Το ρεκόρ ώρας του Wiggins θα διεκδικήσει ο Beukeboom

Dion-Beukeboom_02

Ο πρωταθλητής Ολλανδίας στην ατομική καταδίωξη, Dion Beukeboom, ανακοίνωσε ότι θα επιχειρήσει να σπάσει το ρεκόρ ώρας την επόμενη χρονιά στο Aguascalientes του Μεξικού

Το ρεκόρ με 54,526 χιλιόμετρα σημειώθηκε από τον Bradley Wiggins στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 2015. Ο 28χρονος Beukeboom αγωνίστηκε για την ομάδα επιπέδου Continental, Destil-Jo Piels, στο δρόμο αυτή τη σεζόν ενώ κέρδισε χάλκινα μετάλλια στην πίστα και την καταδίωξη στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2015 και 2016. Μπορεί ο ίδιος να αναγνωρίζει ότι δεν είναι τόσο καταξιωμένος όσο ο Wiggins, ωστόσο δεν αισθάνεται ότι η επίδοση του Βρετανού δεν μπορεί να ξεπεραστεί.

“Δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι είμαι καλύτερος ποδηλάτης από τον Wiggins αλλά γνωρίζω επίσης ότι το ρεκόρ του δεν σημειώθηκε σε ιδανικές συνθήκες”, είπε στην ολλανδική εφημερίδα AD.

Ο προπονητής του Beukeboom είναι ο Jim van den Berg, ο οποίος ήταν μέλος του επιτελείου του Thomas Dekker για την ανεπιτυχή προσπάθεια να σπάσει το ρεκόρ ώρας στο Aguascalientes το 2015.

“Ο Wiggins αγωνίστηκε στο Λονδίνο, σε μία πίστα στο ύψος της θάλασσας, με υψηλή πίεση αέρα”, είπε ο Van den Berg. “Ήταν μία εμπορική γιορτή. Πωλήθηκαν εισιτήρια, προχώρησε η έκδοση ενός βιβλίου για την προσπάθεια, κλήθηκαν VIP. Παρόλα αυτά, το ρεκόρ ώρας δεν ήταν τόσο εντυπωσιακό όσο θα μπορούσε να είναι. Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας και θέλουμε να την αξιοποιήσουμε”.

Ο Van den Berg πιστεύει ότι ο Beukeboom μπορεί να σώσει μεταξύ 25 και 45 watts προσπαθώντας για το ρεκόρ ώρας σε μία πίστα στη χαμηλότερη πίεση αέρα του Aguascalientes, που βρίσκεται περίπου 2.000 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. “Σε αυτό το υψόμετρο, το κέρδος της μειωμένης πίεσης αέρα είναι μεγαλύτερο από την απώλεια της μειωμένης πρόσληψης οξυγόνου”.

Η προσπάθεια του Beukeboom θα γίνει τον Αύγουστο του 2018 και όλη η σεζόν του Ολλανδού θα σχεδιαστεί γύρω από την προετοιμασία για αυτό τον αγώνα. Ο ίδιος θα αγωνιστεί με τη Vlasman Cycling Team την επόμενη χρονιά. Το ενδιαφέρον για το ρεκόρ ώρας πήρε νέα πνοή το 2014 όταν η UCI επέτρεψε ξανά τη χρήση αεροδυναμικών ποδηλάτων για χρονομέτρηση μετά από ένα κενό 17 ετών.

Ο Jens Voigt ήταν ο πρώτος που έκανε ρεκόρ τον Σεπτέμβριο του 2014, προτού ο Matthias Brändle ξεπεράσει αυτή την επίδοση τον επόμενο μήνα. Rohan Dennis και Alex Dowsett πέτυχαν ρεκόρ το 2015 προτού ο Wiggins πετύχει την μέχρι σήμερα καλύτερη επίδοση τον Ιούνιο εκείνου του έτους.

Η μεγαλύτερη απόσταση που έχει καλυφθεί σε προσπάθεια του ρεκόρ ώρας παραμένει εκείνη του Chris Boardman με 56,375 χλμ. το 1996, αν και η στάση του ‘Superman’ και το μονοθέσιο πλαίσιο που χρησιμοποίησε έχουν απαγορευτεί πλέον και το ρεκόρ επέστρεψε στην επίδοση του Eddy Merckx το 1972 στην πόλη του Μεξικού. Ο Boardman έκανε επίσημο ρεκόρ 49,441 χλμ. το 2000, προτού ο Ondrej Sosenka καλύψει 49,700 χλμ. το 2005, ένα ρεκόρ που κρατούσε μέχρι την αλλαγή των κανονισμών το 2014.

Copyright © 2018 Other Sports News. All rights Reserved.