Καράτε – EG Baku 2015: Τα πρώτα χρυσά για το Αζερμπαϊτζάν

Συναρπαστική ήταν η πρεμιέρα στο καράτε με τα έξι συνολικά χρυσά μετάλλια να μοιράζονται σε Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία και Γαλλία. Το κοινό του Αζερμπαϊτζάν γέμισε το μεγαλύτερο μέρος του Crystall Hall για τον εθνικό ήρωα, τον Rafael Aghayev, ο οποίος ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στην κατηγορία kumite στα -75κ.

Ο 4 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και ο 6 φορές κάτοχος του ευρωπαϊκού τίτλου επικράτησε σε έναν συναρπαστικό τελικό, του Ιταλού Luigi Busa με 1-0 με Yuko. Ο «μάυρος πάνθηρας» προσπάθησε από την αρχή του αγώνα να φέρει σε δύσκολη θέση τον εξαιρετικό Ιταλό που λίγο έλειψε σε 1-2 περιπτώσεις να κάνει τη «ζημιά» στον Αζέρο. Το χάλκινο μετάλλιο πήγε στον Τούρκο Erman Eltemur ο οποίος επικράτησε του Γερμανού Noah Bitsch με το επιβλητικό 5-0.

Το πρώτο, χρονικά, χρυσό μετάλλιο για τους οικοδεσπότες ήρθε από τον Firbosi Farzaliyev στην κατηγορία kumite -60κ. Και σε αυτόν το τελικό αντίπαλοι ήταν ένας καρατέκα από το Αζερμπαϊτζάν κι ένας από την Ιταλία. Νικητής αναδείχθηκε ο Farzaliyev με 4-0 χάρη σε ένα waza-ari κι ένα yuko κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο.

Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Emil Pavlov (ΠΓΔΜ), ο οποίος επικράτησε του Σέρβου Mark Antic με 2-0.

Συναρπαστικός ήταν ο τελικός στην κατηγορία kumite στα -67κ. με τον Τούρκο Bura Uygur να επικρατεί του Γάλλου Steven da Costa με ippon. Και οι δύο φιναλίστ χάρισαν πλούσιο θέαμα με καράτε υψηλού επιπέδου με τον Τούρκο, όμως να δείχνει πιο ουσιαστικός γεγονός που του χάρισε το χρυσό μετάλλιο. Τους Uygur και da Costa ακολούθησε στο βάθρο ο Αζέρος Niyazi Aliyev ο οποίος νίκησε με 3-1 τον Γερμανό Ricardo Giegler.

Στις γυναίκες και στην κατηγορία των -50κ. η Τουρκάλα Serap Ozcelik έκανε τη διαφορά επικρατώντας στον τελικό της Αυστριακής Bettina Plank με yuko, με το χάλκινο μετάλλιο να πηγαίνει στην Γαλλίδα Alexandra Recchia η οποία κέρδισε την Ουκρανή Kateryna Kryva.

Ότι δεν κατάφερε η Recchia για τη Γαλλία το πέτυχε η Emily Thouy η οποία ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου χαρίζοντας στη χώρα της το πρώτο χρυσό μετάλλιο στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες. Η Γαλλίδα επικράτησε στον τελικό του kumite των -55κ. της Jelena Kovacevic (Κροατία) με 2-1, ενώ η Αζέρα Ilaha Gasimova πήρε μια εύκολη νίκη με 5-2 κόντρα στην Ισπανίδα Cristina Ferrer Garcia κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο.

Τέλος στην κατηγορία kumite των -61κ. η Γαλλία πανηγύρισε το δεύτερο χρυσό χάρη στην εξαιρετική εμφάνιση της Lucie Ignace η οποία επικράτησε στον τελικό της Τουρκάλας Merve Coban με yuko. Το χάλκινο μετάλλιο πήγε στην Κροατία και συγκεκριμένα στην Ana Lenard η οποία κέρδισε εύκολα την Σλοβένα Tjasa Ristic με 6-0.