έχασε το μεσημέρι από την Ιταλία με 3-1, παράλληλα έχασε την καλή ευκαιρία για άμεση εξασφάλιση της κατηγορίας και τώρα θα συνεχίσει για τις θέσεις 22-25 της διοργάνωσης (τις τέσσερις τελευταίες της Challenge Division).

Ο αγώνας, που έγινε στον χώρο της Ακαδημίας του Βέρνερ Σλάγκερ, δεν είχε καμία σχέση με εκείνον του περασμένου Μαρτίου στην Πάρμα, όπου η εθνική μας είχε επικρατήσει με 3-1 διατηρώντας τη θέση της στη 2η κατηγορία. Η Ιταλία ήταν πιο δυνατή, την ίδια ώρα τα κορίτσια δεν έδειξαν το κατάλληλο αγωνιστικό πρόσωπο και είναι χαρακτηριστικό ότι δύο επί μέρους ματς είχαν εντελώς διαφορετική εξέλιξη από εκείνα των προκριματικών γκρουπ. Σημειωτέον, ότι αυτός ήταν ο πρώτος μετά από πολλά χρόνια, αγώνας της εθνικής γυναικών χωρίς τον Γιώργο Καρύτσα στον πάγκο.

Στο εναρκτήριο παιχνίδι η Αγγελίνα Παπαδάκη (νούμερο 181 στην Ευρώπη) αντιμετώπισε την πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης του ομαδικού και νυν συμπαίκτριά της στη Νορμπέλο Νικολέτα Στεφάνοβα (Νο 41). Έπαιξε καλά, φάνηκε ότι γνωρίζει το παιχνίδι της κι έγινε από την αρχή ανταγωνιστική, ώσπου κάμφθηκε με 3-1 σετ.

Στον δεύτερο αγώνα η Κατερίνα Τόλιου (Νο 125) συνάντησε μεγάλες δυσκολίες απέναντι στη Ντεμπόρα Βιβαρέλι (Νο 113) κι έφτασε να επικρατήσει χάρη στην ψυχραιμία της και τις σωστές επιλογές στο φινάλε. Μπορούσε να τελειώσει το ματς στο 4ο σετ όταν προηγήθηκε 8-5 και είδε την αντίπαλό της να κάνει ανατροπή. Παρόμοιο προβάδισμα δημιούργησε και στο «κόντρα» σετ, ισοφαρίστηκε ξανά, αλλά τελικά επικράτησε με 3-2.

Στο κρίσιμο τρίτο ματς η Μαρία Χριστοφοράκη (Νο 159) μπήκε πολύ δυνατά κι έκανε τέλειο ξεκίνημα εναντίον της Λίζα Ριντόλφι (Νο 138). Στη συνέχεια η Ιταλίδα ανέβασε την απόδοσή της και πήρε πρωτοβουλίες με αποτέλεσμα να προσθέσει πίεση στην Ελληνίδα πρωταθλήτρια. Η τελευταία έχασε στις λεπτομέρειες όλα τα σετ και τελικά το ματς με 3-1. Στο 40 σετ ισοφάρισε από 6-8 και πήρε σετ μπολ, όμως κάμφθηκε στην παράταση.

Στον αγώνα μεταξύ των πρώτων αθλητριών των ομάδων η Στεφάνοβα πέρα από τη μεγάλη εμπειρία είχε πια και το ψυχολογικό πλεονέκτημα απέναντι στην Τόλιου. Ήταν πολύ καλύτερη συγκριτικά με τον περασμένο Μάρτιο όταν είχε χάσει από την πρωταθλήτρια Ελλάδας νεανίδων και απέκτησε από την αρχή τον έλεγχο. Κατέκτησε εύκολα το 1ο σετ και γενικά δεν κινδύνευσε, καθώς έβρισκε συνεχώς τις λύσεις στο αμυντικό στυλ παιχνιδιού της Τόλιου.

Να προστεθεί ότι οι συνθέσεις των ομάδων και η σειρά των αγώνων ήταν ακριβώς ίδια με τον αγώνα του περασμένου Μαρτίου! Τότε, πέραν του ότι η Τόλιου νίκησε 3-2 τη Στεφάνοβα διαμορφώνοντας το τελικό σκορ, η Χριστοφοράκη είχε επιβληθεί 3-0 της Ριντόλφι.

Ιταλία-Ελλάδα 3-1

Νικολέτα Στεφάνοβα-Αγγελίνα Παπαδάκη 3-1 (11-7, 10-12, 11-9, 11-4)

Ντεμπόρα Βιβαρέλι- Κατερίνα Τόλιου 2-3 (11-4, 8-11, 7-11, 11-9, 9-11)

Λίζα Ριντόλφι-Μαρία Χριστοφοράκη 3-1 (1-11, 11-8, 11-9, 12-10)

Στεφάνοβα-Τόλιου 3-0 (11-2, 11-7, 11-6)