Αγώνες υψηλού επιπέδου στο Ruhpolding

Οργανωτικά, το επίπεδο ήταν πολύ υψηλό και ειδικά στο Ruhpolding, το οποίο είναι ένα πολύ μικρό χωρίο που στην ουσία έχει προσαρμόσει τα πάντα στο δίαθλο. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που διοργανώνονται αγώνες στο συγκεκριμένο μέρος, καθώς διεξάγονται κάθε χρόνο αγώνες παγκοσμίου κυπέλλου, αλλά και παγκόσμια πρωταθλήματα.

 Τα πλεονεκτήματα της πίστας

Οι επενδύσεις για τον χώρο των εγκαταστάσεων ήταν μεγάλες και ειδικά στο πεδίο βολής το οποίο είναι εντελώς καινούριο, αλλάζοντας και τη μία πλευρά της κερκίδας. Γενικά ήταν μία πολύ απαιτητική πίστα ούσα από τις πιο δύσκολες για το διάθλο, κάτι που δημιούργησε αρκετά προβλήματα στους μέτριους διαθλητές.

 Προβλημάτισαν οι ώρες διεξαγωγής

Ανασταλτικός παράγοντας, αν και οι υπεύθυνοι έκαναν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, ήταν η ποιότητα του χιονιού, το οποίο δε βοηθούσε τους διαθλητές που έτρεχαν πίσω θέσεις και αντίθετα, ευνοούσε αυτούς που προπορεύονταν με αποτέλεσμα οι διαφορές που δημιουργήθηκαν να είναι πολύ μεγάλες. Βέβαια μεγάλη σημασία έπαιξε και η ώρα που διεξάγονταν οι αγώνες αφού οι μεσημεριανές ώρες (γύρω 14:00-16:00) είναι οι πιο ζεστές της ημέρας με αποτέλεσμα το χιόνι να μη βρίσκεται και στην καλύτερη κατάσταση.

Ωστόσο το παγκόσμιο πρωτάθλημα χαρακτηρίζεται επιτυχημένο απ’ όλες τις απόψεις ειδικά στο κεφάλαιο του marketing η ζήτηση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα ήταν πολύ μεγάλη, οι χορηγοί (απ’ όσο γνωρίζω) έμειναν ικανοποιημένοι με τους Γερμανούς (κύριοι χορηγοί του διάθλου) να κάνουν μία εξαιρετική δουλειά.

 Η ατυχία στέρησε τις καλές επιδόσεις

Από ελληνικής πλευράς πρώτα θα σταθώ στο γεγονός ότι είχαμε δύο διαθλητές και μία διαθλήτρια για δεύτερη φορά σε παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι πολύ σημαντικό. Τα παιδιά είχαν φορμαριστεί για τον Δεκέμβριο με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να αλλάξει προκειμένου να γίνει και δεύτερο φορμάρισμα για το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σημειώσω την ατυχία του Κλεάνθη Καραμίχα, ο οποίος είχε πολλά προβλήματα υγείας καθ’ όλη την προετοιμασία του, αλλά ακόμα και κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Χαρακτηριστικό είναι, αν και είχε πάρει εντολή να μην αγωνιστεί, τελικά κατέβηκε στο σπριντ με δική του πρωτοβουλία, παρά το γεγονός ότι ταλαιπωρούταν από ίωση, με αποτέλεσμα να μην αντέξει να βγάλει τη διαδρομή και να εγκαταλείψει. Το ίδιο συνέβη και στα 20χλμ. όπου εκεί κατάφερε να κάνει μία πολύ καλή επίδοση (με δεδομένο το πρόβλημα υγείας), ειδικά στις βολές όπου το 18/20 σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα δεν είναι και τόσο εύκολο.

Το ίδιο πρόβλημα, αντιμετώπισε και η Γιώτα Τσακίρη η οποία αν και δεν είχε φορτωμένο πρόγραμμα φέτος, ωστόσο τον τελευταίο μήνα ταλαιπωρήθηκε κι αυτή από ίωση. Έτρεξε στο σπριντ, όπου εκεί χειροτέρεψε την κατάσταση της, με αποτέλεσμα στην επίσημη προπόνηση του δεύτερου αγώνα δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει και έτσι αποφασίσαμε να μην αγωνιστεί.

Τώρα ο στόχος μας είναι να μαζέψουμε όσους περισσότερους βαθμούς μπορούμε που έχουν σημασία για το πόσοι διαθλητές μας θα βρεθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 Ο αξιότιμος κύριος Fak…

Από τους υπόλοιπους αθλητές θαύμασα για ακόμα μία φορά την προσπάθεια του Σλοβένου (Κροατικής καταγωγής) του Jakov Fak. Η εξέλιξη του είναι πραγματικά συγκινητική. Προέρχεται από μία χώρα (Κροατία) η οποία στο δίαθλο βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη χώρα μας. Αυτός ο διαθλητής εξελίχθηκε πολύ γρήγορα, έχοντας εκπληκτικές επιδόσεις στην σκοποβολή και παρά το γεγονός ότι πέρσι είχε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού, κατάφερε να επανέλθει και είναι ακόμα σε πολύ ψηλό επίπεδο.

Το πιο βασικό με τον Fak είναι ότι αποδίδει πάντα σε μεγάλους αγώνες, όπως άλλωστε είδαμε και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα με την πολύ καλή εμφάνιση που είχε στα 20χλμ. κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο. Από εκεί και πέρα η Νορβηγία παρά τα πέντε μετάλλια που πήρε, προσωπικά, δεν με εντυπωσίασε. Περίμενα περισσότερα πράγματα από μία σχολή που θεωρείται η κορυφαία στον κόσμο. Αντίθετα οι Γάλλοι και ειδικά τα αδέρφια Fourcade ήταν πραγματικά εξαιρετικοί και πολύ ανεβασμένοι.

Στάσιμοι, από τους Ολυμπιακούς και μετά, οι Αυστριακοί που από τότε δεν έχουν δείξει τίποτα το ιδιαίτερο, όπως και οι Ρώσοι, τηρουμένων των αναλογιών, δεν πήγαν καθόλου καλά. Στις γυναίκες τα πράγματα ήταν πιο ξεκάθαρα όπου δύσκολα σπάνε τα φαβορί. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε όλα τα βόρεια αθλήματα.

 Η Neuner και οι άλλες

Φυσικά, ξεχωρίζει η Γερμανίδα Magdalena Neuner η οποία είναι η καλύτερη στον κόσμο αυτή τη στιγμή, ενώ μεγάλη πρόοδο έχει κάνει και η Darya Domracheva (Λευκορωσία) και ειδικά στις βολές όπου είναι εξαιρετική.

Γενικό συμπέρασμα είναι ότι το διάθλο συνεχίζει να κάνει τεράστια άλματα απ’ όλες τις πλευρές. Ήδη έχουν εξασφαλισθεί οι χορηγοί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και σε καλύτερους οικονομικούς όρους από φέτος, το τηλεοπτικό πακέτο του διάθλου έχει συμφωνηθεί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια κάτι που σημαίνει περισσότερα χρήματα, περισσότερο θέαμα από μία «οικογένεια» που πραγματικά δουλεύει σκληρά πάνω σε αυτό το πολύ σπουδαίο άθλημα…

Ο κ. Τιμολέων Τσουρέκας είναι τεχνικός σύμβουλος

της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χιονοδρομιών (ΕΟΧ)