Γυμναστική – Χρήσιμα συμπεράσματα, αλλά και 15 μετάλλια στο Κύπελλο Καλαμάτας

Αναμφίβολα η φετινή σεζόν έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς για την ελληνική ρυθμική γυμναστική. Τόσο στο ανσάμπλ, μετά από την εξαιρετική εμφάνιση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Πέζαρο, όσο και το ατομικό με τα τρία χάλκινα μετάλλια της Φίλιου στο Korea Cup.

Πολύ καλές επιδόσεις όμως είχαμε και στο διεθνές τουρνουά ρυθμικής γυμναστικής που διεξήχθη για 22η συνεχόμενη χρονιά στην Καλαμάτα με τη συμμετοχή αθλητριών από 14 χώρες.

Η εθνική μας στο ανσάμπλ με τις Ελένη Δόικα, Σταυρούλα Σαμαρά, Ζωή Κοντογιάννη, Λαμπρινή Βλαχογιάννη, Στεφανία Μήτσανα και Αναστασία Γιουβανάκη είχε να αντιμετωπίσει την πρόκληση μίας μεγάλης δύναμης της ρυθμικής γυμναστικής τη Λευκορωσία.

Στον σύνθετο αγώνα (3 μπάλες/2 κορδέλες, 10 κορύνες) η Λευκορωσία κατέκτησε την πρώτη θέση με συνολική βαθμολογία 32.450 βαθμούς (16.150, 16.300) με την Ελλάδα να κατακτά τη δεύτερη με 30.850 βαθμούς (14.900, 15.950).

Ωστόσο, στους τελικούς των οργάνων τα κορίτσια εμφανίστηκαν πολύ βελτιωμένα, ειδικά στις δέκα κορύνες, όπου κατέκτησαν την πρώτη θέση με 15.900 βαθμούς, ενώ η Λευκορωσία ήταν δεύτερη με 15.750 βαθμούς.

Όμως στις 3 μπάλες/2 κορδέλες η Λευκορωσία πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση και με 17.000 βαθμούς πήρε το χρυσό μετάλλιο. Από την πλευρά της η ελληνική ομάδα εκτέλεσε ένα πολύ όμορφο πρόγραμμα ολοκληρώνοντας την προσπάθειά της συγκεντρώνοντας 15.350 βαθμούς παίρνοντας τη δεύτερη θέση.

Τζένη Παπαδοπούλου: Ανεβαίνουμε συνεχώς

Το othersportsnews.gr επικοινώνησε με την Τζένη Παπαδοπούλου η οποία αναφέρθηκε στον αγώνα της Καλαμάτας, αλλά και στη γενικότερη εικόνα της ομάδας η οποία προετοιμάζεται για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

«Ο αγώνας στην Καλαμάτα την πρώτη μέρα ήταν πάρα πολύ καλό με τις κορύνες, παρά το γεγονός ότι οι βαθμολογίες γενικά ήταν χαμηλές. Αντίθετα τη δεύτερη μέρα στην κορδέλα δεν πήγαμε τόσο καλά, αλλά στα τελικά οργάνων βελτιώσαμε αρκετά την εικόνα μας.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι στον συγκεκριμένο αγώνα είχαμε απέναντί μας τη Λευκορωσία μια ομάδα που έχει στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια, ενώ είναι και ολυμπιονίκης. Από την πλευρά μας καταφέραμε ανταποκριθούμε σωστά, παρά τα λάθη στη κορδέλα, γεγονός το οποίο με ικανοποίησε πολύ.

Είδαμε κάποια λάθη, κάποιες ατέλειες τις οποίες θα τα διορθώσουμε ενόψει Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Το θετικό είναι ότι συνεχώς ανεβαίνουμε».

Για τις νέες προσθήκες στην ομάδα η Τζένη Παπαδοπούλου τόνισε: «Το καλό είναι ότι έχω τρεις βασικές (Ελένη Δόικα, Σταυρούλα Σαμαρά, Ζωή Κοντογιάννη), που βοηθούν πολύ στην προσαρμογή των νέων κοριτσιών, τα οποία έχουν μπει αρκετά γρήγορα στην ομάδα σε σχέση με άλλες χρονιές. Έχουν καταλάβει όσο αφορά την ομαδικότητα. Κι όσο εμφανιζόμαστε σε αγώνες ή παρουσιάσεις δένονται ακόμη περισσότερο και αντιλαμβάνονται τι πρέπει να κάνουν ως ομάδα».

Όσο για το αν υπάρχει κάποιο μυστικό για μια εκ των καλυτέρων εθνικών ομάδων του ελληνικού αθλητισμού η Τζένη Παπαδοπούλου συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό. Συνεργάζομαι μα ανθρώπους που είμαστε χρόνια μαζί και ξέρουμε τι θέλουμε. Δεν υπάρχει μόνο η Τζένη Παπαδοπούλου. Υπάρχουν πίσω κι άλλοι άνθρωποι, όπως η χορογράφος μου, ενώ έχω δίπλα μου την Ελένη Χρονοπούλου, πρώην ολυμπιονίκης στο ανσάμπλ στους Αγώνες της Αθήνας (2004).

Οπότε έχει τη γνώση πως είναι μέσα στο ταπί και πλέον και έξω από αυτό και με βοηθάει σημαντικά. Σίγουρα έχουμε την εμπειρία στο να επιλέγουμε σωστά τα κορίτσια που στελεχώνουν την Εθνική ομάδα το θέμα είναι να υπάρχει το ταλέντο, αλλά και η διάθεση για να δουλέψουν προκείμενου να ανεβάσουν το ελληνικό ανσάμπλ».

Ζωή Κοντογιάννη: Όσο περνάει ο καιρός καταλαβαίνουμε τι πρέπει να κάνουμε

Από την πλευρά της η Ζωή Κοντογιάννη μίλησε για την εικόνα της ομάδας στην Καλαμάτα, αλλά και για τα λάθη από τα οποία η ομάδα θα γίνει καλύτερη.

«Υπάρχει μια βελτίωση. Είμαστε αρκετά ικανοποιημένες με το πρόγραμμά μας. Βέβαια δεν καταφέραμε να αποφύγουμε τα λάθη τα οποία όμως θα μας βοηθήσουν για να γίνουμε καλύτερες. Όσο περνάει ο καιρός καταλαβαίνουμε τι ακριβώς μας ζητάει η κυρία Τζένη, η οποία μας βοηθάει συνέχεια για να βγάζουμε όσο καλύτερα μπορούμε το πρόγραμμά μας. Το καλό είναι ότι φέτος σε σχέση με πέρσι, ξεκινήσαμε νωρίτερα τις υποχρεώσεις μας. Έχουμε κάνει αρκετές παρουσιάσεις, αλλά και δύο αγώνες».

Για τον διαφορετικό ρόλο που καλείται να παίξει τη φετινή σεζόν η Ζωή Κοντογιάννη απάντησε: «Είμαι στην ομάδα 1,5 χρόνο και πιστεύω ότι έχω τη δυνατότητα, αλλά και μεγαλύτερη εμπειρία για να στηρίξω την ομάδα μου βοηθώντας στην προσαρμογή των νέων κοριτσιών», ενώ για τη «θρυλική»…καρδιά που σχηματίζουν μαζί με την Ελένη Δόικα σχολίασε χαμογελώντας: «Ναι την κάναμε πάλι στην Καλαμάτα! Είναι πλέον απαίτηση των γονιών μας. Συνέχεια μας λένε γι’ αυτήν την καρδούλα…»

Εξαιρετικές Φίλιου και Αλευρογιάννη!

Στο ατομικό η Βαρβάρα Φίλιου κατέκτησε πέντε μετάλλια (τέσσερα ασημένια, ένα χάλκινο) ολοκληρώνοντας τις προσπάθειές της στη δεύτερη θέση του σύνθετου με σύνολο 67.850 βαθμούς (16.600 στεφάνι, 17.400 μπάλα, 16.400 κορύνες, 17.450 κορδέλα)

Στους τελικούς των οργάνων η Φίλιου ήταν τρίτη στη μπάλα (16.600), ενώ πήρε και τρία ασημένια στο στεφάνι (16.950), στις κορύνες (17.100) και στην κορδέλα (17.300).

Εντυπωσιακή εμφάνιση και από την ανερχόμενη Κορίνα Αλευρογιάννη η οποία κατέκτησε την τρίτη θέση στις κορύνες (16.350), ήταν τέταρτη στην μπάλα (16.450), έκτη στο στεφάνι (15.950), όπως και στην κορδέλα (14.700), ενώ στο σύνθετο κατέλαβε την πέμπτη θέση με σύνολο 64.450 βαθμούς (16.050 στεφάνι, 16.100 μπάλα, 16.100 κορύνες, 16.200 κορδέλα).

Μεγάλη πρωταγωνίστρια ήταν η Melitina Staniouta (Λευκορωσία) η οποία πήρε την πρώτη θέση τόσο στο σύνθετο (70.700 βαθμούς) όσο και στους τελικούς των οργάνων κατακτώντας συνολικά πέντε χρυσά μετάλλια.

Ξεχώρισε η Κελαϊδίτη στις Νεανίδες!

Η Ελένη Κελαϊδίτη παρουσίασε αρμονικά και με μεγάλη αυτοσυγκέντρωση τα προγράμματά της κατακτώντας μάλιστα το χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό συγκεντρώνοντας 60.150 βαθμούς (14.850 στεφάνι, 14.800 μπάλα, 15.050 κορύνες, 15.450 κορδέλα), ενώ πήρε δύο ασημένια μετάλλια στη μπάλα (15.250) και στις κορύνες (15.350), αλλά και δύο χάλκινα στο στεφάνι (15.350) και στην κορδέλα (15.000).

Η Κελαϊδίτη άφησε πίσω της, στο σύνθετο, την Anastasiya Rybakova (Λευκορωσία) που ήρθε δεύτερη με 59.900 βαθμούς, αλλά και τη Βουλγάρα Katerina Marinova, η οποία ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου με 58.700 βαθμούς.

Σημαντική παρουσία είχε και η Μαρία Μάρθα που πήρε το χάλκινο στον τελικό της μπάλας (14.350), ενώ ήταν και πέμπτη στο σύνθετο συγκεντρώνοντας 54.800 βαθμούς.