Άρση Βαρών – Μέγα σκάνδαλο ντόπινγκ στη Βουλγαρία

Οι Βούλγαροι αθλητές βρέθηκαν θετικοί στην απαγορευμένη στεροειδή αναβολική ουσία στανοζολόλη πριν από δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του επόμενου μήνα που διεξάγεται στο Tbilisi της Γεωργίας.

Οι Asen Muradov, Ferdi Nazif, Vladimir Urumov, Stoyan Enev, Deyan Minchev, ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2005 Demir Demirev και οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2014, Ivan Markov και Ivaylo Filev βρέθηκαν θετικοί στη Σόφια, σύμφωνα με την ομοσπονδία. Θετικές βρέθηκαν και οι Nadezhda-Mey Tuy Nguen, Maya Ivanova και Milka Maneva.

«Είναι ένα ακόμη πλήγμα στη βουλγαρική άρση βαρών», είπε ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας Borislav Gidikov.

Η στανοζολόλη, μία ουσία που έκανε την εμφάνισή της τη δεκαετία του 1960, είναι πλέον διαθέσιμη ως ένα φθηνό και εύκολα ανιχνεύσιμο φάρμακο, που συχνά πωλείται με την επωνυμία Winstrol και Tenabol. Μπορεί να ληφθεί είτε ως σιρόπι είτε ως χάπι, ενώ υπάρχει και σε ενέσιμη μορφή.

«Είμαι σοκαρισμένος», είπε ο ομοσπονδιακός προπονητής της Βουλγαρίας Ivan Ivanov. «Η στανοζολόλη είναι μία…αρχαία ουσία στην άρση βαρών, κανείς δεν τη χρησιμοποιεί. Η μοναδική μου εξήγηση για την παρουσία της ουσίας στον οργανισμό των αθλητών είναι ότι την πήραν από τα διατροφικά συμπληρώματα που χρησιμοποιούμε για ανάκαμψη».

Η ομοσπονδία της χώρας κινδυνεύει με νέα ποινή από τη διεθνή αρχή (IWF), καθώς η Βουλγαρία έχει εκτεθεί πολλές φορές λόγω ντόπινγκ, ενώ της είχε αφαιρεθεί η άδεια συμμετοχής το 2009. Μάλιστα απέσυρε την ομάδα της πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008, όταν και τότε 11 αθλητές της είχαν βρεθεί θετικοί.

Εξίσου ντροπιαστική στιγμή ήταν και το 2000, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Sydney, όταν η ομάδα είδε να της αφαιρούνται τα 3 χρυσά μετάλλια.

«Δεν έχω ιδέα τι συμβαίνει», είπε ο Markov, ο οποίος κέρδισε τον ευρωπαϊκό τίτλο πέρσι στο Tel Aviv στην κατηγορία των 85 κιλών. «Δεν έχω δει τέτοιο χάπι εδώ και πολλά χρόνια. Ξέρετε τι είναι η στανοζολόλη;».

Ο Markov αντιμετωπίσει ισόβιο αποκλεισμό καθώς είχε τιμωρηθεί για 4 χρόνια λόγω ντόπινγκ το 2008. Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου αθλητισμού η οποία ζήτησε εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση. «Αυτό είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο! Κάλεσα αμέσως τους επικεφαλής της ομοσπονδίας για εξηγήσεις», είπε ο υπουργός Krasen Kralev μετά την έκτακτη συνεδρίαση.

«Έχουμε ήδη ενημερώσει τους εισαγγελείς και θα αρχίσουν έρευνα. Προφανώς θα τιμωρήσουμε την ομοσπονδία αλλά θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα από τα δεύτερα δείγματα».

Η άρση βαρών είναι μεταξύ των αθλημάτων που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από το ντόπινγκ και παραλίγο να αφαιρεθεί από το ολυμπιακό πρόγραμμα μετά την σειρά κρουσμάτων στη διοργάνωση του 1988.