Κωπηλασία – WRChamps 2015: Προκρίση στο Ρίο για Ασουμανάκη και Νικολαΐδου

Aiguebelette, Γαλλία– Η ελληνική κωπηλασία και ο ελληνικός αθλητισμός πανηγυρίζουν μια μεγάλη πρόκριση. Αυτή ήρθε από τις Σοφία Ασουμανάκη και την Κατερίνα Νικολαΐδου η οποίες, μέχρι στιγμής έχουν «κλέψει» την παράσταση στην κατηγορία του διπλού σκιφ, έχοντας όχι απλά κερδίσει τις δύο κούρσες στις οποίες έχουν αγωνιστεί, αλλά έχουν κυριαρχήσει απέναντι στις αντίπαλες βάρκες.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα δύο κορίτσια να πανηγυρίσουν μια τεράστια πρόκριση στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος, αλλά και το κυριότερο να εξασφαλίσουν το εισιτήριο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Εντυπωσιακές από την αρχή…

Ασουμανάκη και Νικολαΐδου φρόντισαν να στείλουν από την αρχή του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Η αρχή έγινε στην 2η σειρά των προκριματικών με τις δύο Ελληνίδες να κάνουν μια απίστευτη κούρσα μένοντας από το ξεκίνημα στην πρώτη θέση την οποία και δεν άφησαν μέχρι το τέλος.

Χρόνος 06:50.650 με τις βάρκες της Λευκορωσίας και των ΗΠΑ να μάχονται για τις επόμενες δύο θέσεις, τερματίζοντας με διαφορά +3.91 και +4.28 από την ελληνική βάρκα!

Η πρωτιά στον προκριματικό έδωσε την πρόκριση στα ημιτελικά στα οποία Ασουμάνακη και Νικολαΐδου είχαν την ίδια πορεία. Μπορεί οι Πολωνές Fularczyk και Madaj να πίεσα την ελληνική βάρκα παίρνοντας το προβάδισμα στα 1.000μ. ωστόσο το ελληνικό πλήρωμα ανέβασε ταχύτητα και με 40 κουπιές/λεπτό στα τελευταία 50 μέτρα κατάφεραν να πάρουν ακόμη μια νίκη, εξασφαλίζοντας την πρόκριση στον μεγάλο τελικό της Κυριακής, αλλά και σφραγίζοντας τα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Σειρά για τετράκωπο και διπλό σκιφ ελ. βαρών

Μπορεί οι Χρήστου, Τσίλης, Τζιάλλας και Αγγελόπουλος να μην πήραν την πρόκριση στον μεγάλο τελικό, ωστόσο η ελληνική τετράκωπος έχει ακόμη μια ευκαιρία για την ολυμπιακή πρόκριση την οποία το ελληνικό πλήρωμα θα διεκδικήσει το Σάββατο στον μικρό τελικό.

Χρήστου, Τσίλης, Τζιάλλας και Αγγελόπουλος κατέκτησαν την 4η θέση στην 3η σειρά των προκριματικών με χρόνο 06:03:230 τερματίζοντας πίσω από Καναδά (05:53.910), Ρωσία (05:57.350) και Λευκορωσία (05:59.750), ωστόσο στον επαναληπτικό κατάφερε να πάρει την πρόκριση στα ημιτελικά μετά από μια συναρπαστική κούρσα.

Η ελληνική βάρκα βρέθηκε να προηγείται στα πρώτα 1.000 μέτρα, όμως οι Γερμανοί Weissenfeld, Wimerger, Planer και Korge κατάφεραν να πάρουν τη νίκη με χρόνο 05:55.090, αφήνοντας στην 2η θέση το ελληνικό πλήρωμα το οποίο και τερμάτισε με 05:56.170.

Στον ημιτελικό οι τέσσερις Έλληνες κωπηλάτες δεν κατάφεραν να πάρουν ένα από τρία εισιτήρια τερματίζοντας στην 4η θέση με χρόνο 05:57.880. Ωστόσο, το Σάββατο (13:40 ώρα Ελλάδος) θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν το ολυμπιακό εισιτήριο το οποίο δίνουν οι 5 από τις 6 πρώτες θέσεις των μικρών τελικών.

Το ίδιο ισχύει και για τους Παναγιώτη Μαγδανή και Λευτέρη Κόνσολα, οι οποίοι θα αγωνιστούν λίγα λεπτά νωρίτερα από την τετράκωπο (13:20) στον μικρό τελικό στο διπλό σκιφ ελ. βαρών και στην προσπάθειά τους για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Οι Έλληνες κωπήλάτες έκαναν μια εξαιρετική πρεμιέρα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα τερματίζοντας στην 1η θέση στην 6η σειρά των προκριματικών. Στα προημιτελικά πήραν την 3η θέση πίσω από τις βάρκες της Νότιας Αφρικής και των ΗΠΑ, ενώ στα ημιτελικά βρέθηκαν στην 6η θέση, χάνοντας την πρόκριση στον μεγάλο τελικό, αλλά μένοντας ζωντανοί στην διεκδίκηση του εισιτηρίου των Ολυμπιακών Αγώνων.