Τέσσερις τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την αγωνιστική σου συμπεριφορά

d675c86675a7674906da2ec4a5ca8f27

Για πολλούς αθλητές, το ανταγωνιστικό περιβάλλον τους φορτώνει πολύ συναισθηματικά και πολύ συχνά έχει αρνητική επιρροή στην απόδοσή τους. Τα συναισθήματα κορυφώνονται μέσα τους όπως και η πίεση για την επιθυμητή επίδοση.

Του Ανδρέα Σκόνδρα
askondras@yahoo.com

Εν τούτοις, είναι δυνατό να μάθουμε πως να μπαίνουμε στην κατάσταση όπου η απόδοση που επιθυμούμε γίνεται με έναν τρόπο εύκολο και αυτόματα. Παρακάτω παραθέτω τέσσερεις τακτικές που έχει αποδειχθεί ότι έχουν θετική επιρροή στην νοοτροπία του αθλητή.

1. Προσομοίωσε στην προπόνησή σου τις συνθήκες αγώνα

Δες στο δικό σου προσωπικό προπονητικό περιβάλλον  τι μπορείς να προσαρμόσεις ώστε να “μιμηθείς” την πίεση του ανταγωνισμού κατά την διάρκεια του αγώνα. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να δημιουργήσεις μια αίσθηση “οικειότητας” με την πίεση που σημαίνει ότι όταν έρθει η ώρα του αγώνα, θα την προσεγγίσεις με αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό. Γιατί πλέον θα σου είναι κάτι γνώριμο, κάτι οικείο.

2. Χρησιμοποίησε την νοερή αναπαράσταση

Αναπαράγοντας ή “προβάροντας” νοερά την απόδοσή σου ενισχύει την ικανότητά σου να έχεις την επιθυμητή απόδοση όταν χρειαστεί. Ανασύρεις μια ήδη καταγεγραμένη εμπειρία. Σ’αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε ότι η νοερή αναπαραγωγή αναφέρεται όχι μόνο στην καθεαυτή αγωνιστική προσπάθεια αλλά και στις γενικότερες συνθήκες που θα επικρατούν στο γήπεδο ή στο στάδιο.

Πως μοιάζει ο χώρος του γηπέδου;…Τι ήχοι μπορεί να ακούγονται;…Πως μπορεί να μυρίζει;…Πως θα είναι η αγωνιστική επιφάνεια; είναι μερικά από τα θέματα που μπορούμε να διαπραγματευτούμε νοερά.

Το να δημιουργείς εικόνες ζωντανές και με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες στο μυαλό σου θα επιτρέψει να προσεγγίσεις το αγωνιστικό περιβάλλον την ώρα του αγώνα πλήρως προετοιμασμένος. Μπορείς επίσης να ανατρέξεις σε προηγούμενους επιτυχημένους αγώνες  για να ανασύρεις τις συνθήκες επιτυχίας σου. Αυτό ειδικά, θεωρείται ένας πολύ καλός τρόπος να δυναμώσεις την αυτοπεποίθησή σου και το άγχος για χαμηλή απόδοση.

3. Έλεγξε τα συναισθήματά σου

Η ώρα του αγώνα είναι γεμάτη στρες κι αυτό το στρες μπορεί, αν δεν ελεγχθεί αποτελεσματικά, να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα. Γι’αυτό είναι σημαντικό να καταλάβεις, ο αθλητής, πως μπορείς  να το διαχειριστείς.

Και πως μπορείς να το ελέγξεις; Το κλειδί είναι η επίγνωση και η αποδοχή. Είναι αναγκαίο να αποδεχθείς την ύπαρξη του αισθήματος, χωρίς άλλες αμφιβολίες μέσα σου, για να μπορέσεις να περάσεις στο στάδιο του ελέγχου αυτών. Υπάρχουν αρκετές τεχνολογίες που μετράνε τις διάφορες παραμέτρους του άγχους και μπορούν να δώσουν ευθέως ανατροφοδότηση ώστε να μπορέσεις να αναπτύξεις την αντίδρασή σου.

4.Φτιάξε μια ρουτίνα

Υιοθέτησε κάποιες σταθερές συνήθειες που να αφορούν στην φυσική και διανοητική σου προετοιμασία πριν την προπόνηση ή τον αγώνα. Αυτές οι συνήθειες πρέπει να δουλευτούν και να εξελιχθούν με τον καιρό ώστε να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι. Η διανοητική προετοιμασία ενταγμένη σε μια ρουτίνα θα σε βοηθήσει να ελαχιστοποιήσεις αυτά που σου αποσπούν την προσοχή και να κατευθύνει την σκέψη σου στα θέματα του αγώνα.

Βιβλιογραφία
Buceta José María, Psicología del entrenamiento deportivo, ed.Dykinson, Madrid,1998.
Ζέρβας Γιάννης, Ψυχολογία φυσικής αγωγής και αθλητισμού, Αθήνα,2007 
http://onlinecourse.olympic.org/course/baseview.php?id=35

Ο coach Ανδρέας Σκόνδρας είναι υπεύθυνος του προγράμματος “Athletic Life Coaching¨, συνεργάτης του ASH και συνεργάζεται με αθλητές και συλλόγους. 

Copyright © 2018 Other Sports News. All rights Reserved.