Καράτε – 6th WFK Youth Camp: Ακόμα περισσότερες διακρίσεις για τη χώρα μας!

Μπορεί το ελληνικό καράτε να πανηγύρισε 13 μετάλλια στο Karate1-Youth Cup, ωστόσο παράλληλα το κλειστό γυμναστήριο Ε.Α.Κ. στην Κέρκυρα φιλοξένησε και το 6th WFK Youth Camp  (συμμετείχαν παιδιά από 10-13 ετών) με την ελληνική αποστολή να κατακτά 14 μετάλλια, πέντε χρυσά, δύο ασημένια και επτά χάλκινα!

Αυτό είχε ως αποτέλεσα η Ελλάδα να βρεθεί στην πρώτη θέση των μεταλλίων αφήνοντας πίσω της το Χονγκ-Κονγκ και την Αυστραλία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε αυτό το πολύ σημαντικό Camp συμμετείχαν 238 αθλητές και αθλήτριες από 30 χώρες.

Εκτός από τους αγώνες, οι αθλητές αξιοποίησαν τη δυνατότητα προπονητικού σεμιναρίου, έτσι ώστε να εκπαιδευτούν και να διδαχθούν σε τεχνικές καράτε από κορυφαίους προπονητές και παγκόσμιους πρωταθλητές, όπως ο Ιταλός παγκόσμιος πρωταθλητής των 80κ. (1994)  Davide Bentello (μέλος της αθλητικής επιτροπής της παγκόσμιας ομοσπονδίας), ο Esteban Perez (πρόεδρος οργανωτικής επιτροπής της παγκόσμιας ομοσπονδίας) και ο Γιάννης Κανέλλης (Διεθνής διαιτητής Α Kumite και κριτής A Kata και Εθνικός προπονητής από το 1990 μέχρι σήμερα).

Φυσικά αξίζει να σταθούμε και στη μεγάλη διάκριση του Γενικού Γραμματέα της Τεχνικής Επιτροπής της ΕΛ.Ο.Κ.  Δημήτρη Τσακατάνη του οποίου απονεμήθηκε από τον πρόεδρο της παγκόσμιας ομοσπονδίας (WFK) Antonio Espinos, το δίπλωμα Accredited Coaches.

Female Children 12-13 years +47kg

Μεγάλη νικήτρια στην κατηγορία ήταν η Αναστασία Καρμανίολα η οποία έκανε μία εξαιρετική πορεία μέχρι τον τελικό επικρατώντας στο δεύτερο γύρο (είχε περάσει bye από τον πρώτο) την Charne Byleveld (Ν. Αφρική) με 1-0 στα σημεία, ενώ στον ημιτελικό κέρδισε την Κωνσταντίνα Αγαθού με 4-1. Η Καρμανιόλα, που πήρε μέρος και στους Βαλκανικούς Αγώνες τον Μάρτιο που μας πέρασε (αλλά στα 42+κ.), βρέθηκε αντιμέτωπη στον τελικό με μία ακόμη Ελληνίδα αθλήτρια την Παναγιώτα Ζήση (κάτοχο ενός DAN), κόντρα στην οποία επικράτησε με 8-0 παίρνοντας το χρυσό μετάλλιο.

Στην τρίτη θέση του βάθρου ανέβηκε η Byleveld που κέρδισε στο μικρό τελικό την Αγαθού με 3-2, ενώ χάλκινο μετάλλιο πήρε και η Άντζελα Ντόη που βγήκε νικήτρια στον άλλο μικρό τελικό απέναντι στην Όλγα Κωστοπούλου.

Όσο για την έκτη εκπρόσωπο της χώρα μας στη συγκεκριμένη κατηγορία την Χριστιάνα Δήμητρα, αφού πέρασε bye από τον πρώτο γύρο στη συνέχεια αντιμετώπισε την Ντόη από την οποία έχασε με 8-0 μένοντας εκτός διεκδίκησης μεταλλίων.

Female Children 12-13 years -42kg.

Η Ελλάδα πανηγύρισε ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο αυτή τη φορά από τη Μαρία Σκοπελίτη. Η κάτοχος της 7ης θέσης στους πρόσφατους Βαλκανικούς Αγώνες (στα -40κ.) ήταν και η μοναδική εκπρόσωπός μας σε αυτή την κατηγορία.

Ωστόσο κατάφερε στον δεύτερο γύρο να πάρει τη νίκη απέναντι στη Ρωσίδα Varvara Shebanova με 8-0, ενώ στον τελικό αντιμετώπισε την Αυστραλή Emily Kro την οποία και κέρδισε με 3-0.

Το χάλκινο μετάλλιο πήρε η Shebanova, χωρίς αγώνα στα repechage, ενώ στην τρίτη θέση του βάθρου ανέβηκε και η Tiane De Bod (Ν. Αφρική) που κέρδισε την συμπατριώτισσά της Tyla Sandy Vilela με 1-0.

Female Children 12-13 years -47kg

Η Ελευθερία Κουσούλη χάρισε στη χώρα μας ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο, στα -47κ. Η Κουσούλη, με τρεις συμμετοχές σε Βαλκανικά Κύπελλα, επικράτησε στον πρώτο γύρο της Xuan NG (Σιγκαπούρη) με 3-0, ενώ στη συνέχεια κατάφερε να αποκλείσει τη Σουηδή Tora Nilsson με 3-1 στα σημεία. Η Ελληνίδα ήταν εξαιρετική και στον μεγάλο τελικό, καθώς επικράτησε της Miriana Tofani (Σαν Μαρίνο) με 8-0 ανεβαίνοντας στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Την τρίτη θέση κατέκτησε η Nilsson, η οποία επικράτησε της Xuan NG με 3-0, όπως και η Kiriana Kamcheka η οποία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο χωρίς να αγωνιστεί.

Female Kata Children 10-11 years

Εξαιρετική ήταν η προσπάθεια των δύο κοριτσιών που συμμετείχαν στις ασκήσεις ακριβείας για λογαριασμό της Ελλάδας με την Παναγιώτα Κουλουρίδου και την Αντωνία Μωϋσίδου να κατακτούν δύο χάλκινα μετάλλια.

Η Κουλουρίδου μπορεί να μην κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Imandi Seneviratne (Αυστραλία), ωστόσο στα repechage ήταν εντυπωσιακή επικρατώντας της Claudia Nikki Dobson κατακτώντας παράλληλα το χάλκινο μετάλλιο.

Από την πλευρά της η Μωϋσίδου ξεκίνησε πολύ καλά αποκλείοντας την Gabriella Alessandri, όμως στον ημιτελικό η Ρωσίδα Varvara Popova φάνηκε πιο ακριβής στις ασκήσεις και πήρε την πρόκριση, με την Ελληνίδα να παίρνει την τρίτη θέση χαρίζοντας ακόμα ένα μετάλλιο στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Παναγιώτα Κουλουρίδου αν και αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας τις προηγούμενες ημέρες, χάρη στην τεράστια βοήθεια των γιατρών και φυσιοθεραπευτών του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, όχι μόνο κατέβηκε στους αγώνες αλλά κέρδισε και το χάλκινο μετάλλιο!

Female Kata Children 12-13 years

Στην κατηγορία αυτή η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τέσσερις αθλήτριες. Την Ελευθερία Κουσούλη, την Αγλαΐα Γυρνα, τη Μαρία Σκοπελίτη και την Λυδία-Μαρία Ζαμπούκη. Και τα τέσσερα κορίτσια προσπάθησαν πολύ για το μετάλλιο, όμως μόνο η Γυρνα κατάφερε να το κάνει κατακτώντας την τρίτη θέση.

H Γυρνα πέρασε bye από τον πρώτο γύρο, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε αντιμέτωπη με την Kiriana Kamcheska (Σκόπια), η οποία νωρίτερα είχε επικρατήσει της Μαρίας Σκοπελίτη.

Η Σκοπιανή έκανε το ίδιο με ακόμα μία Ελληνίδα αθλήτρια αφήνοντας τη Γυρνα εκτός τελικού. Στον πρώτο αγώνα των repechage αντιμετώπισε την Ελευθερία Κουσούλη την οποία και κέρδισε, ενώ στο μικρό τελικό εκτέλεσε ένα πολύ καλό πρόγραμμα ασκήσεων επικρατώντας της εξίσου εξαιρετικής Μαρίας Σκοπελίτη.

Η Λυδία-Μαρία Ζαμπούκη έδωσε τη δική της μάχη στον άλλο μικρό τελικό απέναντι στην Emily Kro (Αυστραλία) αλλά δεν κατάφερε να ανέβει κι αυτή στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία πήρε η Xuan NG, η οποία ήταν αρκετά πιο ακριβής από την Kamcheska κατακτώντας την πρώτη θέση.

Male Children 12-13 years +55kg

Μεγάλη προσπάθεια για κάποιο μετάλλιο κατέλαβαν οι τρεις αθλητές μας που έλαβαν μέρος σε αυτή την κατηγορία με τον Γιώργο Βλάχο να πλησιάζει πιο κοντά αλλά να χάνει τόσο στο δεύτερο γύρο (είχε περάσει bye από τον πρώτο) από το Ρώσο Vladislav Mishlimovich με 9-0, όσο και στον πρώτο αγώνα των repechage από τον Αρμένιο Mikael Arshakyan με το ίδιο σκορ. Ωστόσο οι εμφανίσεις του Έλληνα αθλητή ήταν εξαιρετικές και αξίζουν συγχαρητήρια.

Φυσικά δεν υστέρησαν οι άλλοι δύο με τον Γιώργο Δροσόπουλο να επικρατεί του πολύ καλού Φάνη Σωτηρίου με 9-0 στον πρώτο αγώνα, αλλά να χάνει στη συνέχεια, πολύ δύσκολα, από τον Αυστραλό (ελληνικής καταγωγής) Θανάση Δρίτσα  με 1-0.

Το χρυσό μετάλλιο πήγε στη Ν. Αφρική και συγκεκριμένα στον Schen Marais ο οποίος στον τελικό επικράτησε του Mishlimovich με 4-0. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου βρέθηκαν ο Δρίτσας που κέρδισε στο μικρό τελικό τον Arshakyan με 5-0, όπως και ο επίσης Αυστραλός James Walker που επικράτησε του Baynes (Ν. Αφρική) με 6-1.

Male Children 12-13 years -40kg

Εντυπωσιακός ήταν ο Χρήστος-Στέφανος Ξένος ο οποίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο μετά από μία εξαιρετική πορεία στους αγώνες. Ο κάτοχος των έξι χάλκινων και ενός χρυσού σε Βαλκανικού αγώνες και Camp, ξεπέρασε το εμπόδιο του Farhad Azizov (Αζερμπαϊτζάν) με 1-0 στον πρώτο γύρο, ενώ αργότερα επικράτησε και του Σέρβου Mihajlo Popovic με 10-0. Η πολύ καλή πορεία του Ξένου συνεχίστηκε και στον ημιτελικό όπου απέκλεισε το Ρώσο Grigory Shebanov με 2-0, για να φτάσει στον τελικό και να νικήσει τον επίσης Ρώσο Dmitry Timoshchenko με 7-0 ανεβαίνοντας στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Εκτός, όμως από τον Ξένο, μεγάλη ήταν και η προσπάθεια του Γιάννη Μαλέα ο οποίος πήρε την τρίτη θέση χαρίζοντας στη χώρα μας ακόμα ένα χάλκινο μετάλλιο. Ο Μαλέας, πέρασε bye από τον πρώτο γύρο ενώ στη συνέχεια ηττήθηκε από τον Timoshchenko με 8-0. Στα repeghage όμως ξεπέρασε την αντίσταση του Δανού Alexander Nastasijevic επικρατώντας με 1-0. Το άλλο χάλκινο μετάλλιο πήγε στον Shebanov που κέρδισε τον Azizov με 8-0.

Male Children 12-13 years -45kg

Πολύ κοντά στο χάλκινο μετάλλιο βρέθηκε και ο Κωνσταντίνος Μούγιος που ήταν ο μοναδικός Έλληνας που εκπροσώπησε τη χώρα μας στην κατηγορία των -45κ. Ο Μούγιος πέρασε bye από τον πρώτο γύρο, όμως στα ημιτελικά δεν κατάφερε να επικρατήσει του Ιταλού Davide Raparrini χάνοντας με 3-0.

Οι προσπάθειες για μετάλλιο μεταφέρθηκαν στα repechage με τον Έλληνα αθλητή να ηττάται από το Ρώσο Anton Voytenko με 8-0 μένοντας εκτός μεταλλίων. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Βούλγαρος Vasil Rivov που στον τελικό κέρδισε με 5-0 τον Raparrini. Το δεύτερο χάλκινο μετάλλιο φόρεσε χωρίς να αγωνιστεί ο Ρώσος Nikita Ponomarev.

Male Children 12-13 years -50kg

Γιάννης Κυμπρίτης και Χριστόφορος Ανδριώτης έκαναν, με τη σειρά τους, ο, τι μπορούσαν για να φέρουν μετάλλια στην Ελλάδα στην κατηγορία των -50κ. Ο Κυμπρίτης αγωνίστηκε στον πρώτο γύρο με τον Ινδό Pranay Sharma από τον οποίο έχασε στις λεπτομέρειες με 3-2 μένοντας εκτός συνέχειας.

Ο Χριστόφορος Ανδριώτης από την άλλη πέρασε από τον πρώτο γύρο νικώντας με εντυπωσιακό τρόπο το Σλοβάκο David Podsklan με 8-0, όμως στα ημιτελικά έχασε πολύ δύσκολα από τον Maher Alsanjar (Μπαχρέιν) με 2-0, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο χωρίς να δώσει αγώνα. Με τον ίδιο τρόπο ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου και ο Sharma.

Το χρυσό μετάλλιο πήρε ο Alsanjar που στον τελικό επικράτησε του Αυστραλού Max Noble με 3-0.

Male Children 12-13 years -55kg

Οι επιτυχίες των Ελλήνων καρατέκα δεν σταμάτησαν εδώ καθώς στην κατηγορία των -55κ. ο Κλέαρχος Λίτος και ο Δημήτρης Ρίγας χάρισαν στη χώρα μας ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο.

Ο Λίτος επικράτησε στον πρώτο γύρο του Αλέξανδρου Χαλιδιά με 8-0, ενώ αμέσως μετά αντιμετώπισε έναν ακόμη συμπατριώτη του τον Δημήτρη Ρήγα τον οποίο και κέρδισε με 8-1. Στον τελικό ο Λίτος ήταν εντυπωσιακός νικώντας με 4-0 τον Σουηδό David Engman.

Χαλιδιάς και Ρήγας κοντραρίστηκαν για το χάλκινο μετάλλιο με τον δεύτερο να επικρατεί με 8-0. Για το χάλκινο μετάλλιο αγωνίστηκε και ο Κωνσταντίνος Μπέλλος ο οποίος όμως ηττήθηκε από τον Klooster με 8-0.

Male Kata Children 10-11 years

Από τις κατηγορίες με τις περισσότερες συμμετοχές στους αγώνες και τη χώρα μας να εκπροσωπείται από πέντε αθλητές. Η αρχή έγινε με τον Κωνσταντίνο Πασσά, ο οποίος πέρασε bye από τον πρώτο γύρο, όμως στη συνέχεια έμεινε εκτός από τον Ινδό Karl Vatcha.

Μεγάλη προσπάθεια κατέβαλε και ο Νίκος Αργυρός ο οποίος πέρασε κι αυτός bye από τον πρώτο γύρο, όμως βρέθηκε μπροστά στον επίσης εξαιρετικό Αλέξανδρο Μουχλιανίτη από τον οποίο αποκλείστηκε.

Ο Μουχλιανίτης με τη σειρά του προχώρησε μέχρι τα ημιτελικά με τους κριτές να δίνουν την πρόκριση στο Ρώσο Nikita Gureev. Την ίδια τύχη στην ίδια φάση των αγώνων είχε και ο Χαράλαμπος Δελλής, ο οποίος έμεινε εκτός τελικού από τον Yu Hin Tang (Χονγκ-Κονγ).

Ο πέμπτος και τελευταίος Έλληνας αθλητής που πήρε μέρος σε αυτή την κατηγορία ήταν ο Αλέξανδρος Σανακίδης. Ο Σανακίδης πέρασε bye από τον πρώτο γύρο, ενώ αργότερα εκτέλεσε με εξαιρετικό τρόπο τις ασκήσεις επικρατώντας του Marco Gaspari. Στα προημιτελικά όμως δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον Tang και έμεινε εκτός ημιτελικών.

Στα repechage πέρασε στον πρώτο αγώνα από το Ρώσο Makar Mikhalev , άλλα στον τελικό βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Δελλή ο οποίος επικράτησε κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο.

Μία ανάσα από το χάλκινο μετάλλιο έφτασε και ο Μουχλιανίτης, ωστόσο στο μικρό τελικό ηττήθηκε από τον Ινδό Vatcha.

Male Kata Children 12-13 years

Εντυπωσιακές εκτελέσεις ασκήσεων ακριβείας είχαμε και σε αυτή την κατηγορία με την Ελλάδα να συμμετέχει με τέσσερις αθλητές. Ο Κωνσταντίνος Μπέλλος έμεινε εκτός συνέχειας από τον πρώτο γύρο με τον Kin Shing Chan (Χονγκ-Κονγκ) να περνάει στην επόμενη φάση.

Ο Μπέλλος προσπάθησε να διεκδικήσει το χάλκινο μετάλλιο στα repechage, όμως δεν μπόρεσε να επικρατήσει του Σέρβου Luka Cerovic, ο οποίος στη συνέχεια πήρε την τρίτη θέση. Το εντυπωσιακό με τον Μπέλλο είναι ότι τόσο ο Chan, που αντιμετώπισε στον πρώτο γύρο, όσο και ο Cerovic που κόντραρε στα repechage ήραν από ένα μετάλλιο!

Αργότερα ήρθε η σειρά του Χρήστου-Στέφανου Ξένου, ο οποίος πέρασε από την πρώτη φάση επικρατώντας του Justin Richard Baynes, όμως στη συνέχεια έπεσε πάνω στον εξαιρετικό Cerovic, από τον οποίο και έχασε.

Καλή αρχή και για τον Κυμπρίτη που αγωνίστηκε στον πρώτο γύρο απέναντι στο συμπατριώτη του Δημήτρη Ρήγα. Ο Κυμπρίτης πήρε τη νίκη, αλλά στη συνέχεια αποκλείστηκε από τον Mefer Alasmari (Σαουδική Αραβία).

Ο Κυμπρίτης προσπάθησε για το μετάλλιο στα repechage, αλλά ηττήθηκε από τον Αυστραλό Collins.