Η Εθνική ομάδα ανσάμπλ αποκαλύπτεται στο othersportsnews.gr

Άγιος Κοσμάς ώρα 16:45. Είχαμε καθυστερήσει 45 ολόκληρα λεπτά, καθώς η συνάντηση με την Τζένη Παπαδοπούλου και την Εθνική ομάδα του ανσάμπλ είχε οριστεί στις 16:00.

Αφού καταφέραμε να μπούμε (μη ρωτήσετε πώς) στον περιβάλλοντα χώρου του κλειστού, εισβάλλαμε στην πρώτη πόρτα που βρήκαμε μπροστά μας. Εκεί, αντί να δούμε κορύνες, μπάλες και κορδέλες, βρεθήκαμε μπροστά σε πολλά στρώματα, σε μονόζυγα και ίππους.

Ο πρώτος άνθρωπος που μας υποδέχτηκε ήταν ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής στις ασκήσεις εδάφους, Λευτέρης Κοσμίδης, ο οποίος μας υπέδειξε το χώρο που έκαναν τις προπονήσεις τα κορίτσια του ανσάμπλ.

Εμείς ως…σωστοί Έλληνες αντί να κάνουμε το γύρο του κλειστού πατήσαμε πάνω σε στρώματα καθώς σκεφτήκαμε ότι η απόσταση είναι σαφώς μικρότερη από το να περπατήσουμε εκατό μέτρα παραπάνω…

Στη σάλα μας περίμενε η Τζένη Παπαδοπούλου μπροστά σε ένα γραφείο με αμέτρητα χαρτιά, μαζί με τη βοηθό της  κυρία Γωγώ Αργυρού, ενώ τα κορίτσια είχαν αρχίσει ήδη το ζέσταμα.

Αφού ήπιαμε ένα ποτήρι νερό που μας πρόσφερε η κυρία Παπαδοπούλου, ξεκινήσαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που αξίζει να διαβάσετε.

Νέα ομάδα, νέα προγράμματα, νέοι στόχοι….

Στα πλαίσια του νέου Ολυμπιακού κύκλου έχουμε δύο νέα προγράμματα. Το ένα με τις δέκα κορύνες και το άλλο με τις δύο κορδέλες και τρεις μπάλες. Αυτό που θέλουμε είναι να προετοιμαστούμε για το Παγκόσμιο στο Κίεβο (28 Αυγούστου-1 Σεπτεμβρίου) και να τα παρουσιάσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό όπως λέω και στα κορίτσια. Αν η εκτέλεση των προγραμμάτων είναι έτσι όπως πρέπει, θεωρώ ότι θα έχουμε και το καλύτερο αποτέλεσμα.

Πριν από το Παγκόσμιο θα υπάρξουν κι άλλες διοργανώσεις που θα πάρετε μέρος;

Εκτός από τα εσωτερικά τεστ και τις παρουσιάσεις που κάνουμε εδώ στις εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά, έχουμε προγραμματίσει να πάμε στην Αγ. Πετρούπολη (14 Αυγούστου) που είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Εκεί θα συμμετάσχουν 24 χώρες από τις 30 που θα πάρουν μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Όπως καταλαβαίνετε θα είναι μία πολύ δυνατή διοργάνωση. Το κακό για εμάς είναι ότι αυτός θα είναι ο πρώτος αγώνας του νέου Ολυμπιακού κύκλου κι αυτό γιατί αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου είχαμε αρκετά προβλήματα με τραυματισμούς, αποχωρήσεις αθλητριών, τη συγκρότηση νέας ομάδας κι όλο αυτό μας πήγε πίσω.

Αυτό που λέτε συμβαίνει μετά από κάθε Ολυμπιάδα;

Δυστυχώς! Θεωρώ ότι οι Ελληνίδες αθλήτριες της ρυθμικής γυμναστικής σταματάνε στην καλύτερη ηλικία. Δηλαδή, στην ηλικία των 18 ετών που είναι πια ώριμες, ξέρουν ακριβώς τι κάνουν και πώς το κάνουν, ξέρουν το πως θα χορέψουν στο ταπί, το πως θα ανταποκριθούν στις ασκήσεις κλπ. Απλώς επειδή η ρυθμική είναι ένα άθλημα που ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία (από έξι χρονών μπαίνει μία αθλήτρια στο γυμναστήριο)και έχει αρκετές ώρες προπόνησης, καθώς είναι ένα άθλημα που βασίζεται στις λεπτομέρειες είναι λογικό να κουράζεται.

Στερείται πολλά πράγματα, που πρέπει να κάνει σε μία ηλικία πχ 14 ετών, γιατί είναι διαρκώς μέσα στο γυμναστήριο, επομένως είναι δύσκολο όταν φτάσει στα 18 να συνεχίσει.

Αυτό ακριβώς το πρόβλημα αντιμετωπίσαμε και μετά την Ολυμπιάδα. Όπως είπα και πιο πριν είχαμε κάποιους τραυματισμούς, κάποιες αθλήτριες αποχώρησαν γιατί δεν μπορούσαν να μπουν στη διαδικασία ενός νέου ολυμπιακού κύκλου, η Σταυρούλα (Σαμαρά) έφυγε για να δώσει Πανελλήνιες και μετά γύρισε και πάλι στην ομάδα, οπότε καταλαβαίνετε ότι η απουσία μας από τον πρώτο κύκλο, στον οποίον έγιναν διάφοροι αγώνες στο εξωτερικό (Παγκόσμια Κύπελλα κτλ) ήταν δεδομένη.

Πόσο έτοιμη θεωρείτε ότι είναι η ομάδα αυτή τη στιγμή;

Παρά τα προβλήματα που ανέφερα προηγουμένως, η ομάδα έχει φτάσει σε ένα πολύ καλό στάδιο. Αυτό που θέλω και ζητάω από τα κορίτσια είναι να είναι ψύχραιμες και ήρεμες στην εκτέλεση των προγραμμάτων. Είναι κάτι που μπορούν να το κάνουν. Το έχουν δείξει στις προπονήσεις, αλλά και στις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει.

Έχουν ανταπεξέλθει σωστά, αποφεύγοντας τα τραγικά λάθη. Εξάλλου τα δύο έμπειρα κορίτσια που έχω, η Ελένη Δόικα και η Σταυρούλα Σαμαρά, είναι ένας πολύ καλός κορμός και με την εμπειρία τους συμβουλεύουν και τις υπόλοιπες που μπαίνουν για πρώτη φορά σε μία τέτοια προετοιμασία για μία μεγάλη διοργάνωση. Γενικά θεωρώ ότι τα πάντα είναι στο χέρι τους και στο μυαλό τους.

Μια που αναφέρατε αυτό το «πάντρεμα» μεταξύ παλιών και νέων, τα κορίτσια έχουν «δέσει» μεταξύ τους;

Ναι, και αγωνιστικά και προσωπικά. Λειτουργούν σαν μια οικογένεια. Λύνουν μεταξύ τους τα όποια προβλήματα (και ήταν αρκετά όπως είπα) κι αυτό τις «δένει» όλο και πιο πολύ, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για μία ομάδα.

Να σας πάω ένα χρόνο πίσω. Τι ακριβώς έγινε στο Λονδίνο;

Εγώ θα σας πάω ακόμα πιο πίσω…Ουσιαστικά περάσαμε από δύο προκρίσεις. Η μία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μονπελιέ και εκεί για να περάσουμε στο προολυμπιακό τουρνουά έπρεπε να είμαστε μέσα στη 12άδα.

Σας πληροφορώ ότι μας είχαν ξεγραμμένες! Γενικά μας είχαν μέχρι 15άδα. Τελικά τους «χαλάσαμε» λίγο τις προβλέψεις και μπήκαμε στην 11άδα. Όταν πήγαμε στον test event του Λονδίνου ήμασταν πάρα πολύ δυνατές. Ουσιαστικά κάναμε τρεις μέρες αγώνα! Κι αυτό γιατί όταν πήγαμε να κάνουμε την τελική πρόβα μπροστά στους κριτές δώσαμε έναν πραγματικό αγώνα! Ήμασταν άψογες και «αναγκάσαμε» τους κριτές να μας δουν με άλλο μάτι.

Το γεγονός αυτό δυνάμωσε την εικόνα μας. Αυτή γενικά είναι μία τακτική που ακολουθώ. Δηλαδή ότι η ομάδα δεν πρέπει να τα δίνει όλα μόνο την ημέρα που αγωνίζεται και ειδικά μόνο σε μεγάλες διοργανώσεις. Πρέπει πάντα, οπουδήποτε και να αγωνίζεται, να δίνει το καλύτερο δυνατό που μπορεί.

Τα πάντα έχουν το δικό τους ρόλο. Ο τρόπος που κινείσαι, ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι, ο τρόπος που κάνεις προπόνηση, ο τρόπος που προβάλεις την ομάδα, την Ελλάδα, όλα αυτά είναι σημαντικοί παράγοντες για μία ομάδα και όπως είπα αυτή την τακτική ακολουθώ πολλά χρόνια τώρα.

Με αυτή τη νοοτροπία πήγαμε και στο test event, όπου κάναμε εξαιρετικές εμφανίσεις και στα τελικά πήραμε και το μετάλλιο, αλλά και την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αμέσως μετά πήγαμε στο Ευρωπαϊκό (Ρωσία) μπήκαμε στην 8άδα καταλαμβάνοντας την έκτη θέση και γενικά η κάθε μας εμφάνιση ήταν καλύτερη από την προηγούμενη.

Και φτάνουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες εκτελούμε άψογα το πρώτο πρόγραμμα, ένα στάδιο έχει σηκωθεί όρθιο και χειροκροτεί και η βαθμολογία ήταν αυτή που είδαμε όλοι. Μία βαθμολογία πολύ μικρή (βάσει του προγράμματος που βγάλαμε) και ήταν λογικό να υπάρξει εκνευρισμός και απογοήτευση, καθώς ουσιαστικά, η βαθμολογία αυτή έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την πρόκρισή μας στην 8άδα.

Το θετικό όμως ήταν ότι όλη η απογοήτευση των κοριτσιών έμεινε στο ταπί. Την επόμενη μέρα εκτελέσαμε ένα φανταστικό πρόγραμμα χωρίς λάθη και δείξαμε ότι η Ελλάδα είναι εδώ! Αυτό για μένα ήταν πραγματικά «ανατριχιαστικό». Στα τόσο χρόνια που είμαι στη ρυθμική γυμναστική τέτοιο πράγμα δεν το έχω ξαναζήσει!

Υπάρχουν παιδιά που έρχονται πίσω από αυτήν την ομάδα;

Ναι, υπάρχει υλικό και υπάρχει καλό υλικό. Έχουμε από πίσω πολύ καλές αθλήτριες. Απλά πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε, ώστε να υπάρξει μια μικρή βοήθεια για να μπορέσουμε να δουλέψουμε πιο άνετα.

Για ποιο λόγο πρέπει να φέρει ένας γονιός την κόρη του στη ρυθμική γυμναστική;

Καταρχήν πρέπει να τη φέρει γιατί εμείς εδώ χορεύουμε, διασκεδάζουμε και πέρα από αυτά παίζουμε με τις κούκλες μας! Οι «κούκλες» μας είναι η μπάλα, το σχοινάκι, το στεφάνι, οι κορύνες και η κορδέλα. Γενικά είναι ένα άθλημα πολύ ωραίο για τη μικρή ηλικία γιατί όλο αυτό ξεκινάει σαν ένα παιχνίδι.

Σε αυτό το επίπεδο που βρίσκονται τα κορίτσια της Εθνικής ομάδας, πόσες ώρες προπόνησης χρειάζονται;

Εμείς έχουμε ξεκινήσει διπλές προπονήσεις με τις 8 ώρες (τις περισσότερες φορές γίνονται 9 η ακόμα και 10) να είναι το βασικό πρόγραμμα. Φυσικά μη φανταστεί κανείς ότι όλες αυτές τις ώρες υπάρχει μεγάλη ένταση και δυνατοί ρυθμοί. Οι προπονήσεις περιλαμβάνουν μπαλέτο, διατάσεις, ασκήσεις, τεχνική σώματος, τεχνική οργάνων, αλλά όλα αυτά σε ήρεμους ρυθμούς.

Ουσιαστικά η ένταση θα διαρκέσει γύρω στη 1-1,5 ώρα. Και όταν λέω ένταση εννοώ το να δουλέψουμε πάνω στη μουσική. Όλο αυτό το παραπάνω πρόγραμμα διαρκεί 4 ώρες το πρωί και άλλες τόσες το απόγευμα.

Εκτός από την Τζένη Παπαδοπούλου, τη Γωγώ Αργύρη, τα κορίτσια υπάρχουν κι άλλοι πίσω από την Εθνική ομάδα;

Ναι και θα ήθελα να ευχαριστήσω δύο ανθρώπους. Η πρώτη είναι η κυρία Ξανθή Βαφειάδου που φροντίζει τα κορίτσια που έρχονται από την επαρχεία για να δοκιμαστούν και όλο αυτό το διάστημα μένουν στους ξενώνες του Αγ. Κοσμά.

Η κυρία Ξανθή κάνει πραγματικά τα πάντα. Τους μαγειρεύει, τους ψωνίζει, φροντίζει τα δωμάτιά τους και θεωρώ ότι η βοήθειά της είναι πολύτιμη για εμάς και την ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό.

Επίσης, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον αθλητικό ψυχολόγο Νεκτάριο Σταύρου με τον οποίο συνεργαστήκαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της μεγάλης και δύσκολης προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Γενικά φροντίζω να συνεργάζομαι με αθλητικούς ψυχολόγους, επειδή έχεις να κάνεις με μία ομάδα που έχει πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες με διαφορετικό τρόπο σκέψης κτλ και θα πρέπει να τους ισορροπήσεις για τον κοινό στόχο. Γι’ αυτό και η παρουσία του αθλητικού ψυχολόγου είναι απαραίτητη.

Γωγώ Αργύρη: Δύσκολη χρονιά

Για τις δυσκολίες της φετινής χρονιά μας μίλησε η δασκάλα μπαλέτου και χορογράφος της Εθνικής κύρια Γωγώ Αργύρη. Το δεξί χέρι της Τζένης Παπαδοπούλου, πραγματικά ακούραστη και πάντα δίπλα στα κορίτσια.

«Φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά, με πολλά προβλήματα μέχρι να συντάξουμε την καινούρια ομάδα, οπότε αυτό, ενώ θέλαμε να προχωρήσουμε, μας πήγαινε αρκετά πίσω. Ωστόσο, ήταν κάτι που ξεπεράσαμε και πλέον δουλεύουμε εντατικά με θετική ενέργεια για να κάνουμε ό,τι το καλύτερο.

Τι διαφορές υπάρχουν (αν υπάρχουν) ανάμεσα στους δύο κύκλους που βρίσκεσαι μέσα στην ομάδα;

Απλά θεωρώ ότι φέτος (λόγω των προβλημάτων) τα πράγματα έγιναν πιο γρήγορα. Σε αντίθεση με πέρσι που όλα έγιναν σταδιακά κι αυτό γιατί δεν χάθηκε χρόνος, έγιναν κάποιοι αγώνες και μέσα από αυτούς η ομάδα «χτίστηκε» με μεγαλύτερη άνεση.

Τι περιμένουμε από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Κιέβου;

Επειδή δεν έχουμε παρουσιάσει πουθενά τα προγράμματά μας, θέλουμε να δείξουμε τη δουλειά μας με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο γίνεται, χωρίς λάθη και φυσικά να πάρουμε μία πρώτη εμπειρία καθώς δεν έχουμε κατέβει, όπως είπα και πριν, σε κανέναν αγώνα, εκτός βέβαια και από το Παγκόσμιο Κύπελλο σε λίγες μέρες στην Αγ. Πετρούπολη, που είναι κι αυτός ένας πολύ δυνατός αγώνας.

Είστε ικανοποιημένη από τα καινούρια προγράμματα;

Αμέσως μετά την ολυμπιάδα ήρθαμε πίσω με πολλή όρεξη για να δημιουργήσουμε την καινούρια ομάδα και να δουλέψουμε πάνω στα νέα προγράμματα. Περάσαμε μία αρκετά δημιουργική περίοδο ψάχνοντας μουσικές, βρίσκοντας χορευτικά μοτίβα και το ωραίο ήταν ότι όλο αυτό βγήκε μέσα από όλη την ομάδα. Πέρα από την Τζένη που είχε την ιδέα της βασικής χορογραφίας, όλοι μαζί προσπαθήσαμε να βάλουμε το κομμάτι μας πάνω σε αυτό. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι όλοι μας έχουμε ενθουσιαστεί και από τη μουσική των προγραμμάτων και από τη χορογραφία.

Σε αυτά τα τρία χρόνια που δουλεύετε μαζί με την κυρία Παπαδοπούλου υπάρχει κάποια στιγμή που θα ξεχωρίζατε;

Με την Τζένη ζεις έντονες και δυνατές στιγμές συνέχεια! Η κάθε μέρα είναι από μόνη της ιδιαίτερη και μοναδική!

Σειρά είχαν οι βασικές πρωταγωνίστριες που δεν είναι άλλες από τα κορίτσια της Εθνικής ομάδας του ανσάμπλ. Εκπληκτικός λόγος, αξιοθαύμαστη ωριμότητα σκέψης καταθέτουν τις δικές τους απόψεις για τη σύνθεση της ομάδας, για τα νέα προγράμματα και φυσικά για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Κιέβου.

Αλίκη Σμυρλή: «Το κλίμα είναι πολύ θετικό μεταξύ μας. Είμαστε καινούρια ομάδα, έχουμε δύο παλιές αθλήτριες που μας στηρίζουν και μαθαίνουμε από αυτές. Προσωπικά εγώ τις θαυμάζω γιατί βλέπω ότι όλο αυτό απαιτεί πολύ σκληρή δουλειά και προσπάθεια. Έχουν στερηθεί πολλά πράγματα όπως τις οικογένειές τους και προσπαθώ να μάθω από αυτές.

Μέχρι στιγμής θεωρώ ότι έχουμε πάει πολύ καλά στα νέα προγράμματα και οι μουσικές ανταποκρίνονται στις προσωπικότητές μας. Αυτό που επιδιώκουμε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είναι μία καλή εμφάνιση, να έχουμε όσο το δυνατό καθαρότερα προγράμματα και γενικά να αφήσουμε καλές εντυπώσεις».

Ελένη Δόικα: «Φέτος νιώθω μεγαλύτερη ευθύνη, καθώς είμαι μία εκ των δύο παλαιότερων αθλητριών στην ομάδα, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να μεταφέρω τις εμπειρίες μου στα νέα κορίτσια, να τις βοηθήσω όσο μπορώ, ειδικά τώρα που λογικά θα έχουν (όπως είχα και εγώ) το άγχος της πρώτης φοράς (βλ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα), αλλά είναι κάτι το οποίο μου αρέσει και το κάνω με μεγάλη χαρά.

Αυτός μπορεί να είναι ο δεύτερος ολυμπιακός κύκλος που βρίσκομαι μέσα στην ομάδα, αλλά όταν υπάρχει στόχος μπορώ να αντέξω τα πάντα. Γνωρίζω ότι η πίεση, όσο πλησιάζει ο καιρός θα είναι μεγαλύτερη, αλλά είναι λογικό, καθώς μόνο έτσι μπορεί να έρθει το αποτέλεσμα που θέλουμε, επομένως υπομονή…

Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη με τα νέα προγράμματα, τα οποία παρά το γεγονός ότι δεν τα έχουμε παρουσιάσει σε αγώνες, τα έχουμε δουλέψει πάρα πολύ. Θεωρώ ότι αν βγουν σωστά τότε θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα θέλουμε να παρουσιάσουμε τα προγράμματά μας όσο το δυνατόν καλύτερα, για να δείξουμε τη δουλειά που έχουμε κάνει. Από εκεί και πέρα μία θέση στην 8άδα πιστεύω ότι θα ήταν ό,τι πιο ευχάριστο για εμάς.

Σταυρούλα Σαμαρά: «Αυτό που προσπαθώ, ως παλαιότερη, είναι να μεταφέρω τις εμπειρίες μου στα νέα κορίτσια και να τους δείξω τον τρόπο που μπορεί να λειτουργήσει μία ομάδα ανσάμπλ. Τον προηγούμενο κύκλο κατάφερα να τον βγάλω από την αρχή με αγώνες, προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς και τώρα μπαίνω σε έναν νέο, αλλά θεωρώ ότι μπορώ να ανταπεξέλθω.

Στο Κίεβο (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα) περιμένουμε να δείξουμε καταρχήν ένα σωστό πρόγραμμα που να μην έχει λάθη. Θέλουμε να δείξουμε μία πολύ καλή εικόνα. Μπορεί η ομάδα να άλλαξε, αλλά πιστεύω ότι η ομάδα συνεχίζει να διατηρεί ένα πολύ καλό επίπεδο σε σχέση με την προηγούμενη. Έχουμε δύο νέα πολύ ωραία προγράμματα, με πολύ ωραία μουσική πολύ καλή χορογραφία και το μόνο που μένει είναι η σκληρή δουλειά για να φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.

Ιωάννα Αναγνωστοπούλου: «Έχουμε στην ομάδα δυο νέες και έμπειρες αθλήτριες κι αυτό είναι κάτι που μας βοηθάει στο να προσαρμοστούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Τώρα έχουμε μπροστά μας το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αγ. Πετρούπολη και φυσικά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Κίεβο.

Σε αυτές τις δύο διοργανώσεις θέλουμε να κάνουμε μία καλή εμφάνιση χωρίς λάθη, να βγει η δουλειά που έχουμε κάνει κι αν μπορούμε να πάρουμε και μία καλή θέση. Τα δύο νέα προγράμματα είναι πολύ ωραία και ως μουσική και ως χορογραφία και θεωρώ ότι αν βγουν θα πάμε πολύ καλά.

Ζωή Κοντογιάννη: «Είμαι πολύ ευχαριστημένη που βρίσκομαι στην ομάδα και το γεγονός ότι εμείς οι νέες έχουμε δίπλα μας τα δύο κορίτσια (Σταυρούλα Σαμαρά, Ελένη Δόικα), αυτό από μόνο του είναι ένα υπέροχο συναίσθημα. Μας βοηθάνε πάρα πολύ και ψυχολογικά, αλλά και στις ασκήσεις που πρέπει να κάνουμε.

Έχουμε μπροστά μας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά και το Κύπελλο στην Αγ. Πετρούπολη και αυτό που θέλουμε, επειδή αυτές θα είναι οι πρώτες μας εμφανίσεις σε αγώνες, είναι να δώσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και να πραγματοποιήσουμε μία αξιοπρεπή εμφάνιση. Αν η δουλειά μας βγει και στο ταπί πιστεύω ότι θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Τα δύο νέα προγράμματα είναι υπέροχα με δύο εξαιρετικές χορογραφίες και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά.

Μαρία Πάχτα: Τα κορίτσια είναι σε πολύ καλή κατάσταση

Το othersportsnews.gr βρέθηκε στο κλειστό του Αγ. Κοσμά στα πλαίσια της δεύτερης παρουσίασης των νέων προγραμμάτων της Εθνικής ομάδα και μίλησε με τη διεθνή κριτή κυρία Μαρία Πάχτα, που μαζί με την κυρία Σοφία Μπούρα επιλέχθηκαν πρόσφατα από τη Διεθνή Ομοσπονδία (FIG) για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα γίνει στο Κίεβο.

Η κυρία Πάχτα αναφέρθηκε στα δύο νέα προγράμματα των κοριτσιών, τονίζοντας τις δυσκολίες που υπήρχαν, ενώ έκανε λόγο και για τα προγράμματα των άλλων ομάδων.

«Τα κορίτσια ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, αν λάβουμε φυσικά υπόψη τους αρκετούς τραυματισμούς και τις δυσκολίες ως προς τη συγκρότηση αυτής της ομάδας. Έχουν κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια, η κάθε μία μόνη της και η μία με την άλλη, στηρίζοντάς την. Στη σημερινή παρουσίαση έγιναν κάποια λάθη τα οποία δεν είχαν γίνει στο προηγούμενο test, αλλά αυτό μπορούμε να το δικαιολογήσουμε καθώς αυτή τη χρονιά δεν μπήκαν σε αγώνα, όπου εκεί το άγχος είναι μεγαλύτερο, οπότε αυτή την πίεση και αυτή την ένταση την έβγαλαν εδώ.

Βέβαια, από την άλλη είναι καλύτερα που γίνεται εδώ παρά να γίνει στους αγώνες. Επίσης, σήμερα υπήρχε και η παρουσία ανθρώπων της FIG ( παρακολουθούν το σεμινάριο που κάνουμε αυτή την εβδομάδα), κι αυτό ίσως να έκανε ακόμα μεγαλύτερο το άγχος των κοριτσιών.

Ο βαθμός δυσκολίας των προγραμμάτων είναι καλός. Θα μπορούσε να ήταν λίγο παραπάνω, αλλά ο χρόνος προετοιμασίας ήταν τόσο περιορισμένος, που αναγκαστικά η Τζένη Παπαδοπούλου θα έπρεπε να προσαρμόσει στα παιδιά αυτό που έπρεπε να κάνουν.

Τα κορίτσια έχουν μπροστά τους το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αγ. Πετρούπολη, όπου θα γίνει ένας πολύ δυνατός αγώνας, καθώς εκεί θα συμμετάσχουν σχεδόν όλες οι ομάδες που θα πάρουν μέρος και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αυτή η διοργάνωση πιστεύω ότι θα κρίνει πολλά, καθώς θα βγει ένα πρώτο συμπέρασμα για την εκτέλεση των προγραμμάτων. Θα δούμε τα κορίτσια σε συνθήκες κανονικού αγώνα και το πώς μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό. Δεν μπορούμε να περιμένουμε κάποια συγκεκριμένη θέση, γιατί όπως είπα δεν τις έχουμε δει σε αγώνες».

«Ξεχωρίζει η Ρωσία»

«Φέτος έχω δει αρκετά προγράμματα άλλων ομάδων με αυτό της Ρωσίας να ξεχωρίζει. Αν βγει το πρόγραμμά τους θα έχουν ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα. Από εκεί και πέρα πολύ καλά προγράμματα έχουν η Λευκορωσία, η Βουλγαρία, η Ιταλία και η Ισπανία. Φυσικά όλα αυτά που σας λέω είναι ενδεικτικά κι αυτό γιατί η φύση του αθλήματος είναι τέτοια που ακόμα πιο η πιο δυνατή ομάδα μπορεί να κάνει ένα λάθος και να χάσει έδαφος».