Γυμναστική – «Βασιλιάς» στους κρίκους ο Πετρούνιας, «ασημένιος» ο Ηλιόπουλος!

Szombathely, ΟΥΓΓΑΡΙΑ– Το Grand Prix του Szombathely ήταν από την αρχή μια πρόβα τζενεράλε για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής που ακολουθεί στις αρχές του επόμενου μήνα. Οι Έλληνες γυμναστές έπιασαν την ευκαιρία από τα «μαλλιά» και βγάζοντας εξαιρετικά προγράμματα εντυπωσιάσαν σε ακόμη μια μεγάλη και σημαντική διοργάνωση. Τόσο επαγγελματίες, τόσο μεγάλοι αθλητές. Κι ας μην ξέρουν αν αύριο θα έχουν χώρο και χρόνο για να προετοιμαστούν για το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Αυτοί είναι! Μας έκαναν και πάλι περήφανους. Όλοι τους!

Λευτέρης Πετρούνιας, Νίκος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Μαρκούσης, Βλάσης Μάρας και Λευτέρης Κοσμίδης τα έδωσαν όλα, λίγες ημέρες πριν από το μεγάλο ραντεβού της χρονιάς και μας έφεραν από την Ουγγαρία ένα χρυσό κι ένα ασημένιο μετάλλιο!

Ο εκπληκτικός Λευτέρης Πετρούνιας αυτή τη φορά νίκησε και τους κριτές. Κανείς κριτής δεν θα μπορούσε να τον «ρίξει» εκτός κορυφής. Με ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα στα προκριματικά με το μεγαλύτερο συντελεστή δυσκολίας (6,8) και την ψηλότερη βαθμολογία (15,500) πέρασε στον τελικό ως πρώτος.

Ποτέ δεν έπεσε από εκεί. Στον τελικό ο 24χρονος έδειξε πώς εκτελείται ένα τέλειο πρόγραμμα στους κρίκους. Απόλυτα συγκεντρωμένος, κατάφερε να βγάλει ένα τέλεια αρμονικό πρόγραμμα το οποίο βαθμολογήθηκε με 15,650 βαθμούς. Μια βαθμολογία που του έδωσε 15,650 και παράλληλα τη δυνατότητα να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο.

Πολύ πιο πίσω άφησε τον ανανεωμένο Τούρκο Ibrahim Colak με 15,250 βαθμούς, ενώ στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Ούγγρος Attila Vlacsil, ο οποίος συγκέντρωσε 14,500.

Στο βάθρο ο Ηλιόπουλος!

Εκπληκτική εμφάνιση και από τον Νίκο Ηλιόπουλο. Ο 21χρνος που αγωνίζεται σαν ένας «ώριμος» αθλητής, ξεκίνησε από την αρχή με εξαιρετικό τρόπο. Στον προκριματικό του δίζυγου έβγαλε ένα πάρα πολύ καλό πρόγραμμα ολοκληρώνοντας την προσπάθειά του στην τρίτη θέση. Έχοντας το δεύτερο δυσκολότερο πρόγραμμα (9,0), πίσω από τον Ούγγρο Adam Bados (9,3) κατάφερε να περάσει στον τελικό ως τρίτος συγκεντρώνοντας 14,500 βαθμούς, όσους και ο Bados.

Στον τελικό ο Ηλιόπουλος ήταν ακόμη καλύτερος. Ακόμη πιο σταθερός με μεγαλύτερη ενέργεια και αποφασιστικότητα. Ανταμείφθηκε γι΄αυτό κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο με σύνολο 14,600 βαθμούς.

Στην κορυφή του οργάνου βρέθηκε ο Τούρκος Ibrahim Colak με 15,000 βαθμούς, ενώ το χάλκινο μετάλλιο πήγε στον συμπατριώτη του Ahmet Onder, ο οποίος αν και είχε στον προκριματικό την καλύτερη επίδοση (14,700), στον τελικό βρέθηκε στην τρίτη θέση με 14,500 βαθμούς.

Εντυπωσίασε ο Μαρκουσης

Οι μεγάλες εμφανίσεις δεν σταματούν εδώ για τους Έλληνες γυμναστές. Ο Δημήτρης Μαρκούσης κατέλαβε την πέμπτη θέση στον προκριματικό έχοντας 14,500 βαθμούς και 0,3 βαθμούς ποινής, ενώ στον τελικό έβγαλε επίσης ένα εξαιρετικό πρόγραμμα κι αν δεν ήταν άτυχος σε μια πτώση θα μπορούσε να είχε διεκδικήσει κάτι περισσότερο. Ο εξαιρετικός σπεσιαλίστας είχε βαθμολογία 12,900 όμως τα δείγματα ενόψει παγκοσμίου πρωταθλήματος ήταν κάτι παραπάνω από αισιόδοξα.

Εξαιρετικά άτυχοι ήταν τόσο ο Βλάσης Μάρας στο μονόζυγο, όσο και ο Λευτέρης Κοσμίδης στις ασκήσεις εδάφους. Ο Μάρας πέρασε στον τελικό του μονόζυγου ως δεύτερος με σύνολο 14,200 βαθμούς, πίσω από τον Κροάτη Moznik Marijo (14,600).

Στον τελικό μπήκε το ίδιο συγκεντρωμένος, όμως μια άτυχη στιγμή (πτώση) του έκοψε βαθμούς, γεγονός που τον έφερε στην πέμπτη θέση με σύνολο 13,900 βαθμούς.

Από τη μεριά του ο παγκόσμιος πρωταθλητής Λευτέρης Κοσμίδης είχε πτώση στον προκριματικό και με σύνολο 11,900 βαθμούς και 0,3 βαθμούς ποινής κατέλαβε την 40η θέση.

Όλα τα παιδιά ήταν εξαιρετικά. Άφησαν τη «σφραγίδα» τους σε μια σημαντική διοργάνωση και έδειξαν ότι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Κίνας θα είναι πανέτοιμοι για νέες διακρίσεις.

Αξίζει να σημειώσουμε την τραγική κατάσταση του κλειστού γυμναστηρίου, όπου διεξήχθησαν οι αγώνες, κάτι το οποίοι ανέφεραν οι περισσότεροι εκ των αθλητών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν υπήρχε χώρος για προθέρμανση(!), κάτι που δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις των γυμναστών.