Καράτε – Ο Γιώργος Τζάνος πήρε την τρίτη θέση στους Παγκόσμιους Αγώνες στο Cali

Μετά από τη μεγάλη επιτυχία της Μαρίας Βιμπρανιετσοβά και το ασημένιο μετάλλιο στο θαλάσσιο σκι στο αγώνισμα του άλματος, ήρθε άλλη μία να επιβεβαιώσει ότι οι Έλληνες αθλητές παρά το τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν μπορούν και συνεχίζουν να διακρίνονται σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Γιώργου Τζάνου, ο οποίος μετά από μία εξαιρετική εμφάνιση στην κατηγορία Kumite -84kg κατάκτησε το χάλκινο μετάλλιο διατηρώντας την παράδοση της συγκομιδής μεταλλίων που έχει το ελληνικό καράτε στους Παγκόσμιους Αγώνες.

Ο Τζάνος ξεκίνησε με το «δεξί» στον πρώτο όμιλο επικρατώντας του Cesar Antonio Herrera (Βενεζουέλα) με 2-1 στα σημεία. Στη συνέχεια αντιμετώπισε το Γάλλο Kenji Grillon τον οποίο και κέρδισε με 1-0 (1 Yuko), βάζοντας πλώρη για το βάθρο.

Επόμενος αντίπαλος ήταν ο Κολομβιανός, ο οποίος είχε όλο το Evangelista Mora Coliseum με το μέρος του (οι αγώνες γίνονται στο Cali της Κολομβίας), ωστόσο ο Τζάνος ήταν ψύχραιμος και σταθερός και κατάφερε να πάρει την πρόκριση στον επόμενο γύρο επικρατώντας με παρατήρηση.

Στον ημιτελικό βρέθηκε αντιμέτωπος με τον δυνατό Αιγύπτιο Hany Shaker Keshta, από τον οποίον ηττήθηκε με δύο Yuko μένοντας εκτός τελικού. Αυτό όμως λίγο επηρέασε τον Έλληνα αθλητή, καθώς τρεις ώρες αργότερα αντιμετώπισε και πάλι τον Grillon στο μικρό τελικό τον οποίον κέρδισε και πάλι, αυτή τη φορά με παρατήρηση, κατακτώντας την τρίτη θέση και παράλληλα το χάλκινο μετάλλιο.

Έβδομο μετάλλιο για το Καράτε!

Ο Τζάνος με την επιτυχία του αυτή πρόσθεσε ακόμα ένα μετάλλιο για το Καράτε στους Παγκόσμιους Αγώνες. Η αρχή είχε γίνει από τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο το 2001 στην Akita (Ιαπωνία) όπου είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στο Kumite Open χάνοντας στον τελικό από το Γάλλο David Felix.

Ο Παπαδόπουλος χάρισε άλλα δύο μετάλλια στη χώρα μας το 2005 στο Duisburg (Γερμανία) παίρνοντας τη δεύτερη θέση στην κατηγορία Kumite -75kg, ενώ το 2009 (στους προηγούμενους Αγώνες) είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία Kumite -80kg.

Φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε το χρυσό μετάλλιο του Δημήτρη Τριανταφύλλη το 2005 στο Duisburg στην κατηγορία Kumite -65kg όπου είχε επικρατήσει του Luis Plumacher (Βενεζουέλα), αλλά και το επίσης χρυσό μετάλλιο του Γιώργου Τζάνου το 2009 στην κατηγορία Kumite -75kg όπου στον τελικό είχε πάρει τη νίκη κόντρα στο Βέλγο Diego Vandeschrick.

Στα ελληνικά μετάλλια συμπεριλαμβάνεται και ο Σπύρος Μαργαριτόπουλος που στη διοργάνωση του 2009 (Ταϊβαν) είχε πάρει το ασημένιο μετάλλιο χάνοντας στον τελικό από το Γερμανό Jonathan Horne.

Μία καριέρα γεμάτη μετάλλια!

Οι διακρίσεις του Γιώργου Τζάνου σε μεγάλες διοργανώσεις είναι αμέτρητες. Ο 23χρονος καρατέκα έχει κατακτήσει συνολικά 15 μετάλλια, σε Παγκόσμια και  Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, Βαλκανικά Κύπελλα και μεγάλα τουρνουά.

Αναλυτικά έχει δύο μετάλλια στους Παγκόσμιους Αγώνες, οκτώ μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (σε όλες τις ηλικίες), δύο μετάλλια σε Βαλκανικά Κύπελλα και ένα μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Παρακολουθήστε όλους τους τελικούς σε όλες τις κατηγορίες