Κανόε Καγιάκ – «Άστοχη και άτυχη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ»

Οι τραγικές απώλειες τριών αθλητών μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ήταν η αφορμή για να αρχίσει μία αντιπαράθεση εν μέσω ανακοινώσεων μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των Ομοσπονδιών Κανόε Καγιάκ και Κωπηλασίας.

Ο θάνατος της 23χρονης Μαριάννας Ζαχαριάδη (αθλήτρια στίβου), του 37χρονου Ανδρέα Κιλιγκαρίδη (αθλητής κανόε καγιάκ) και του 26χρονου Στρατή Αλεξίδη (πρώην κωπηλάτης) από την ίδια ασθένεια (οξεία λευχαιμία) άνοιξε τους «ασκούς του Αιόλου» για το κόμμα της Κουμουνδούρου, το οποίο επιτέθηκε σφόδρα στις ομοσπονδίες ζητώντας ευθέως να γίνει έρευνα ντόπινγκ!

Το othersportsnews.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Κανόε Καγιάκ κύριο Αντώνη Νικολόπουλο και του ζήτησε να τοποθετηθεί για την «κόντρα» που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες.

«Η ανακοίνωση αυτή ήταν πέρα για πέρα άστοχη και άτυχη. Μήπως γνωρίζει ο κύριος αυτός που συνέταξε αυτή την ανακοίνωση, πόσα παιδιά «χάνονται» από τη συγκεκριμένη ασθένεια; Δανείστηκαν ένα παρόμοιο περιστατικό από την Κύπρο και μαζί με το θάνατο ενός πρώην κωπηλάτη και του Ανδρέα Κιλιγκαρίδη άφησαν υπαινιγμούς για ντόπινγκ!

Ας επισκεφθούν ένα νοσοκομείο ή έναν ειδικευμένο ιστότοπο και να δουν τα στατιστικά στοιχεία που έχει η συγκεκριμένη ασθένεια και η θνησιμότητα της στον πληθυσμό. Αυτό θα ήταν πολύ πιο παραγωγικό παρά να προσπαθούν να εντυπωσιάσουν με αυτά τα τρία τυχαία περιστατικά.

Από τη μεριά μου, ως πρόεδρος της Ε.Ο.Κ-Κ, δεν επιθυμώ να δημιουργήσω κανένα θέμα με την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά όπως τονίζει και η επίσημη απάντηση της Ε.Ο.Κ-Κ η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «καρφί» στην καρδιά του ελληνικού ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Προσωπικά, μπορεί να μη θεωρώ ότι η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή, αλλά το αποτέλεσμα δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Φανταστείτε τώρα να βγαίνει προς τα έξω ότι τα παιδιά πεθαίνουν στον αθλητισμό αυτό θα ήταν και η πλήρης κατάρρευσή του! Θα έπρεπε να μελετήσουν τη συγκεκριμένη ανακοίνωση πιο προσεχτικά προκειμένου να αποφευχθεί όλη αυτή η ιστορία.

Αν και κοινοποιήσαμε τη δική μας απάντηση στο κόμμα (στον τομέα του αθλητισμού) δυστυχώς δεν είχαμε την τύχη να επικοινωνήσουμε με κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και να λυθεί η όλη κατάσταση.

Ελπίζω και ευελπιστώ όλα να τελειώσουν εδώ και αν μη τι άλλο να σταματήσουν να αμαυρώνουν τις μνήμες των παιδιών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η αθλητική ηγεσία και η δικαιοσύνη οφείλουν να παρέμβουν άμεσα, ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για συμπτωματικά γεγονότα ή υπάρχουν πλευρές που σχετίζονται με την πολύχρονη προπονητική διαδικασία και την ιατροφαρμακευτική αγωγή που πιθανά ελάμβαναν οι αθλητές», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Ζαχαριάδη, η Κύπρια αθλήτρια του στίβου, άφησε την τελευταία της πνοή τον Απρίλιο στα 23 της έπειτα από μάχη με μία σπάνια μορφή καρκίνου τα τελευταία δύο χρόνια. Ο Κιλιγκαρίδης, πρωταθλητής του κανόε- καγιάκ «έφυγε» τον προηγούμενο μήνα, μέσα σε μερικά 24ωρα από τη στιγμή που έπεσε σε κώμα υποφέροντας από οξεία λευχαιμία χωρίς να το γνωρίζει. Το νέο σοκ προήλθε από την είδηση πως «έσβησε» ο Στρατίδης, αθλητής της κωπηλασίας, «χτυπημένος» και εκείνος από την ίδια ασθένεια.

«Σε κάθε περίπτωση, η αθλητική ηγεσία και οι αθλητικές ομοσπονδίες οφείλουν να λαμβάνουν τα μέτρα τους για την προστασία των αθλητών, με τακτικούς προληπτικούς ελέγχους υγείας αλλά και πιστή εφαρμογή των κανονισμών αντιντόπινγκ. Είχαν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις;», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που καταλήγει με την επισήμανση πως εξαιτίας των περικοπών και στον αθλητισμό «έχουν ατονήσει πλήρως τόσο η πρόληψη όσο και οι έλεγχοι, δυστυχώς με οδυνηρά αποτελέσματα».

Αναλυτικά η απάντηση της Ε.Ο.Κ-Κ:

Κυρίες, Κύριοι,

Με θλίψη διαβάσαμε ανακοίνωση πολιτικού κόμματος που με προχειρότητα, άκριτα και αβασάνιστα με αφορμή τον θάνατο ενός πρώην κωπηλάτη από την ίδια ασθένεια που απεβίωσε ο αθλητής μας Ανδρέας Κιλιγκαρίδης, δανειζόμενη και ένα παρόμοιο περιστατικό από την Κύπρο άφησε υπαινιγμούς για Ντόπινγκ και άλλα σχετικά.

Επειδή, παρόμοιες ανακοινώσεις βάλλουν ευθέως στην καρδιά του αθλητισμού και πιο συγκεκριμένα του ερασιτεχνικού αθλητισμού και αμαυρώνουν μνήμες όπως στην προκειμένη περίπτωση του Παγκόσμιου Πρωταθλητή μας, Ανδρέα Κιλιγκαρίδη η Ε.Ο.Κ.-Κ. δίνει την παρακάτω απάντηση:

Η Ελληνική Ομοσπονδία Κάνοε-Καγιάκ είναι από τις λίγες ομοσπονδίες που δεν είχε κρούσμα αλλά ούτε καν υπόνοια για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Οι έλεγχοι είναι συνεχείς στις επίσημες διοργανώσεις και  τις διεθνείς διοργανώσεις.  Πιο συγκεκριμένα για τον Ανδρέα λόγω του γεγονότος ότι επρόκειτο για αθλητή υψηλού επιπέδου (τρεις φορές συμμετοχή σε Ολυμπιάδα), Παγκόσμιος και Ευρωπαϊκός Πρωταθλητής, οι έλεγχοι ήταν τακτικοί και έκτακτη από τη Wada.

Ο συντάκτης της ανακοίνωσης θα μπορούσε να απευθυνθεί στην Ε.Ο.Κ.Κ. και να διαπιστώσει κατ’ ιδίαν τι παίρνουν οι Πρωταθλητές του κάνοε-καγιάκ.

Εκείνοι που βγάζουν εύκολα συμπεράσματα θα μπορούσαν να επισκεφτούν ένα website και να ενημερωθούν για την ασθένεια και τη θνησιμότητά της στον πληθυσμό και να μην προσπαθούν να εντυπωσιάσουν με τα δύο τυχαία περιστατικά στον αθλητισμό.

Κύριοι που εκδώσατε αυτή την ανακοίνωση πιστεύουμε πως είστε θύματα παραπληροφόρησης, όμως άθελά σας προσθέσατε ένα καρφί στην καρδιά του ερασιτεχνικού αθλητισμού, που πιστεύουμε δεν ήταν ο στόχος σας.

Κύριοι, εμείς, τα διοικητικά συμβούλια του ερασιτεχνικού αθλητισμού είμαστε οι ρομαντικοί αυτού του χώρου και μετά από περικοπές που δεν έχουν μέτρο προσπαθούμε να στηρίξουμε τον Ελληνικό αθλητισμό με κάθε τρόπο.

Σε αυτή την προσπάθεια σας θέλουμε αρωγούς και συμπαραστάτες για καθαρό αθλητισμό, για πραγματικό αθλητισμό έξω και πέρα από παιχνίδια εντυπωσιασμού και παραπληροφόρησης.

Το Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κάνοε-Καγιάκ