Κωπηλασία – WRU23 Champs: Μεγάλες εμφανίσεις από τα ελληνικά πληρώματα

Plovdiv, Βουλγαρία– Πάνω από 800 αθλητές και αθλήτριες, από 51 χώρες, βρίσκονται στο Plovdiv όπου και διεξάγεται αυτές τις ημέρες το παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας για ηλικίες κάτω των 23 ετών.

Η χώρας μας εκπροσωπείται από 4 πληρώματα, τα οποία έχουν ήδη αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Τα δύο από αυτά βρίσκονται στους τελικούς των κατηγοριών τους, ενώ τα άλλα δύο θα δώσουν μεγάλη μάχη αύριο (25.07) για να εξασφαλίσουν το εισιτήριο για τους μεγάλους τελικούς.

Το πρώτο πλήρωμα που κατάφερε να περάσει στον τελικό ήταν το τετραπλό σκιφ ελ. βαρών με τις Αναστασία Βόντζου, Αννέτα Κυρίδου, Κατερίνα Ζέρβα και Παρασκευή Γιάννου να μπαίνουν στην τελική 6αδα κατακτώντας την 2η θέση στον χθεσινό επαναληπτικό.

Το ελληνικό πλήρωμα αγωνίστηκε στον προκριματικό στην 2η σειρά μαζί με τις Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ν. Ζηλανδία και Καναδά, σε μια αρκετά γρήγορη σειρά.

Οι Ελληνίδες αθλήτριες πέρασαν τα πρώτα 500μ. στην 4η θέση, πίσω από το πλήρωμα της Ν. Ζηλανδίας, ωστόσο στη συνέχεια βρήκαν ρυθμό φτάνοντας στην 3η θέση την οποία και κράτησαν μέχρι το τέλος με χρόνο 06:45.350, πίσω από Γερμανία και Γαλλία.

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για την ελληνική βάρκα, η οποία πέρασε στον επαναληπτικό της Πέμπτης, εκεί όπου πήραν την 2η θέση δίνοντας μια μεγάλη μάχη με το ρώσικο πλήρωμα το οποίο πήρε την 3η θέση, ενώ στην κορυφή τερμάτισε η βάρκα των ΗΠΑ.

Με το αποτέλεσμα αυτό οι Ελληνίδες αθλήτριες πέρασαν στον αυριανό τελικό (17:30), όπου θα αντιμετωπίσουν τις Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Αυστραλία και Πολωνία.

Εκπληκτικοί Πέτρου/Ντούσκος

Στον τελικό της δικώπου άνευ ελ. βαρών (16:45) θα βρεθούν αύριο Γιάννης Πέτρου και Στέφανος Ντούσκος οι οποίο πραγματοποίησαν εξαιρετικές εμφανίσεις τόσο στον προκριματικό, όσο και στον ημιτελικό, όπου και κατέκτησαν την 1η θέση.

Η ελληνική βάρκα αγωνίστηκε στην 2η σειρά του προκριματικού μαζί με τις ΗΠΑ, Μ.Βρετανία, Νορβηγία και Βραζιλία. Στα πρώτα 500μ. το ελληνικό πλήρωμα βρέθηκε στην 3η θέση, όπως και στο πρώτο χιλιόμετρο. Όμως από εκεί και πέρα ανέβασαν ρυθμό και βρέθηκαν να παλεύουν με τους Αμερικανούς Jordan Tewksbury και Alexander Bonorris που είχαν περάσει στην κορυφή.

Παρά τη μεγάλη προσπάθεια των νεαρών Αμερικανών, Πέτρο και Ντούσκος πέρασαν σαν «αέρας» και με χρόνο 07:04.150 κατέκτησαν την 1η θέση αφήνοντας πίσω τους Αμερικανούς (07:06.870) και Βρετανούς (07:10.310).

Στον ημιτελικό η στρατηγική των Ελλήνων κωπηλατών άλλαξε, καθώς μπήκαν δυνατά από τα πρώτα μετρά και χωρίς να χάσουν το προβάδισμα κατέκτησαν και πάλι την 1η θέση με χρόνο 06:49.760, με τους Βρετανούς James Golbe και Thomas Marshall να έρχονται και πάλι πίσω από τα ελληνικά κουπιά διανύοντας τα 2 χιλιόμετρα σε χρόνο 06:50.430.

Γιάννης Πέτρου και Στέφανος Ντούσκος θα βρουν στον τελικό τα πληρώματα της Ολλανδίας, της Τουρκίας, της Ιταλίας, της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ με τα ελληνικά κουπιά να είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί για το μετάλλιο.

Για τελικό Τσιάβου και διπλό σκιφ ελ. βαρών

Μπορεί η Αμαλία Τσιάβου να μην πέρασε απευθείας στον ημιτελικό του σκιφ ελ. βαρών καταλαμβάνοντας την 3η θέση στην 1η σειρά του προκριματικού, ωστόσο στον επαναληπτικό ήταν απλά εκπληκτική, κάνοντας μια επίδειξη για το τι είναι ικανή να κάνει στη συνέχεια

Πήρε μια άνετη νίκη με χρόνο 07:47.520, αφήνοντας πολύ πίσω την Ιταλίδα Federica Molinaro, η οποία τερμάτισε 2η με χρόνο 08:03.270. Η Τσιάβου ρίχνεται αύριο το πρωί (10:50) στη μάχη για την κατάκτηση μιας εκ των τριών πρώτων θέσεων που θα την οδηγήσουν στο μεγάλο τελικό.

Μια θέση στον τελικό του διπλού σκιφ ελ. βαρών θα διεκδικήσουν και οι Θωμαΐς Εμμανουηλίδου και Μαρία Πέργουλη που πήραν την απευθείας πρόκριση για τα ημιτελικά μετά από την εξαιρετική του εμφάνιση και στην 1η θέση στην προκριματική σειρά.

Οι Ελληνίδες αθλήτριες βρέθηκαν στην 2η θέση μετά τα πρώτα 500μ., ενώ στο χιλιόμετρο είχαν υποχωρήσει στην 3η θέση. Ωστόσο, από εκεί και πέρα τα χέρια δούλεψαν καλύτερα και πιο αρμονικά με αποτέλεσμα τα ελληνικά κουπιά να βρουν καλύτερο ρυθμό από αυτά της Αυστραλίας και της Ισπανίας που βρισκόντουσαν μπροστά, τερματίζοντας πρώτες με χρόνο 07:42.670.

Ο αυριανός ημιτελικός του διπλού σκιφ είναι προγραμματισμένος για τις 11:40 με την ελληνικά βάρκα να συμμετέχει στην 2η σειρά με τις Πολωνία, Ρουμανία, Γερμανία, Κίνα και Ισπανία.