Αιωροπτερισμός – Μετά από έξι συναρπαστικά task ο Γιάννης Μητρόπουλος στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδος

Μεγάλες συγκινήσεις επιφύλαξε το 27ο SERVIA OPEN που διεξήχθη (6-14/7) στην Καστανιά του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού στην Κοζάνη υπό την αιγίδα της Επιτροπής Αιωροπτερισμού για λογαριασμό της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας (ΕΛ.Α.Ο).

Ο αγώνας αυτό υπάγεται στην κατηγορία «FAI OPEN Cat.2» της Διεθνούς Αεροναυτικής Ομοσπονδίας (FAI) και έλαβαν μέρος αεραθλητές τόσο από τη χώρα μας, όσο και από το εξωτερικό.

Παράλληλα με τη συγκεκριμένη διοργάνωση διεξήχθη, όπως κάθε χρόνο και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα όπου οι επιδόσεις κάθε Έλληνα αεραθλητή προσμέτρησαν για την ανάδειξη του Πρωταθλητή Ελλάδος 2013, αλλά και στην Παγκόσμια κατάταξη της FAI.

Ο καιρός λίγο έλλειψε να χαλάσει τους αγώνες, καθώς αναβλήθηκε το δεύτερο και το πέμπτο task (λόγω δυνατών ανέμων), ωστόσο όσοι παρευρέθησαν στην Κοζάνη παρακολούθησαν ένα συναρπαστικό αγώνα που είχε μεγάλη αγωνία μέχρι το τέλος.

Πρωταθλητής Ελλάδος για το 2013 αναδείχθηκε ο Γιάννης Μητρόπουλος που ολοκλήρωσε τα έξι task συγκεντρώνοντας 3.821 βαθμούς, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Βαγγέλη Παπακώστα με 3.714 βαθμούς.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε στο πρώτο και το δεύτερο task ο Μητρόπουλος ανέβασε σταδιακά την απόδοσή του ολοκληρώνοντας τις προσπάθειες του (έκτο task) με το απόλυτο των βαθμών (1000) καταλαμβάνοντας έτσι την πρώτη θέση.

Ο Παπακώστας είχε μία σταθερή πορεία στη διοργάνωση, ξεκίνησε ως δεύτερος στην κατάταξη μετά από την ολοκλήρωση του πρώτου task, πίσω από τον Σπύρο Γονατά, ωστόσο έχασε έδαφος στο τρίτο task, αλλά όλα κρίθηκαν στην τελευταία διαδρομή με τον Μητρόπουλο να κάνει μία τέλεια πορεία64,8 χλμ. παίρνοντας τελικά την πρώτη θέση και αφήνοντας πίσω του τον Παπακώστα.

Πολύ μεγάλη προσπάθεια έκανε και ο Κωνσταντίνος Κοτζιλέλος ο οποίος αν και ξεκίνησε «μουδιασμένα» τελικά κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση συγκεντρώνοντας συνολικά 3.247 βαθμούς.

Εξαιρετικός ήταν και ο Αντώνης Σπυρέλης που αν και μετά το τέλος του δεύτερου task βρέθηκε στις πρώτες θέσεις, στο τρίτο έχασε σημαντικούς βαθμούς και κατέλαβε την τέταρτη θέση με 3.231 βαθμούς.

Ο σπουδαίος Έλληνας αεραθλητής Σπύρος Γονατάς βρέθηκε στην πέμπτη θέση μαζεύοντας 2.480 βαθμούς και ολοκληρώνοντας πέντε task,  ενώ την πρώτη εξάδα έκλεισε ο Γιώργος Παπαδόπουλος που με συμμετοχή σε τέσσερα task πήρε 1.797 βαθμούς.

Δείτε τα τελικά αποτελέσματα του 27ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος

Μεγάλες «πτήσεις» από τον Barakovski

Στα πλαίσια του SERVIA OPEN μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Σκοπιανός Nikola Barakovski, ο οποίος αν και δεν αγωνίστηκε στο πρώτο task, κατάφερε να εντυπωσιάσει στα επόμενα πέντε και με 4.281 βαθμούς να κατακτήσει την πρώτη θέση στην κατάταξη.

Ο Barakovski ήταν καλύτερος και με διαφορά σε όλα τα task που πήρε μέρος και μόνο στο έκτο  βρέθηκε στη δεύτερη θέση, καθώς ο Μητρόπουλος έκανε μία εξαιρετική διαδρομή.

Από τους υπόλοιπους ξένους αεραθλητές ξεχώρισε ο Βούλγαρος Dimitar Halkachev που τερμάτισε στην έκτη θέση της κατάταξης με 2.986 βαθμούς, ο Σουηδός Tommy Nilsson που πήρε τη 12η θέση με 1.060 βαθμούς, οι συμπατριώτες του Thomas Hylander και Oggy Ougrinov που βρέθηκαν στην 15η και 16η θέση με 775 και 746 βαθμούς αντίστοιχα και η μοναδική γυναικεία παρουσία της διοργάνωσης Vasilena Vasileva (Βουλγαρία) που ήρθε 18η με 700 βαθμούς.

Δείτε τα τελικά αποτελέσματα του SERVIA OPEN.