Κανόε Καγιάκ – Κυρίαρχος ο Ναυτικός Αθλητικός Σύνδεσμος

Ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα το 23ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα σπριντ Κανόε-Καγιάκ που διεξήχθη στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά. Η διοργάνωση αυτή ήταν αφιερωμένη στην μνήμη του «θρύλου» του αθλήματος Ανδρέα Κιλιγκαρίδη, που πριν από λίγες μέρες έχασε τη μάχη με τη ζωή.

Πρωταθλητής, για όγδοη φορά στην ιστορία του, αναδείχθηκε ο Ναυτικός Αθλητικός Σύνδεσμος (Ν.Α.Σ), ο οποίος με αυτή την επιτυχία πλησίασε ακόμη περισσότερο, στους τίτλους, τον Ναυτικό Όμιλο Βόλου Αργοναύτες (Ν.Ο.Β.Α) που παραμένει στην κορυφή της σχετικής λίστας με εννέα κατακτήσεις.

Εκτός από τον όγδοο τίτλο του ο Ν.Α.Σ κατάφερε να στεφθεί για δεύτερη συνεχόμενη φορά Πρωταθλητής Ελλάδος στο σπριντ κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Τους αγώνες παρακολούθησε σύσσωμη η πολιτική και αθλητική ηγεσία της χώρας, ενώ πριν από την έναρξη της Τελετής των απονομών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του Ανδρέα Κιλιγκαρίδη.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός, ο οποίος μίλησε για τη διοργάνωση.

«Θέλω πρώτα απ’ όλα να συγχαρώ την Ελληνική Ομοσπονδία Κάνοε-Καγιάκ για την επιτυχημένη διοργάνωση του 23ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Σπριντ και τους διακριθέντες αθλητές, στους οποίους εύχομαι υγεία και καλή συνέχεια.

Η διοργάνωση αυτή γίνεται στη σκιά της απώλειας του πρωταθλητή μας Ανδρέα Κιλιγκαρίδη. Με τον οφειλόμενο σεβασμό σ’ αυτό το τραγικό γεγονός, θέλω ξεκάθαρα να πω πως είναι χρέος της πολιτείας, και απέναντι στη μνήμη του Ανδρέα Κιλιγκαρίδη, να μην αφήσουμε καμία απολύτως σκιά και καμία ανεύθυνη φημολογία να κηλιδώνει το άθλημα, και ευρύτερα τον αθλητισμό μας.

Και ως προς αυτό, θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Αντώνη Νικολόπουλο, για την σοβαρότητα που επέδειξε σ’ αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα.

Λίγο πριν, είχαμε με τον Πρόεδρο την ευκαιρία να δούμε μαζί τις εγκαταστάσεις εδώ στον Σχινιά και να συζητήσουμε τα ζητήματα που απασχολούν την Ομοσπονδία.

Είναι βέβαιο πως πολλά μπορούν και πρέπει να γίνουν: τόσο για την ουσιαστικότερη αρωγή στο Κάνοε – Καγιάκ, όσο και για την καλύτερη προστασία και αξιοποίηση του κωπηλατοδρομίου, και την ενίσχυση της λειτουργίας του ως αθλητικού χώρου αναφοράς αλλά και τουριστικού προορισμού εδώ στον πανέμορφο Σχινιά και τον υδροβιότοπό του, και ευρύτερα στον Μαραθώνα, μια περιοχή με βαριά πολιτιστική κληρονομιά.

Στο μέτρο του δημοσιονομικά εφικτού, αλλά και με συναίσθηση της ευθύνης για την προστασία της ολυμπιακής μας κληρονομιάς και την προώθηση του αθλητισμού, των Ολυμπιακών αθλημάτων όπως το Κανόε-Καγιάκ, θα αναζητήσουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

Μ’ αυτές τις σκέψεις, και με τη διαβεβαίωση  ως προς την βούληση τόσο του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Πάνου Παναγιωτόπουλου, όσο και εμού προσωπικά, για την στήριξη του αθλητισμού, ώστε όχι μόνο να περάσουμε τον κάβο της κρίσης, αλλά και να θέσουμε υγιείς βάσεις για το μέλλον, συγχαίρω για μια ακόμη φορά τους διοργανωτές και όλους τους αθλητές και εύχομαι ολόψυχα καλή συνέχεια».

Στο αγωνιστικό κομμάτι ο Ν.Α.Σ κυριάρχησε στα περισσότερα αγωνίσματα συγκεντρώνοντας 279,5 βαθμούς. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Αιγυπτιωτών με 199,5 βαθμούς, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε ο Ναυτικός Όμιλος Χαλκίδας-πρωταθλητής Ελλάδος το 2011- που συγκέντρωσε 182,5 βαθμούς.

Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν ο Ναυτικός Όμιλος Πόρου-Τροιζηνίας με 147, 5 βαθμούς και ο Ναυτικός Όμιλος Παμβώτιδος με 143,0 βαθμούς.

Οι κάτοχοι του τίτλου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κανόε-Καγιάκ σπριντ

1991 Ν.Ο.Β.Α.
1992 Ν.Ο.Β.Α.
1993 Ν.Ο.Β.Α.
1994 Ν.Ο.Β.Α.
1995 Ν.Ο.Β.Α.
1996 Ν.Ο.Β.Α
1997 Ν.Ο.Β.Α.
1998 Ν.Ο.Β.Α
1999 Ν.Α.Σ
2000 Ν.Ο. Πόρου
2001 Ν.Α.Σ
2002 Ν.Ο.Β.Α.
2003 Ν.Α.Σ.
2004 Ν.Ο. Χαλκίδας
2005 Ν.Α.Σ
2006 Ν.Ο.Χαλκίδας
2007 Ν.Α.Σ.
2008 Ν.Ο. Χαλκίδας
2009 Ν.Α.Σ.
2010 Ν.Ο.Χανίων
2011 Ν.Ο. Χαλκίδας
2012 Ν.Α.Σ.
2013 Ν.Α.Σ.