Αιωροπτερισμός – Από την Ιταλία στον Όλυμπο με τη δύναμη του αέρα!

Όλα ξεκίνησαν στις 10 Αυγούστου από το καταφύγιο Tamai στο βουνό Zoncolan που βρίσκεται στις Καρνικές Άλπεις σε υψόμετρο 1.970μ. Οι Ιταλοί Suan Selenati και Manuel Vizzi, μαζί με την ομάδα τους, ξεκινούν ένα πολύ μακρινό ταξίδι 1.500χλμ. με προορισμό τον Όλυμπο!

Στόχος των δυο αιωροπτεριστών ήταν να πετάξουν πάνω από τις Βαλκανικές χώρες και να φτάσουν στην «κατοικία των Θεών», στο μακρύτερο ταξίδι που έγινε ποτέ από ένα μη μηχανοκίνητο αεροσκάφος!

Ο 29χρονος Suan Selenati, μαζί με τον 32χρονο Manuel Vizzi απογειώθηκαν από το Zoncolan, με αρκετό χρόνο καθυστέρησης λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, με πρώτη στάση το βουνό Cuaran στην περιοχή της Gemona . Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι τους πιλότους τους συνόδευε μια ομάδα τεσσάρων ανθρώπων, η οποία τους μετέφερε τα περίπου 16 ανεμόπτερα, αλλά και ότι άλλο χρειαζόντουσαν για την επιβίωσή τους. Η ομάδα αυτή δεν επιτρεπόταν, σε καμία περίπτωση, να μεταφέρει τους Selenati και Vizzi μέχρι το επόμενο σημείο απογείωσης, κάτι που σήμαινε ότι οι δύο Ιταλοί θα έπρεπε να πάνε με τα πόδια!

Το σχέδιο της πτήσης ήταν να περάσουν πάνω από εννέα χώρες, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και να καταλήξουν στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την απογείωση βρέθηκε πλήθος κόσμου, ενώ στα αξιοσημείωτα ήταν ότι το επιχείρημα αυτό καλύφθηκε από τα ΜΜΕ, τα οποία προσέλκυσαν περί τους 30 χορηγούς!

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι την παρουσίαση του σχεδίου από τους δυο αιωροπτεριστές στην ιταλική τηλεόραση, παρακολούθησαν πάνω από 5εκ. τηλεθεατές! Αλλά και σε όλες τις απογειώσεις αρκετοί ήταν οι δημοσιογράφοι που παρακολουθούσαν την εξέλιξη της πτήσης. Σε αυτό βοήθησε και η εκπρόσωπος Τύπου της ομάδας Barbara Valla, η οποία βρέθηκε μέσα στην ομάδα όλες αυτές τις μέρες.

Η πρώτη προσγείωση έγινε στην Gemona (κοντά στο Ούντινε) και χάρη στις εξαιρετικές καιρικές συνθήκες οι δυο πιλότοι κατάφεραν να περπατήσουν 80χλμ(!) μέχρι το επόμενο σημείο απογείωσης που ήταν το Pondanos της Σλοβενίας.

Τα πρώτα προβλήματα

Η προσγείωση στην Κροατία δεν ήταν και η καλύτερη, καθώς ο καιρός ήταν αρκετά κακός. Η προσπάθεια στο να βρουν το κατάλληλο σημείο για την επόμενη απογείωση έπεσε στο κενό, αφού δεν υπήρχε πρόσβαση, αλλά ούτε και καμία ένδειξη που να έδειχνε ένα τρόπο ή έστω ένα μονοπάτι για την ανάβαση. Η πορεία των 45χλμ. είχε εξουθενώσει τους δύο αθλητές οι οποίοι βρήκαν ένα καταφύγιο όπου πέρασαν το βράδυ τους. Ωστόσο και η επόμενη μέρα δεν ήταν και η καλύτερη, με την κακοκαιρία να μαίνεται. Οι δυνατοί άνεμοι συνέχισαν και την επόμενη μέρα, όπου έφτασαν σε ταχύτητα μέχρι και 60χλμ., με αποτέλεσμα η πεζοπορία να συνεχιστεί.

Επιτέλους πτήση…

Μετά από τέσσερις μέρες πεζοπορίας, Selenati και Vizzi κατάφεραν να απογειωθούν με επόμενο προορισμό τη Βοσνία. Οι ισχυροί άνεμοι είχε κοπάσει, ωστόσο είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος (βάσει πλάνου), όπου ήλπιζαν να καλύψουν με αρκετά χιλιόμετρα πτήσης.

Η παραμονή στη Βοσνία κράτησε περίπου πέντε μέρες, καθώς οι καταρρακτώδεις βροχές, αλλά και ισχυροί άνεμοι δεν επέτρεπαν την πτήση, αλλά ούτε την πεζοπορία. Επόμενος «σταθμός» ήταν το Μαυροβούνιο, όπου και προσγειώθηκαν στην περιοχή Budva. Ο καιρός αυτή τη φορά ήταν «σύμμαχος» και πραγματοποιήθηκαν πολύ ωραίες πτήσεις, όπου παράλληλα η ομάδα «γιόρτασε» τον ένα μήνα πτήσης, αλλά και τα γενέθλια του Selenati.

Το αρχικό σχέδιο πτήσης προέβλεπε ότι η ομάδα, μαζί με τους πιλότους, θα κατευθυνθεί στη Σερβία, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε με αποτέλεσμα ο επόμενος προορισμός να είναι η Αλβανία.

Έτσι κι έγινε. Ωστόσο εκεί υπήρξαν αρκετά προβλήματα με τις καιρικές συνθήκες να είναι αρκετά άσχημες ταλαιπωρώντας τόσο τους πιλότους, όσο και την υπόλοιπη ομάδα. Η παραμονή, που είχε ως στόχο την επόμενη προσγείωση να είναι στα Τίρανα, κράτησε τρεις μέρες. Την τέταρτη, με τον καιρό σε καλύτερη κατάσταση κατάφεραν να απογειωθούν για να φτάσουν στην επόμενη προσγείωση που ήταν η λίμνη της Οχρίδας, μια από τις αρχαιότερες λίμνες της Ευρώπης.

Άρωμα Ελλάδας!

Επόμενος σταθμό ήταν η Ελλάδα με τον Selenati να βρίσκεται ήδη στα Σέρβια, ενώ ο Vizzi έχει προσγειωθεί στη Σιάτιστα. Οι δυο τους ετοιμάζονται για την τελική τους προσέγγιση στον Όλυμπο που θα γίνει σήμερα (20/9) ή το αργότερο αύριο (καιρού επιτρέποντος) με την προσγείωση να πραγματοποιείται στην παραλία του Λιτόχωρου, όπου οι τοπικοί φορείς έχουν ετοιμάσει ειδική εκδήλωση προς τιμή των δύο απίστευτων Ιταλών.

Το προφίλ των πιλότων και η ομάδα…

Ο 28χρονος Suan Selenati, γεννημένος στη Gemova del Friuli, είναι παγκόσμιος πρωταθλητής αιωροπτερισμού κι ένας από τους καλύτερους αθλητές αιωροπτέρισης αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Εκπαιδευτής σκι στην Ακαδημία του Zoncolan, ενώ παράλληλα είναι εκπαιδευτής πιλότος τόσο στα ανεμόπτερα, όσο και στα αλεξίπτωτα πλαγιάς. Η πρώτη του γνωριμία με το άθλημα ήταν το 1998 και το 2009 κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα Ιταλίας.

Αντίθετα 32χρονος  Manuel Vizzi είναι μηχανικός στο επάγγελμα και δεν αρέσκεται στο να συμμετέχει σε αγώνες αιωροπτερισμού προτιμώντας «μοναχικές» πτήσεις όπως ακριβώς το Zoncolan-Όλυμπος.

Ο υπεύθυνος για την υλικοτεχνική υποστήριξη του σχεδίου Zoncolan-Όλυμπος είναι ο Antonio Benetti. Φαρμακολόγος και διατροφολόγος και μεγάλος γνώστης των Βαλκανικών χωρών, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου.

Στην ομάδα συμμετέχει, όπως είπαμε και στην αρχή η δημοσιογράφος και υπεύθυνη επικοινωνίας, Barbara Valla, ενώ διευθυντής marketing είναι ο Theirry Pascolo. O Pascolo, γεννημένος στο Παρίσι, έχει καταφέρει να προωθήσει στο χώρο του marketing αρκετές διοργανώσεις, όπως το παγκόσμιο πρωτάθλημα αλεξίπτωτου πλαγιάς και το ιταλικό πρωτάθλημα αιωροπτερισμού. Στην «παρέα» είναι και ο οπερατέρ Giulio Vernier, στενός φίλος του Saleneti, ο οποίος όπως δήλωσε, αμέσως μετά το επιχείρημα με το τεράστιο υλικό που έχει τραβήξει, θα φτιάξει μια ταινία διάρκειας 30-40 λεπτών με όλη την προσπάθεια των δύο αθλητών.

ΣΗΜ: Οι φωτογραφίες, αλλά και τα video είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του Suan Selenati :www.suanselenati.com