Κωπηλασία – WRCC 2014: Πρεμιέρα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα παράκτιας κωπηλασίας

Όλα τα βλέμματα της παγκόσμιας κωπηλασίας θα στραφούν αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, η οποία φόρεσε τα «καλά» της για να υποδεχθεί 350 αθλητές και αθλήτριες από 23 χώρες, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα παράκτιας κωπηλασίας.

Κι όταν λέμε παράκτια εννοούμε ότι ο κωπηλάτης αγωνίζεται μέσα στη θάλασσα κατά μήκος της ακτής, σε αντίθεση με την ολυμπιακή κωπηλασία που διεξάγεται σε κωπηλατοδρόμιο. Η βασική διαφορά ανάμεσα στα δύο είναι ότι οι παράκτιοι κωπηλάτες δεν αγωνίζονται ποτέ σε ήρεμα νερά, σε αντίθεση με την ολυμπιακή κωπηλασία. Το γεγονός αυτό κάνει το συγκεκριμένο άθλημα άκρως θεαματικό, αλλά και πολύ αμφίρροπο.

Οι κατηγορίες στις οποίες θα κληθούν να αγωνιστούν οι συμμετέχοντες είναι τέσσερις σε άνδρες και γυναίκες. Συγκεκριμένα θα διεξαχθούν τα απλά σκιφ, τα διπλά σκιφ και τα τετραπλά σκιφ.

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν 46 Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που θα στελεχώσουν 17 ελληνικά πληρώματα. Να σημειώσουμε ότι στη συγκεκριμένη διοργάνωση οι αθλητές και οι αθλήτριες εκπροσωπούν τους συλλόγους τους και όχι τις εθνικές τους ομάδες.

Τι θα δούμε σε αυτό τη σημαντική διοργάνωση; Την «αφρόκρεμα» της ελληνικής κωπηλασίας, αλλά και πολλές εκπλήξεις. Δύο από αυτές είναι η συμμετοχής της παγκόσμιας πρωταθλήτριας και ολυμπιονίκης, Αλεξάνδρα Τσιάβου, αλλά και τα αδέρφια Νίκο και Απόστολο Γκουντούλα. Και για τις δύο περιπτώσεις η παγκόσμια ομοσπονδία κωπηλασίας έκανε εκτενή αναφορά μιλώντας με τα πιο κολακευτικά σχόλια.

Φυσικά, ξεχωρίζει η συμμετοχή της Χριστίνας Γιαζιτζίδου (κάτοχος του χάλκινου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες), και του ολυμπιονίκη Γιάννη Τσίλη. Εκτός από τις επανεμφανίσεις των αδερφών Γκουντούλα και της Τσιάβου θα δούμε και πάλι στο νερό τον Ισπανό Lars Gumprecht, τον Ιταλό Simone Martini, αλλά και τον σπουδαίο κωπηλάτη από τη Σουδία Peter Berg, για τους άνδρες, ενώ από την πλευρά των γυναικών θα δούμε την Γαλλίδα Stephanie Chantry, αλλά και την Τσέχα και κάτοχο του Thomas Kelle Medal (υψηλότερη τιμή στην κωπηλασία) Vaclav Chalupa.

Οι ελληνικές συμμετοχές

Σκιφ

Νίκος Μαλλίδης (ΝΟΘ)

Νίκος Παππάς (ΝΟΙ)

Αναστασία Παυλάτου (ΚΟΕ)

Διπλό Σκιφ

Νίκος Γκουντούλας-Απόστολος Γκουντούλας (ΟΦΘ)

Θανάσης Καλπάκης-Αντώνης Κόλλιας (ΟΦΘ)

Δημήτρης Σακάς-Πασχάλης Χατζηστρατής (ΝΟΘ)

Κωνσταντίνος Αρχοντάκης –Δημήτρης Καραμπέρης (ΝΟΘ)

Ηλίας Παππάς – Γιάννης Τσίλης (ΝΟΙ)

Βασίλης Αθανασιάδης – Θεοδόσης Τραυλός (ΝΑΟΚΘ)

Δήμητρα Κουκλοτίδου – Αννέτα Κυρίδου (ΝΟΘ)

Χριστίνα Γιαζιτζίδου – Εμμανουηλίδου (ΝΟΚ)

Masters: Γιάννης Κουκουβές – Βαγγέλης Πλουμάκης

Τετραπλό Σκιφ με πηδαλιούχο

Αθανασίου-Χρυσόπουλος-Κουρκουρίκης-Βασιλειάδης/Θεολόγη (πηδαλιούχος) (ΝΟΘ)

Γιάννου – Ιωάννου – Κουμπλή – Πέργουλη/Μακαρούνα (πηδαλιούχος) (ΝΟΘ)

Masters: Αμανατίδης-Μελαχροινάκης-Βαλσάμης-Βογιατζής/Ρίζος (πηδαλιούχος)

Masters: Καφετζάκης-Κοκκαλίδης-Παγούνης-Τσουρτσούλας/Γκέκα (πηδαλιούχος)

Masters: Ζαβούνη-Κολιού-Μίσσα-Van der Hejden/Διακουμή (πηδαλιούχος)

Αναλυτικά όλες οι συμμετοχές