Κωπηλασία – H κωπηλασία της χάρισε τη ζωή

«Φανταστείτε μια γυναίκα 32 ετών, κωπηλάτρια, μητέρα πέντε παιδιών ηλικίας από 2-8 χρονών, σε εξαιρετική φυσική κατάσταση να της ανακοινώνεται ότι πάσχει από καρκίνο και μάλιστα έχοντας μόλις 20% πιθανότητες για να παραμείνει στη ζωή…».

Κάπως έτσι αρχίζει η απίστευτη ιστορία της Caja Demmink, όπως την ξεδιπλώνει η επίσημη ιστοσελίδα της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Ωστόσο, 8 χρόνια αργότερα, η Demmink εμφανίστηκε στο Rowing Masters Regatta τρέχοντας στο μονό σκιφ δίνοντας ένα μεγάλο μάθημα πίστης και θέλησης για ζωή

Για την γεννημένη στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, από το σημείο της διάγνωσης και μετά άρχισε η πραγματική ζωή. Αμέσως μετά τη διάγνωση ξεκίνησαν οι αμέτρητοι γύροι χημειοθεραπειών. «Η κωπηλασία ήταν για μένα το μεγάλο κίνητρο για να αντέξω. Το είδα σαν θεραπεία», θα πει η Demmink.

«Στην κωπηλασία πρέπει να επικεντρωθείς σε έναν στόχο. Ακόμα κι αν πονάς πρέπει να πιέζεις τον εαυτό σου πέρα από τα όριά του. Έτσι κι εγώ έβαζα έναν μικρό στόχο κάθε μέρα. Για παράδειγμα έλεγα ότι σήμερα πρέπει να σηκωθώ από το κρεβάτι μόνη μου. Αυτοί οι μικροί στόχοι ήταν που με κράτησαν όρθια. Αυτές οι μικρές επιτυχίες που κατάφερνα κάθε μέρα».

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της θεραπείας η ζωή της Demmink κινδύνεψε σοβαρά, με την καρδιά της να σταματάει για 4 λεπτά. «Ναι, η καρδιά μου σταμάτησε για 4 λεπτά. Όλοι οι γιατροί είχαν πέσει πάνω μου να με επαναφέρουν. Τελικά κατάφερα να παραμείνω στη ζωή και μάλιστα πιο δυνατή από ποτέ!».

Τα πράγματα άρχιζαν να καλυτερεύουν. Είχε περάσει αρκετός καιρός από τη στιγμή που το ποσοστό ήταν μόλις στο 20%… Ο μεγάλος κίνδυνος είχε περάσει και ο επόμενος στόχος που «καρφώθηκε» στο μυαλό της ήταν η επιστροφή στην κωπηλασία.

«Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν το πότε θα επιστρέψω στην κωπηλασία. Αυτή με κράτησε στη ζωή και σε αυτήν ήθελα να επιστρέψω. Φυσικά στην αρχή ήμουν τόσο ανυπόμονη, με αποτέλεσμα να μπω στις προπονήσεις σε πολύ υψηλούς ρυθμούς, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον προπονητή μου. Ωστόσο, ήμουν αποφασισμένη προκειμένου να προλάβω το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Βέλγιο».

Παρά τις πολλές δυσκολίες και τις αμέτρητες ώρες προπόνησης η 40χρονη κατάφερε να τρέξει στο Rowing Masters Regatta καταλαμβάνοντας την 5η θέση στη σειρά της κάνοντας χρόνο 04:35.99 μένοντας 25.72 πίσω από τη Ιταλίδα Egle Trump που κατέκτησε την πρώτη θέση. Λίγη σημασία έχει…

«Όλο αυτόν τον καιρό της προετοιμασίας, αλλά και γενικά της δύσκολης επιστροφής στην κωπηλασία μετά από τόσα χρόνια-και πιστέψτε με η επιστροφή είναι πολύ δύσκολη-είχα πάντα ως πηγή έμπνευσης τον Νορβηγό κωπηλάτη, Olaf Tufte, ο οποίος μετά από τα χρυσά μετάλλια σε Αθήνα και Πεκίνο επέστρεψε στην ενεργό δράση στα 39 για να συμμετάσχει στην 6η ολυμπιάδα στην καριέρα του!».

Η Demmink έχει ήδη αρχίσει μια εκστρατεία που την έχει ονομάσει «Κωπηλασία εναντίον καρκίνου» με σκοπό να βοηθήσει εκείνους που έχουν ξεπεράσει την ασθένεια να ανακάμψουν πλήρως χρησιμοποιώντας ως εφόδιο την κωπηλασία. «Τίποτα δεν είναι αδύνατον, απλά πρέπει να βρούμε τον τρόπο για να πετύχουμε τους στόχους μας…»