Διαμάχη Ε.Ε. – ISU

Mark+Tuitert+Speed+Skating+Winter+Olympics+UWv76ToKABvx

H επιτροπή κατά των μονοπωλίων της Ε.Ε. στηρίζει τους αθλητές του πατινάζ ταχύτητας που επιθυμούν να πάρουν μέρος σε αγώνες που δεν διοργανώνει η ομοσπονδία

Η κίνηση της ευρωπαϊκής επιτροπής μπορεί να έχει αντίκτυπο και σε άλλα αθλήματα και να αποτελέσει ένα κομβικό σημείο ανάλογο με εκείνο του 1995 και την υπόθεση του Βέλγου ποδοσφαιριστή Jean-Marc Bosman, που άνοιξε το δρόμο για την ελεύθερη μετακίνηση παικτών εντός της Ε.Ε. Η απόφαση μπορεί να αποτελέσει δεδικασμένο που θα κάνει ευκολότερη τη διοργάνωση ανεπίσημων και «αντάρτικων» αγώνων με τα τουρνουά να δημιουργούνται χωρίς την έγκριση της αρμόδιας ομοσπονδίας του αθλήματος.

Η απόφαση της Κομισιόν αναμένεται μέχρι τα τέλη του μήνα ή τις αρχές του επόμενου και όπως όλα δείχνουν θα διατάσσει την ISU να τροποποιήσει το σύστημα ποινών, που περιλαμβάνει ισόβιο αποκλεισμό για συμμετοχή σε μη εγκεκριμένες διοργανώσεις, σύμφωνα με πηγή στο Reuters.

Η ISU βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο της Ε.Ε. πριν από δύο χρόνια όταν οι Ολλανδοί αθλητές του πατινάζ ταχύτητας Mark Tuitert και Niels Kerstholt ξεσήκωσαν διαμαρτυρίες επειδή αποβλήθηκαν λόγω της συμμετοχής τους στους αγώνες Ice Derby που διοργάνωσε μία εταιρεία από τη Νότια Κορέα ενώ απειλήθηκαν ακόμα και με ισόβιο αποκλεισμό.

“Οι κανόνες αιρετότητας αποκαλύπτουν μία βασική σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της νομοθετικής και εμπορικής λειτουργίας της ISU”, είπε ο Ben Van Rompuy, ο δικηγόρος των αθλητών και λέκτορας νομικής στο πανεπιστήμιο Leiden της Ολλανδίας. “Ανυπομονούμε για την απόφαση της Κομισιόν και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα θέσει ένα σημαντικό δεδικασμένο προς όφελος των Ευρωπαίων αθλητών σε μία σειρά αθλημάτων”, είπε.

Στην αναφορά της το 2016, η Κομισιόν ανέφερε ότι οι ποινές της ISU, που ποικίλλουν από τα πέντε χρόνια μέχρι τον ισόβιο αποκλεισμό, είναι αντί-ανταγωνιστικές επειδή είναι ιδιαιίτερα αυστηρές, περιορίζουν την εμπορική ελευθερία των αθλητών και αποτρέπουν την εισαγωγή νέων διοργανώσεων. Σε μία ένδειξη της πιθανής ευρύτερης επίδρασης που μπορεί να έχει μία τέτοια απόφαση, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Thomas Bach ζήτησε τον Ιούνιο την προστασία αυτού που αποκάλεσε ‘ευρωπαϊκού αθλητικούτ μοντέλου’.

“Η ανησυχία μας πηγάζει από το γεγονός ότι μία αποκλειστικά βασισμένη στις αγορές προσέγγιση στις αθλητικές διοργανώσεις αγνοεί την κοινωνική συνεισφορά του αθλητισμού και τη βοήθεια επίτευξης στόχων κοινού συμφέροντος”, είπε ο Bach ο οποίος υποστήριξε ότι οι ομοσπονδίες επενδύουν σε νεανικές δραστηριότητες. Ο Bach ζήτησε επίσης από την Κομισιόν να διαφυλάξει την εθελοντική εμπλοκή και να προστατεύσει το ευρωπαϊκό μοντέλο αθλητισμού και όχι να το καταστρέψει εφαρμόζοντας τους ίδιους κανόνες που χρησιμοποιεί για τις βιομηχανίες, όπως τους κατασκευαστές αυτοκινήτων ή ατσαλιού.

Copyright © 2018 Other Sports News. All rights Reserved.