Γυμναστική – RGWC 2015: Από τη Στουτγάρδη στο Ρίο…

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα. Κάπως έτσι αντιλαμβάνονται τα κορίτσια του ανσάμπλ τη συμμετοχή τους στο 34ο παγκόσμιο πρωτάθλημα το οποίο διεξάγεται στη Στουτγάρδη.

Με χιλιάδες προβλήματα προετοιμασίας, με αμέτρητες ώρες σκληρής δουλειάς, με λίγους αγώνες λόγω των οικονομικών και πολιτικών καταστάσεων της χώρας, αλλά με ελπίδα, ενέργεια, πάθος και χωρίς φόβο Σταυρούλα Σαμαρά, Ελένη Δόικα, Ζωή Κοντογιάννη, Μιχαέλα Μεταλλίδου, Ερατώ Θεοπίστου ρίχνοντας σε μια μάχη με διπλό στόχο.

Ο πρώτος είναι φυσικά να μπουν στους τελικούς των οργάνων, ενώ ο δεύτερος και ο πιο σημαντικός να πάρουν από τώρα το πολυπόθητο εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο έτσι ώστε να μην περιμένουν το ψυχοφθόρο test-event του ερχόμενου Απριλίου.

Σάββατο 14:00 (ώρα Ελλάδος) τα κορίτσια της Τζένης Παπαδοπούλου θα ανέβουν στο ταπί για τον σύνθετο αγώνα στις 5 κορδέλες, αλλά και στις 6 κορύνες/2 στεφάνια με στόχο την πρόκριση για τους τελικούς της Κυριακής (14:00).

Η εμπειρία από τη μικρή ολυμπιάδα του Καζάν (Ευρωπαϊκοί Αγώνες), αλλά και το «δέσιμο» της ομάδας βγάζει αέρα αισιοδοξίας. Γιατί όχι; Η παράδοση λέει ναι και τα 5 κορίτσια είναι έτοιμα να την επιβεβαιώσουν.

Λίγο πριν την αναχώρηση της για το…Ρίο μέσω Στουτγάρδης Ελένη Δόικα, Σταυρούλα Σαμαρά και Ζωή Κοντογιάννη έκαναν δηλώσεις στο OSN για τον διπλό στόχο σε αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Οι…τρεις σωματοφύλακες μίλησαν για το «δέσιμο» της ομάδας, για τη δυνατή προετοιμασία, αλλά και για τον πολύ δυνατό ανταγωνισμό που θα αντιμετωπίσουν.

Ελένη Δόικα: «Ο αγώνας θα είναι σκληρός για όλους»

Αυτός ο αγώνας παρόλο που δίνει το εισιτήριο για το Ρίο είναι για μας ακόμη μια παρουσίαση. Στόχος είναι η καλύτερη δυνατή εκτέλεση των προγραμμάτων και τίποτα παραπάνω. Θεωρώ ότι η ομάδα είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει στον αγώνα και ότι έχουμε «δέσει» πολύ καλά.

Εξάλλου μετά το Μπακού κάναμε μια πολύ δυνατή προετοιμασία με έναν αγώνα, αλλά και εσωτερικά test event. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, αλλά όπως και εμείς έτσι και οι υπόλοιπες ομάδες έχουν προετοιμαστεί εξίσου καλά. Επομένως ο αγώνας θα είναι σκληρός για όλους.

Σταυρούλα Σαμαρά: «Ελπίζω οι κριτές να μας αντιμετωπίσουν ισάξια»

Αυτή είναι η 5η φορά που θα αγωνιστώ σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα και η 2η για την πρόκριση σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ελπίζω και εύχομαι να πάρουμε το πολυπόθητο εισιτήριο για το Ρίο. Η προετοιμασία μας θεωρώ ότι ήταν επιτυχημένη. Έχουμε δουλέψει και τα δυο προγράμματα μας κάνοντας κάποιες βελτιώσεις και αλλαγές σε σχέση με τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού.

Η προπόνηση είναι πολύωρη και καθημερινή και έχουμε εστιάσει στη λεπτομέρεια για να πετύχουμε το βασικό μας στόχο, αλλά και να πλασαριστούμε στην 8άδα ή στην 10άδα της κατάταξης.

Παρόλο που κατά καιρούς αντιμετωπίσαμε διάφορα προβλήματα, με τη συλλογικότητα και την ομαδικότητα καταφέρναμε να τα ξεπεράσουμε.

Επειδή είναι παγκόσμιο πρωτάθλημα και παράλληλα πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο ανταγωνισμός θα είναι μεγαλύτερος και το σίγουρο είναι ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε αρκετούς και δύσκολους αντιπάλους.

Τέλος ελπίζω οι κριτές να μας αντιμετωπίσουν ισάξια όπως τις άλλες χώρες και να μας δώσουν τη βαθμολογία που πραγματικά αξίζουμε σ’αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Ζωή Κοντογιάννη: «Μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση»

Θεωρώ ότι υπάρχει αρκετή αγωνία ,παρά άγχος. Το άγχος-για μένα προσωπικά-έχει πιο πολύ ανασταλτικό χαρακτήρα. Η αγωνία όμως δεν σταματά να σε διακατέχει, ακόμη και σε φιλικό αγώνα!

Πόσο μάλλον τώρα που παίζεται η πρόκριση για το Ρίο. Όμως πιστεύω ότι είμαστε μια πολύ «δεμένη» ομάδα που ξέρουμε τι έχουμε να παλέψουμε και δεν θα το βάλουμε κάτω.

Οι αγώνες μας δεν ήταν τόσοι όσοι θα θέλαμε, όμως τα Capital controls και η όλη κατάσταση στη χώρα δεν μας επέτρεψαν να πάμε για παράδειγμα στο κύπελλο της Βουδαπέστης.

Όμως δεν μπορούμε τώρα να το αλλάξουμε αυτό. Μπορούμε όμως να κάνουμε την υπέρβαση. Την έκανε η Νικόλ Κυριακοπούλου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, τα κορίτσια της κωπηλασίας και τόσοι άλλοι αθλητές που έχουν τα ίδια προβλήματα με μας. Θέλω να πιστεύω ότι κοιτάμε μπροστά και όχι πίσω

Έτσι κ αλλιώς Και το ατομικό ξεκίνησε ελπιδοφόρα. Θέλουμε λοιπόν πάση θυσία την πρόκριση και θα παλέψουμε με νύχια και με δόντια να την εξασφαλίσουμε. Δεν υπάρχει πισωγύρισμα. Δεν πιστεύουμε μόνο εμείς στους εαυτούς μας αλλά και όλοι οι Έλληνες που είναι δίπλα μας.

Το τελευταίο που μας νοιάζει είναι τι θα κάνουν οι άλλες χώρες. Εμείς θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο! Ευχόμαστε να παρουσιάσουμε δυο προγράμματα αντάξια του κόπου που κάνουμε τόσα χρόνια!

Να σημειώσουμε, όπως δημοσίευσε και η επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας ότι «για το ανσαμπλ οι 10 κορυφαίες ομάδες του σύνθετου αγώνα θα πάρουν την απευθείας πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες με την προϋπόθεση ότι θα εκπροσωπούν τουλάχιστον τρεις ηπείρους.

Οι επόμενες 7 ομάδες, βάσει κατάταξης, θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στο test-event του Ρίο το διάστημα 22-24 Απριλίου.

Εκεί θα δοθούν άλλα τρία Ολυμπιακά εισιτήρια στις καλύτερες ομάδες, ενώ η τελευταία διαθέσιμη θέση θα απονεμηθεί στη διοργανώτρια Βραζιλία. Εφόσον η Βραζιλία έχει ήδη προκριθεί με αγωνιστικά κριτήρια, η διαθέσιμη θέση θα καλυφθεί από την πρώτη επιλαχούσα ομάδα του test event.

Όλες οι προκρίσεις είναι μη ονομαστικές και δίνονται στις εθνικές Ομοσπονδίες των αντίστοιχων χωρών. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα συμμετάσχουν συνολικά 14 πενταμελείς ομάδες ανσάμπλ».