Γυμναστική – Fabian Hambuchen: «Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα»

Πριν φτάσει στο Ρίο ο Γερμανός είχε ανακοινώσει ότι αυτή θα είναι η τελευταία διεθνής του διοργάνωση που λαμβάνει μέρος. «Αναμφίβολα αυτός είναι ο τελευταίος μου αγώνα. Την επόμενη χρονιά γίνομαι 30 ετών και το σώμα μου χρειάζεται ξεκούραση. Είμαι χαρούμενος που συμμετέχω στην τέταρτη Ολυμπιάδα στην καριέρα μου και θεωρώ ότι έχω εκπληρώσει όλους τους στόχους μου στο άθλημα της γυμναστικής».

Αν και αθλητής του σύνθετου ατομικού, στο Ρίο αγωνίστηκε μόνο σε έδαφος, άλμα και μονόζυγο εξαιτίας ενός τραυματισμού που τον ταλαιπωρούσε στον ώμο. «Λόγω του τραυματισμού στον ώμο μου συμμετείχα μόνο στα τρία αγωνίσματα κάτι που με έκανε να αισθανθώ περίεργα καθώς είμαι αθλητής του σύνθετου».

Αυτό που έλλειπε από την πλούσια συλλογή του Hambuchen ήταν ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή μετρούσε ήδη 9 μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα και άλλα 11 σε επίπεδο ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. «Θα μπορούσα να πω ότι στο Πεκίνο είχα τη μεγαλύτερη ευκαιρία μου να πάρω το χρυσό μετάλλιο», τόνισε ο 29χρονος ο οποίος αν και είχε περάσει στον τελικό του μονόζυγου ως πρώτος, στον τελικό κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο πίσω από τους Zou Kai (Κίνα) και Jonathan Horton (ΗΠΑ).

«Αμέσως μετά ήρθε το Λονδίνο όπου σκέφτηκα την κορυφή του βάθρου για λίγα λεπτά μέχρι την ώρα που άρχισε το πρόγραμμά του ο Epke Zonderland….Στο Ρίο είχα αποφασίσει να πάω απλά για να απολαύσω την τέταρτη συμμετοχή μου σε Ολυμπιακούς Αγώνες».

Το αποτέλεσμα ήταν να κατακτήσει την πρώτη θέση στον προκριματικό μπροστά από τον Βρετανό Nile Wilson με διαφορά 0.033 βαθμούς, ενώ στον τελικό ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος παίρνοντας το χρυσό μετάλλιο μπροστά από τους Danell Leyva (ΗΠΑ) και Nile Wilson (Μ.Βρετανία).

«Ήταν το μοναδικό μετάλλιο που μου έλλειπε. Ήταν το ιδανικό τελείωμα για την καριέρα μου. Ήταν ένας συναρπαστικός αγώνας και χάρηκα πολύ που συμμετείχα. Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα. Αγωνίστηκα σε 4 Ολυμπιακούς Αγώνες και κατέκτησα ένα χάλκινο, ένα ασημένιο κι ένα χρυσό μετάλλιο. Δεν μπορούσα να φανταστώ καλύτερο φινάλε από αυτό».