Θαλάσσιο σκι – Ασημένιο μετάλλιο για τη Μαρία Βιμπρανιετσοβά στους Παγκόσμιους Αγώνες στο Cali!

Η Ελληνική σημαία κυμάτισε για μία ακόμη φορά σε μεγάλη διοργάνωση. Αυτή τη φορά στους Παγκόσμιους Αγώνες 2013 που διοργανώνονται στο Cali της Κολομβίας υπό τη «σκέπη» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (IOC).

Η «Γαλανόλευκη» υψώθηκε στο Los Andes Club για λογαριασμό της Μαρίας Βιμπρανιετσοβά, η οποία πραγματοποίησε μία εξαιρετική εμφάνιση στο θαλάσσιο σκι στο αγώνισμα του άλματος.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια και με αμέτρητες διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες, ξεκίνησε την πορεία της προς το βάθρο, από τον προκριματικό γύρο όπου με καλύτερο άλμα στα 45.70μ. κατέκτησε την πρώτη θέση.

Το πρώτο άλμα της Βιμπρανιετσοβά μετρήθηκε στα 42.20μ. που την έφερε προσωρινά στη δεύτερη θέση καθώς η Γαλλίδα Marion Mathieu είχε 44.30μ.

Στο δεύτερο άλμα «πέταξε» στα 45.50μ., ισοβαθμώντας στην πρώτη θέση με την Αμερικανίδα Reggina Jaquess, ωστόσο η Ελληνίδα είχε καλύτερο πρώτο άλμα κάτι που της έδινε, μέχρι εκείνη την ώρα την πρωτιά.

Στο τελευταίο άλμα η Βιμπρανιετσοβά πήγε20 εκατοστάπιο μακριά και με 45.70μ. κατέκτησε την πρώτη θέση, καθώς το άλμα τόσο της Jaquess, όσο και της Mathieu δεν μετρήθηκε. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Σουηδή Lisa Frank, η οποία είχε ως καλύτερο άλμα το δεύτερο με 44.60μ.

Συναρπαστικός ο τελικός!

Στο μεγάλο τελικό η Βιμπρανιετσοβά αγωνιζόταν τελευταία, καθώς είχε πάρει την πρώτη θέση στα προκριματικά. Στο πρώτο της άλμα έκανε 44.70μ, όσο ακριβώς είχε κάνει και λίγο νωρίτερα η Jaquess!

Ο τελικός φαινόταν από την αρχή ότι θα είχε μεγάλη αγωνία και ουσιαστικά θα παιζόταν ανάμεσα σε Jaquess και Βιμπρανιετσοβά, αφού τόσο η Mathieu, όσο και η Francke ήταν, μέχρι στιγμή εκτός αγώνα.

Στο δεύτερο άλμα η Jaquess έφτασε στα 49.40μ., βάζοντας μεγάλη υποψηφιότητα για το χρυσό μετάλλιο, καθώς η Ελληνίδα μπορεί να έκανε καλύτερο άλμα από αυτό που της έδωσε την πρωτιά στον προκριματικό, όμως το 48.80μ την έφερνε στην δεύτερη θέση.

Στο τελευταίο άλμα η Jaquess έκανε 46.70μ., μένοντας με την καλύτερη επίδοση του δεύτερου άλματος και παράλληλα περίμενε τη Βιμπρανιετσοβά να ολοκληρώσει τις προσπάθειες της. Η Ελληνίδα λίγο έλλειψε να πάρει το χρυσό μετάλλιο μέσα από τα χέρια της Αμερικανίδας, όμως το 49.10μ., της έδωσε το ασημένιο μετάλλιο μια επιτυχία αναμφίβολα τεράστια για το ελληνικό θαλάσσιο σκι και φυσικά για τον ελληνικό αθλητισμό.

Μεγάλη μάχη έγινε και για το χάλκινο μετάλλιο με την Whitney McClintock (Καναδάς) να παίρνει την τρίτη θέση στην τελευταία της προσπάθεια με 47.40μ., αφήνοντας τέταρτη τη Γαλλίδα Mathieu με 46.50μ. Στην πέμπτη θέση ήταν η Saaya Hirosawa (Ιαπωνία) με 43.90 βαθμούς, ενώ την εξάδα συμπλήρωσε η Francke (Σουηδία) με 40.70μ.

Το τέταρτο μετάλλιο!

Η δεύτερη θέση της Βιμπρανιετσοβά μας χάρισε το τέταρτο μετάλλιο σε Παγκόσμιους Αγώνες, στο θαλάσσιο σκι,  μετά από εκείνα της Αγγελικής Ανδριανοπούλου, η οποίας στους Αγώνες του 1997 στο Lahti της Φινλανδίας είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στις φιγούρες, το χάλκινο στο σλάλομ, ενώ το 2001 στους Αγώνες της Akita στην Ιαπωνία είχε ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου!

Λάθος πληροφόρηση στο Wikipedia!

Αν ψάξει κάποιος να βρει τα αποτελέσματα της Μαρίας Βιμπρανιετσοβά  στους Παγκόσμιους Αγώνες στη σελίδα του wikipedia θα ανακαλύψει ότι λάθος πληροφόρηση (τα στοιχεία που έχουν περαστεί για την Ελληνίδα είναι λανθασμένα), καθώς την αναφέρουν μεν ως κάτοχο του ασημένιου μεταλλίου στο άλμα, αλλά δίπλα έχουν τη σημαία των ΗΠΑ και δεξιά του ονόματος, σε παρένθεση, τη συντομογραφία των Ηνωμένων Πολιτειών!

Τι είναι οι Παγκόσμιοι Αγώνες

Οι Παγκόσμιοι Αγώνες είναι μια διεθνής διοργάνωση που αποτελείται από αθλήματα τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα των Ολυμπιακών Αγώνων. Όπως και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, έτσι και οι Παγκόσμιοι διοργανώνονται κάθε τέσσερα χρόνια από τη Διεθνή Ομοσπονδία Παγκόσμιων Αγώνων (IWGA), με τη βοήθεια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (IOC).

Στη φετινή διοργάνωση λαμβάνουν μέρος 2.870 αθλητές από 98 χώρες οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε 32 αθλήματα.

Οι πρώτοι Αγώνες έγιναν το 1981 στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και ακολούθησαν η Μ. Βρετανία (1985), η Δ. Γερμανία (1989), η Ολλανδία (1993), η Φινλανδία (1997), η Ιαπωνία (2001), η Γερμανία (2005), η Ταϊβαν (2009) και η Κολομβία (2013).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα έχει μία αξιόλογη παρουσία στους Αγώνες έχοντας κατακτήσει μέχρι στιγμής 13 μετάλλια, τέσσερα χρυσά, επτά ασημένια και δύο χάλκινα.

Φέτος η χώρα μας εκπροσωπείται από μία αθλήτρια (Μαρία Βιμπρανιετσοβά) στο θαλάσσιο σκι και έναν αθλητή τον Μιχαήλ-Γιώργο Τζάνο στο καράτε. Ο Τζάνος μάλιστα είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους συγκεκριμένους Αγώνες το 2009 στην Ταϊβάν στην κατηγορία Kumite στα -75κ., ενώ φέτος αγωνίζεται στην κατηγορία Kumite στα -84κ.